[hide]Kulka sie odnalazla musi to jest Sium latifolium, marek szerokolistny
Zamiast jak Tolibowski wskoczyc do bagna i rwac w rytmie walca nenufary, to mnie tu dajesz Kicus jakies markowe ziele... [/hid*]
[hide]Rojst jestes pewny tej Berula erecta?
Bo tez o tym myslalam, ale te listki jakos bardziej pasuja mi do Sium latifolium http://pharm1.pharmazie.u...ix/cp000620.jpg [/hid*]
pewny nie jestem, dlatego nie przyjmuję gratulacji
W każdym razie na pewno nie jest to szalej, bo:
- widać pokrywy (czyli podsadki; u szaleju ich nie ma)
- liście są wyraźnie pierzasto złożone (u szaleju dłoniasto)
Marek ma zwykle szersze i bardziej tępe w zarysie liście, też nad tym myślałem ale trudno mi było uwierzyć, aby marek miał takie zaostrzone liście Ale chyba faktycznie, liście pędów generatywnych są takie chude...
Z kolei potocznik zwykle ma trójlistkowe zakończenie liścia złożonego, ale do tyczy to przede wszystkim liści odziomkowych i okazów płonych. Starsze liście potrafią być tych "zlepionych" listków pozbawione - wówczas jednak wyrastają one z jednego miejsca. Roślina na zdjęciu ma tendencję do tak "zgrupowanych" najwyższych liści w liściu złożonym. Trochę podejrzanie cienkie jednak są...
Cechą kluczową jest to, jak wyrastają kwiatostany (czy w kątach liści, czy na szczycie łodygi). Z krotomowego zdjęcia nie bardzo mogę się zorientować, jak było.
A w terenie, na żywo, to takie łatwe do rozpoznania rośliny są ....
w każdym razie: wielki to się Tobie należy Czarnuszko za dociekliwość i zasianie wątpliwości [/hid*]
[hide]cosić mię sie widzi ze tu nad tą zagadką dwóch wybitnych botaników sie produkowało jeden nizinny a drugi pagórkowy Nic dziwnego ze nie wiedziałem Skoro Mistrz Rojst alias Oenanthe nie wie [/hid*]
_________________ "Niczyje zdrowie, wolność, ani mienie nie jest bezpieczne kiedy obraduje Parlament" .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum