FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Storczyki
Autor Wiadomość
for 
moderator
Zgórmysyn

Wysłany: 2005-07-12, 12:07   

Cephi zgadzam się i ledzę temat :oki: ...szkoda ze tak malo czasu posiadam :roll:

[ Dodano: 2005-07-12, 13:08 ]
w nastepnym roku mam plan coby zorganizowac oboz botaniczny przy Kole maloposkim - bedziemy jezdzic tylko za storczykami.

[ Dodano: 2005-07-12, 13:09 ]
znaczy sie takie jakby warsztaty - coby obuwiki zobaczyc, podkolany, bulawniki i inne

[ Dodano: 2005-07-12, 13:10 ]
mam taka perełke flori - rezerwat michałowiec - ponad 10 gat.storczyków

Humulus 
moderator
Sucholub

Wysłany: 2005-07-12, 13:38   

Rez. Michałowiec to podobno najbogatsze stanowisko obuwika pospolitego w Polsce. Ronie tam wg. R i S. Michalików ok 3000-4000 osobników na powierzchni 12 ha. Niestety, tylko niewielki procent z nich wytwarza kwiaty (w roku 1999 kwitły tylko 63 okazy...). Na szczęcie na ZamojszczyĽnie jest kilka stanowisk, na których można zobaczyć do 2000 kwitn?cych osobników (do jednego z nich mam 15 minut drogi samochodem :8): ). Z Małopolskich rezerwatów ciekawy jest też Sterczów-?cianka, do którego uczęszcza mój znajomy z Warszawy. Chlub? rezerwatu jest Storczyk purpurowy. NieĽle jest też w rez. "Wały", gdzie obok obuwików pospolitych rosna też dwulistniki musze.

for 
moderator
Zgórmysyn

Wysłany: 2005-07-12, 13:54   

Humulus napisał/a:
Rez. Michałowiec to podobno najbogatsze stanowisko obuwika pospolitego w Polsce. Ronie tam wg. R i S. Michalików ok 3000-4000 osobników na powierzchni 12 ha

populacja kwitnacych wyraznie sie zwiekszyla jak zaczeto wprowadzac zabiegi z ochrony czynnej w tym wypadku trzebiez umiarkowana w zbiorowisku Carici - Fagetum.
Humulus ja znam z deczka zamojszczyzne a i Tomaszów lubelski - min prowadzilem oboz wedrowny na roztoczu i moj starosta z roku jest z tomaszowa - pan lesnik. w ktorych okolicach macie calceolusa w takiej liczbie?
a sterczów scianka znam b.dobrze - mialem zaszczyt z michalikiem i dr b?b? i nadlesniczym z miechowa uczestniczyc w wizjach terenowych w rezerwacie.
a storczyka purpurowego mam nawet na zdjeciach z tej wizji - hehe niedlugo ktos moze go zczai na forum.
ps obuwiki z mojej galerii to sterczów scianka - bylem w szoku

Humulus 
moderator
Sucholub

Wysłany: 2005-07-12, 14:10   

W przypadku obuwika pospolitego - szczególnie występujacego w zbiorowiskach lesnych (na ZamojszczyĽnie głównie zespół ciepłolubnych gr?dów) ochrona czynna to podstawa - miło słyszeć, że chociaż w Michałowcu sytuacja sie poprawia. Na dosyć obfitym stanowisku w rezerwacie "Łabunie" jest tragicznie. Cały rezerwat jest już mocno zacieniony a dawniej liczne gatunki, jak miłek wiosenny (kiedy ponad 4000 okazów - obecnie może z 40), obuwik pospolity i ciemiężyca czarna ustepuj?. W rezerwacie prowadzone s? zabiegi ochronne ale tylko w obrębie niewielkiej polany z udziałem miłka wiosennego i gółki długoostrogowej (może z 1 ha powierzchni). Cały rezerwat ma natomiast ponad 100 ha powierzchni. Szczególnie szkoda ciemiężycy czarnej i gółki długoostrogowej. Na szczęcie szafirek miękkolistny "ewakuował" się na korzystniejsze dla niego zbiorowiska okrajkowe i polne miedze a nawet w uprawy rolne na obrzeżach rezerwatu. Co do bogatych stanowisk obuwika w moich stronach to skontaktuję się na pw lub gg.

Kejbii 
moderator

Wysłany: 2005-07-13, 08:37   

Humulus, Wi?cq - we czwartek 21 lipca będę miał całe wolne popołudnie w Zamociu.
Mogłbym pojechać do Tomaszowa Lub.z aparatem foto na takie..hmm.. orchiłowy :razz:

Dalibycie, pls. - jakie namiary na mijjsca, gdzie w teren wleĽć - na pw albo mailem:
kbolechowski@interia.pl

Humulus ?

[ Dodano: 2005-07-13, 09:37 ]
Mój kom. 501-861-504

Humulus 
moderator
Sucholub

Wysłany: 2005-07-13, 19:05   

SprawdĽ skrzynkę mailow? - znajdziesz tam moje wypociny. Po więcej zapraszam na gg - najlepiej jutro (byle przed południem - potem czeka mnie wyprawa na wielosił błękitny :8): ).

for 
moderator
Zgórmysyn

Wysłany: 2005-07-14, 06:24   

humulus z checia podyskutuje o ochronie czynnej....ale chyba w nast tygodniu, bo mam cale 2 dni w rezerwatach....hehe wkopuje slupki do sciezki dydaktycznej w rezerwacie dolina raclawki...

Cephalotus 
maniak przyrodnik

Wysłany: 2005-07-17, 21:42   

Hmm forestman, bardzo bym chciał na taki osób pojechać... Byłby on na wakacje? Nie wiem co do tego tematu jeszcze dopisać. Jutro jak się uda pojadę z kuzynk? do lasu i jeszcze sfotografuję tutejsz? populacje k. szerokolistnego. I od razu podelę fotki na forum.

Mam takie do was pytanie. Który z was jest jakim profesorem? Bo potrzebne mi s? kontakty, żeby ochronić storczyki tutaj. Dowiedziałem się, że z kontaktami, to wszystko da się zrobić.

Moją pasją jest natura. | Moje zdjęcia

Kejbii 
moderator

Wysłany: 2005-07-17, 22:32   

Donoszę, że uprzejmy Humulus pokaże mi parę kwiatków pod Tomaszowem Lub., prawdopodobnie we czwartek 21 lipca. Zabieram aparat więc fotofodokumentacja ewentualnych floriznalezisk będzie ;)

[a może będzie i wielosił błękitny ? Kto wie ? :P ]

Cephalotus 
maniak przyrodnik

Wysłany: 2005-07-18, 11:23   

Hmmm czwartek... Cholipka, może jakbym wczeniej do Warszawy wyjechał, to bym się bezczelnie wprosił na wyjazd, jakby się jeszcze miejsce dla mnie znalazło.... Jak się nie uda, to trudno, będę podziwał fotki Kejbiego :grin:

Humulus 
moderator
Sucholub

Wysłany: 2005-07-18, 13:26   

Ufff - przepraszam za nieobecnoć ale dopiero dzisiaj wróciło mi poł?czenie (była jaka awaria). Od razu muszę ostudzić zapał Keibiiego ale wielosiłu nie udało mi się samemu znaleĽć (dysponowałem jedynie wskazówkami jak do niego trafić ale to nie wystarczyło...). Natomiast informuję, ze ładnie już kwitnie Epipactis helleborine a i E. palustris jeszcze trochę powinien wytrzymać). A co do wiedzy botanicznej, Cephalotus, to najlepiej skontaktuj się z dr hab. Leszkiem Bernackim z Uniwersytetu ?l?skiego.

Kejbii 
moderator

Wysłany: 2005-07-18, 22:36   

Słabo widzę to przył?czenie się Twoje, Ceph - do mojego wyjazdu :P To wyjazd służbowy, już we rodę wieczorem; we czwartek do wczesnego popołudnia pracuję i nima mnie, potem tylko kilkugodzinny przerywnik na te kwiatki i wieczorem znowu praca z papierami; w pi?tek praca do popołudnia w Lublinie i potem powrót do Wawy. W sumie wyskok na kwiatki to tylko taki przerywnik podczas dwóch dni służbowej delegacji :| .

Cephalotus 
maniak przyrodnik

Wysłany: 2005-07-18, 23:12   

No trudno... Dzisiaj byłem w lesie filmować K. szerokolistnego. Ale on jest piękny:] Zauważyłem, że u niego też występuje różnorodnoć kwiatów. Jest słabo widoczna, ale natrafiłem na tak różne osobniki, że to zobaczyłem. Jutro przejadę się na ich największe stanowisko, zobaczyć jak się tam maj?. A i sfilmowałem parę motylków na ł?ce. A ludzie się zachwycaj? tymi z egzotyków! Dziady nie wiedz? co maj? pod nosem :evil:

Jeszcze nie wiem kiedy dodam zdjęcia. Jak będe miał troszkę czasu, to umieszczę jakie fotki w albumie na forum:)

Humulus 
moderator
Sucholub

Wysłany: 2005-07-19, 04:11   

K. szerokolistny jest rzeczywicie bardzo ładnym storczykiem - nigdy nie przepuszczam okazji by go pofocić używaj?c obiektywu makro z piercieniami porednimi tym bardziej, że rzeczywicie występuje w najróżniejszych formach barwnych - od ciemnoróżowych do zielonych lub kremowobiałych. Za kilka dni ruszam na plantację topoli, na której rosn? tysi?ce tej rolinki i popstrykam kilka portretów.

Marfu 

Wysłany: 2005-07-20, 20:46   

Kruszczyk??

storczyk.jpg
Plik ściągnięto 24 raz(y) 39.4 KB

Odpowiedz do tematu