FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Storczyki
Autor Wiadomość
Corbie 

Wysłany: 2008-06-05, 20:55   

Ptyś, to może ja też poproszę :tup:
Sorry za kiepskie zdjęcia zdjęcia :oops:

1a.JPG
Plik ściągnięto 28 raz(y) 142.38 KB

1b.JPG
Plik ściągnięto 13 raz(y) 97.18 KB

whanak 
Primum non nocere

Wysłany: 2008-06-06, 04:45   

Ja bym postawił (wbrew pozorom) na Platanthera bifolia.
Ale głowy nie dam.

Pozdrawiam
W.

Rojst 
Oenanthe

Wysłany: 2008-06-06, 09:58   

whanak napisał/a:
Ja bym postawił (wbrew pozorom) na Platanthera bifolia.

ja myślę, że to któryś podkolan.

Ptyś 

Wysłany: 2008-06-06, 15:20   

zielonawy jak byk :idea: :> u bifolii ten dodatkowy liśc byłby mniejszy od pozostalych :idea: :> poza tym kiedy było robione to zdjęcie :idea: :?: bo jezeli w tym roku to to nie może być P.bifolia bo ta zaczyna dopiero kwitnąć :idea: albo kwitnie natomiast można już znaleźć przekwitniete P.chlorantha :idea: ;)

Corbie 

Wysłany: 2008-06-06, 16:00   

Ptyś napisał/a:
poza tym kiedy było robione to zdjęcie

Zdjęcie cyknąłem równo tydzień temu.

Fiecia 

Wysłany: 2008-06-06, 17:55   

A jednak Ptysiu, oznaczanie storczyków po suchych pędach nie jest takie łatwe jak Ci sie zdaje... Zreszta wszyscy Panowie jak jeden mąż poszliscie za sugestią Witka, no Ptys przynajmniej o tą porę zrobienia fotki zagaił, ale bez względu na to kiedy to było zrobione, podkolan to na pewno nie jest. Po pierwsze nie wiem jak liczycie te liście, ale na fotce dosć dobrze widać 4 typowe liście u nasady i jeden taki błoniasty przy łodydze - już to powinno nasz tok myslenia skierować ku rodzaju Orchis. idąc dalej - jeszcze nie widziałem podkolana, którego ostrogi miałyby długosć połowy zalążni, a tak właśnie jest u storczyka na fotkach. No i te przysadki - podkolan w życiu nie ma takich błoniastych pochewek, tylko konkretne listki przysadkowe ! Nakładając na to informację o terminie wykonania fotki wychodzi... Orchis pallens, który tak właśnie wyglądał jakiś tydzień temu. Pasuje pokrój, termin, barwa, siedlisko (grądzik i to na wapieniach). Pozostaje zapytać o miejsce fotki - ja stawiam Pogórze Cieszyńskie, ale obym się mylił i oby było to coś nowego !!! Ten gatunek ma w Polsce nieco ponad 30 stanowisk (http://storczyki.com/Orchis_pallens_opis.html) więc tym bardziej jestem ciekaw gdzie to Corbie ufociłeś ? Na forum ogólnie a szczegóły możesz podesłać na poczta@storczyki.com - chetnie sprawdzę czy to nowe stanowisko.
Z przyrodniczym pozdrowieniem !

Rojst 
Oenanthe

Wysłany: 2008-06-06, 18:02   

Fiecia napisał/a:
i jeden taki błoniasty przy łodydze

a faktycznie, faktycznie...
nie zauważyłem tego listka :res:
(natomiast 4 u nasady u podkolana już widywałem)

Fiecia 

Wysłany: 2008-06-06, 18:19   

Jasna sprawa że podkolan miewa 3 lub 4, a nawet wiecej liści u nasady, co sam obserwowałem. Pisząc "nie wiem jak liczycie te liście" nawiązałem jedynie do stwierdzenia Ptysia: "zielonawy jak byk, u bifolii ten dodatkowy liśc byłby mniejszy od pozostalych" - po prostu nie bardzo rozumiałem co oznacza to dodatkowy, skoro widać 4 typowe liscie... :)

Ptyś 

Wysłany: 2008-06-06, 20:01   

nie wiem jak to sie stalo ale tego 4 to ja normalnie nie zauważylem :idea: :P Ale pallens to nie jest bp po pierwsze to jest za wysokie na pallensa poza tym kształt tych liści i barwa nie jest taka jak jest u pallensa :idea: Czy ja móglbym poprosić to pierwsze foto w normalnym rozmiarze na priva albo maila :idea: ;) Bo z tych maluskich zdjatek to np ew graniastosci łodygi nie widać :idea: :?

Rojst 
Oenanthe

Wysłany: 2008-06-06, 20:37   

ja z kolei w pierwszej chwili miałem skojarzenie, że to mieszaniec podkolana z ozorką ;)

Fiecia 

Wysłany: 2008-06-06, 21:22   

Ptyś:
Czy ja móglbym poprosić to pierwsze foto w normalnym rozmiarze na priva albo maila
- czyżby pierwsze koło ratunkowe ? :grin:

A tak poważnie to:
1. Wcale nie za wysoki okaz jak na O. pallens (spotykałem 2 razy takie)
2. Liście też mieszczą się w typie.
3. A co do barwy sie nie wypowiadam, bo fotka deczko prześwietlona, wiec nawet kopytnik nie ma na niej swojej typowej barwy.

Ale dobrze Ptysiu, jeśli zatem nie jest to storczyk blady to co ? Dalej obstajesz przy podkolanie ("zielonawy jak byk") czy jednak zmiana opcji ? Zgadzam sie z Toba, że "oznaczanie storczyków po przekwitniętych pędach to niezła zabawa", jednak moim zdaniem nie jest to takie proste. Zresztą nieprzekiwtnietych również...

Corbie 

Wysłany: 2008-06-06, 21:43   

Fiecia chyba patrzyłeś mi przez ramię jak fociłem tego storczyka :res:
Lokalizację już znasz, a miejsce to chyba najbardziej znane z tego rejonu.
Dodam jeszcze jedno zdjęcie liści. Jak będzie za mało(e) to mogę oczywiscie podesłać na priv. ;)
Dzięki dla wszystkich, którzy marszczą sobie zwoje nad tymi fotkami. :oki:

listki.JPG
Plik ściągnięto 3 raz(y) 147.27 KB

Ptyś 

Wysłany: 2008-06-06, 21:51   

To w takim razie wiecie co wam powiem :idea: :> Storczyki blade z malopolski są calkiem inne od tych z okolic Cieszyna-po pierwsze wcale nie rośną w lesie :idea: rozety liściowe są bardziej zwarte a liście znacznie masywniejsze :idea: :shock: Nawet co do koloru sa inne :idea: :tup: A co do ich wyglądu to liści już niema bo uschły a i owocostany są sporo bardziej podeschnięte :idea:

Fiecia 

Wysłany: 2008-06-06, 22:13   

Corbie, kończąc wątek tego osobnika - na 100% sfotografowałeś storczyka bladego Orchis pallens i dwóch rzeczy żałuję: po pierwsze - że to jednak nie jest nowe stanowisko, a po drugie - że się nie założyłem z Ptysiem o dobre piwo :beer:
Pozdrawiam wszystkich storczykowców ;)
www.storczyki.com

Ptyś 

Wysłany: 2008-06-07, 10:04   

Ty przyjedz na Ponidzie to sie o tym piwie niezależnie od zakładu pomyśli :idea: W dniu wczorajszym nie bez ździwienia wyczytalem ze na Ponidziu rośnie gdzieś O.mascula :idea: a co jest juz dla mnie najgorsze nie wiem gdzie i nawet koncepcji nie mam gdzie to może być ale jest to na bank obszar Nadnidziańskiego Parku Krajobrazowego :idea: co zawęża moje poszukwania do 231,64 km². :> :twisted: i właśnie dobrze by bylo cobyś podjechał bo z tego co ja wiem Ty wiesz gdzie rosną :idea: :>

Odpowiedz do tematu