Pawelku - nie ma co, masz mikroskop w oczach Ja sie "wygapilem" na ta fotke, powiekszalem i niestety nic dokladnie nie widze, za nic nie powiem czy to nigra czy rubra, storczyk w kazdym razie na pewno. Przy okazji - w tym zamieszaniu z nazewnictwem to juz nie jest rodzaj Nigritella tylko po badaniach DNA rosliny zostaly polaczone z golkami no i wyszlo Gymnadenia nigra... Jak juz zapewnie wiecie, konsekwentnie w takich sytuacjach znajduje "zloty srodek" i plodze "hybrydy", np. Gymnadenia (Nigritella) rubra
Pozdrawiam - Krzysiek
Drepcząc po lasach i łąkach spotykam sporo storczyków w typie Dactylorhiza maculata. Generalnie da się wyróżnić dwa typy: delikatniejsze i bardziej filigranowe oraz takie masywniejsze o większych trochę kwiatach. Temat parę postów temu był już wałowany, ale wrzucę pare fotek. Może pomorzecie mi we właściwej identyfikacji:
Hej - powtorze to co Humulus, z tym ze mimo niezbyt wyraznego widoku warzki dolnych zdjec - ciagle ze wskazaniem na fuchsii. Szkoda ze nie masz fotek calosci roslin
Krzysiek
Przedostatnie zdjęcie zrobiłem rok temu na takiej storczykowej łące - rośnie tam minimum sześć gatunków storczyków. Osobników w typie D. fuchsii nie spotkałem tam. Natomiast zbliżone bardziej do maculata sa stosunkowo liczne. Niebawem wybiorę się tam powtórnie spenetrować tą łąkę. Szkoda, że wiosną nie mialem czasu, bo może trafiłby się jakiś morio albo sambucina.
Ty sie niczym nie przejmuj tylko jedź i sfoć to co z ziemi wystaje jak już będzie nawet po kwitnięciu byle nie bylo zaschnięte na wiór to dam radę rozpoznać proszę tylko w razie jakby byly jakieś podsychające wąchać je jaki zapach wydzielają bo tego ze zdjęć nie wykombinuję a mi daje taka informacja pewne poszlaki
_________________ "Niczyje zdrowie, wolność, ani mienie nie jest bezpieczne kiedy obraduje Parlament" .
Po pierwsze wcale nie siuśkami to jest bardziej taki piżmowy zapach poza tym niechwaląc sie ja jestem dobry w oznaczaniu storczyków po przekwitnietych pędach Kejbion może zaświadczyć Sprawa jest prosta -niewidziałem tylko kilku z gatunków rosnących w Polsce a resztę mam wyoglądaną do bólu i to w różnych stadiach wegetacyjnych Oczywiście mogę sie również pomylić Ale ja to traktuję jako wielką zabawę- poza tym mogę sie pomylić co 2-3 roślin na 10 -myslę ze to niezły wynik Tak naprawdę to najbardziej bym chcial zobaczyć polskiego O.laxiflora mam 2 rośliny posadzone na łące ale to bawarski genotyp- trudny rozruch z nimi mialem ale teraz już rosną
_________________ "Niczyje zdrowie, wolność, ani mienie nie jest bezpieczne kiedy obraduje Parlament" .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum