Jak dla mnie D. maculata to nie jest. Mam 40 osobników sfotografowanych i każdy ma inny kwiatek. Ale ten do nich nie pasuje, to musi być albo D. majalis, albo incarnata. Nie mam incarnaty koło siebie, wiec nie wiem jak się je rozróżnia. A w moim atlasie tez trudno to odgadn?c...
[ Dodano: 2005-07-07, 19:35 ]
Wicku, jak tak dobzre znasz się na storczykach, to kuknij tutaj:
http://www.bocian.org.pl/...opic.php?t=4011
Przeczytaj moj? wypowiedĽ chyba ostatnie dodanie, przed zdjęciami kruszczyka mieszanca. To powinno Cię zainteresować.
_________________ Pozdrawiam,
Krzysztof Ciesielski
Do D. majalis nie pasuje ogólny pokrój roliny - rolina jest smukła, bardzo wysoka (ok 70 cm), ma kwiatostan długoci ok. 20 cm i bardzo duże kwiaty z szerokimi, trójłatkowymi, jak widać na zdjęciu, warżkami (powierzchnia warżki u D. majalis jest mniejsza). Także licie s? w?skie chociaż ich układ przypomina ten u D. majalis...Chyba muszę się tam lepiej pokręcic - jeli znajdę D. maculata lub D. fuchsii to będzie oznaczać, że mam do czynienia z hybryd? wymienionych gatunków z rosn?cym tam obficie D. majalis. A jeli chodzi, Cephalotus o Twoj? fotografię, to rzeczywicie chyba mamy tu do czynienia z mieszańcem pomiedzy Epipactis atrorubens a Epipactis helleborine, nazywanym często Epipactis x Schmalhausenii. U tak blisko spokrewnionych gatunków takie rzeczy się zdarzaj? - ja widziałem już podobnego mieszańca a nawet Epipactis atrorubens w wersji albinotycznej . Osobicie nie zgadzam sie więc z opini? dr hab. Bernackiego - widziałem już wiele typowych okazów E. helleborine (tych nie-viridis) i żaden nie miał ani tak ciemnych kwiatów ani tak ukształtowanych. Aha - nie napisałe jeszcze, czy kwiaty tego kruszczyka pachn?. O ile mieszaniec zapożyczył sobie tę cechę od atrorubensa, to mogłoby to stanowić solidny argument by móc ten okaz nazwać dumnie Epipactis x Schmalhausenii.
Wiesz co Humulus wpadnij na moj? galerię i popatrz na D. maculata. Chyba jednak sa podobne osobniki do tego. www.photobucket.com/albums/a206/cephalotus Mówisz, że E. atrorubens pachnie? Wiesz co, nawet bym nie wpadł, żeby sprawdzić tak? cechę... Musze koniecznie to zbadać, póki jeszcze kwitnie. Mam nadzieję, ze jeszcze kwitnie dawno tam nie byłem.
Krzysztof Ciesielski
Jeli u Ciebie już kwitnie to masz szczęcie. U mnie zakwitnie najwczeniej za tydzień a zaraz po nim E. purpurata i E. albensis (no, ten to akurat nie tak "zaraz"). A fotki D. maculata bardzo ładne, jednak mi ten mój okaz coraz bardziej przypomina hybrydę - przejrzałem swoje stare fotografie ze stanowiska D. maculata, na którym trafiał się też D. majalis i znalazłem bardzo podobny okaz do prezentowanego kilka postów wyżej: czyli raczej to hybryda. Teraz muszę tylko namierzyć na tamtym stanowisku D. maculata/fuchsii - do tanga trzeba dwojga.
Aha - do albumu wrzuciłem dwie najwieższe fotki: lipiennika Loesela i szafirka miękkolistnego. Więcej już wkrótce (ostatnio prawie cał? rolkę slajdów zużyłem na moje ulubione szafirki...mam do nich słaboć).
Mówisz hybryda? No rzeczywicie ma cechy obu, patrz?c nawet na sam kwiatek. Ty, to może ja się postaram o tak? tutaj Tylko ciekawe, czy trafię na kwitn?ce osobniki jednoczenie
Krzysztof Ciesielski
Po czym wy tak odrazu incarnate rozróżniacie. Pierwszy jaki dziwny, ale dwa pozostałe powiedziałbym, że to majalisy. Troche słabo widac wzorek na wkaitku drugiego i trzeciego, ale wydaje mi się, że jest jaki znajomy. Powiedzcie mi, jak łatwo rozróżnić incarnate od majalis? Możliwe, że ja je mam obok siebie a biore za to samo! Ogl?daliscie moje zdjęcia? WeĽcie oceńcie, czy dobrze je oznaczyłem!
To wszytsko majalisy, czy może się gdzie kop?łem?
Krzysztof Ciesielski
Cephalotus, co do oznaczania incarnata zajżyj tutaj:
http://www.bocian.org.pl/...php?pic_id=1618 HumuPiotrusie oczywicie masz rację, typowe majalisy. Co do twojej hybrydy to jeżeli tylko miała pełn? łodygę to stawiałbym na maculata lub fuchsi i nie sugeroawałbym się zbytnio kolorem kwiatów. Szlachetko podaje dla maculata warżka rózowa do ciemnoczerwonej lub fioletowej.
Podobnie jestem zdania co do hybrydy helleoborine. Kwiaty s? osadzone skrętolegle (widać wyraĽnie) a nie jednostronnie, licie skrętolegle, nie widać owłosienia na dole łodygi. A Szlachetko co do kolorów podaje zielony do brudnofioletowego. To jest typowy helleoborine.
_________________ Sekcja Odonatologiczna PTE
Zamojskie Towarzystwo Przyrodnicze - zamtop@wp.pl
- zdemaskowałe mnie. Jeli chodzi o tę moj? "hybrydę" to możesz mieć rację. Jednak okaz Cephalotusa ma na tyle Atrorubensowy wygl?d (wcale się nie sprzeczam, że kolor łodygi i ułozenie lici wskazuj? na helleborine - wręcz przeciwnie - to typowe jego cechy), że twardo obstaję przy hybrydzie. Chodzi mi o wygl?d kwiatów, ich barwę i kształt (a ten jest u helleborine i atrorubens całkiem inny). Jeli jeszcze do tego kwiaty pachn? (nie wiadomo, czy i to zostało odziedziczone po E. atrorubens) to już nawet chyba Bernacki i Szlachetko będ? musieli się zastanowić nad swoj? ekspertyz?. Dla mnie jest to wci?ż okaz o niejasnej tożsamoci.
Faktycznie dopiero teraz zauważyłem silnie pomarszczone gózki. Maci chyba rację. Wygl?da to na hybrydę. Powinien tym zaj?ć się jednak Bernacki.
A masz może Humulusie cechy kluczowe Epipactis x Schmalhausenii, które cechy s? decyduj?ce.
_________________ Sekcja Odonatologiczna PTE
Zamojskie Towarzystwo Przyrodnicze - zamtop@wp.pl
Wiacek, ja od tak sobie nie powiedziałem, że to hybryda. Zanim to stwierdziłem, zbadałem kilka spraw. Jeżeli byłby to helleborine, to byłby on ewidentnie najdziwniejszym helleborine ze swojego gatunku! Najważniejsza według mnie cecha, to okres kwitnienia!
Widziałem, też lekko różowe i bardziej różowe helleborine, ale wszytskie kwitły mniej więcej w tym samym czasie. Nie wiem czy ten okaz już nie przekwitł! On zakwitł o wiele, wiele za wczenie, jak na swój gatunek, bo jaki miesi?c przed innymi. Cała reszta widać zakwitnie w podobnym czasie za tydzień, półtora. Ale i kształt kwiatków trochę różni się od helleborine. Mam kilka fotek z zeszłego roku, skanowane z kliszy i uwierzcie, kwiatki były bardzo odmienne. Wydrukowałem je sobie i wszystkie 3 porównałem, i ten dziwak nie pasował tak dokładnie do żadnego z nich!
Co do łodygi, to mam ja sfilmowan? i wiem, że ma brak owłosienia ale jest różowawa, helleborine maj? j? zielona. I wielkie dzięki za link! Zdjecie helleborine z internetu wziołem takie, jak wygl?da u nas typowy helleborine. Jakwidzicie trochę się różni? wszytskie 3.
kwiatek szeroko1.jpg
Plik ściągnięto 19 raz(y) 84.73 KB
kwiatek mieszaniec1.jpg Kruszczyk mieszaniec
Plik ściągnięto 17 raz(y) 89.43 KB
kwiat rdzawo1.jpg Kruszczyk rdzawoczerwony
Plik ściągnięto 17 raz(y) 72.3 KB
Krzysztof Ciesielski
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum