No nareszcie jest strona dla florofili.
A tak z innej beczki to chciałbym się zapytać kolegów z szroko rozumianych okolic Siedlec czy spotykali wawrzynka główkowego w trkcie wędrówek opodal "Wagramskiego Lasu"
jest piękny rezerwat tylko ladów po przedmiocie ochrony brak.
Dwakroć byłem nic nie zdybałem. Może kto inny miał więcej szczecia?
Czeć. Z tego co wiem to Wawrzynek główkowy najprawdopodobniej wygin?ł już na terenie rezerwatu na tomiast w 1992 roku znaleziono nowe stanowisko tego gatunku w odległoci 4 km na NE od poprzedniego stanowiska w lesie chłopskim na N od wsi Zakrzew. Jeżeli kto chce dowiedec się więcej to należy zajżeć do Chrońmy przyrodę ojczyst? nr3 z 1998 roku.
Ten tekst znam i on to spowodował moj? wyprawę w tamte rejony.
Niestety poza kilkoma nędznymi krzaczkami w ogródki pewnej gospodyni niopodal rezerwatu.
Nie znalazłem nic.
nawet na wskazanym tam stanowisku koło Zakrzewa.
A czy kto zna stanowiska Buławnika czerwonego w okolicach Łukowa lub Siedlec oraz ewentuln? dynamikę populacji tego gatunku na tym terenie?
Może jakas literatura??
_________________ Najpiękniejsze są górskie roślinki... jak te Doronicum clusii..
Ja przyłączam się do tematu bo nie chcę zakładać kolejnego wątku.Interesuje mnie dyptam jesionolistny.Roslina stanowczo egzotyczna i prawdziwie sródziemnomorska w naszym połozeniu geograficznym podobnie jak w przypadku dziewięcsilu popłocholistnego interesują mnie wszelkie informacje o dyptamie.Zwłaszcza ,że sa osoby z Ponidzia na forum i odwiedzają rezerwat Grabowiec gdzie ten rarytas jeszcze rośnie.Podobno jest jeszcze stanowisko w Dąbrowie Górniczej typu naturalnego poimijając oczywiscie Kulin nad Wisłą gdzie ma sie ta roślina chyba liczebnosciowo najlepiej . "Krzew mojżeszowy" Podawany był równiez z góry Tuł,rezerwatu Biała góra nad Nogatem ,ktos twierdzil w internecie ,że nadal występuje mała populacja w Górach Pieprzowych k. Sandomierza ale pewnie była to pomyłka wszystkie te stanowiskla mają pewnie cgharakter historyczny.Zbliża sie okres kwitnienia(niestety nie w moim ogródku gdzie dyptam jest w trakcie wybaczania mi przeprowadzki w inne miejsce) i bardzo byłbym wdzięczny za fotki naturalnych stanowisk.
Wracając do wawrzynka główkowego to lubi on podobno rosnąć w borówkach i w stanie niekwitnącym cięzko go wypatrzyć co może oznaczać ,że są jeszcze jakies stanowiska przegapione po prostu.choć jak kwitnie stanowi widok niezapomniany malo jest tak niepozornych a tak urzekajacych swoim widokiem roslin (widziałem sliczna kępkę w ogródku)
Kurczę juz nie usunę tych nazw,zresztą niektóre są historyczne lub niepotwierdzone.To tak jak z rezerwatem Bielinek, oman niemiecki tam niby wyginął ale ostatnuio bardziej penetrując teren stwiedzono ,że ma sie nadzwyczaj dobrze.Ale ja wiem to z internetu więc pod hasłem dyptam zaraz wyskakuje gdzie to cudo rośnie.O wybaczenie proszę jestem jak najbardziej za akcją ukrywania nazw miejscowościo czy rezerwatów tylko że tak jak ktoś juz zauważył rośliny na stanowiskach naturalnych tępią okoliczni ludzie to w ich ogrodkach widuję się wykopane miłki czy zawilce napewno nie nabyte drogą legalną więc jeśli jakiś świadomy pseudokolekcjoner czy pasjonat jak ja będzie chciał dotrzeć do takich informacji to je znajdzie bez problemu.Ja tak robię wklepując nazwę rośliny i szukam do skutku,czasem dochodząc do zaskakujacych odkryć.
W tym przypadku nie jest prosto znaleźc choć to duża roślina- poza tym roślina jest nie kopalna bo ma czule korzenie na przesadzanie- wiec lepiej sobie ja kupić w sklepie A jakby ktoś chcial wiedzieć skąd to wiem to raz zę w sieci na frach ogrodniczych jest o tym sporo a dwa ze mam takiego dyptama w ogrodku- co ciekawe rozmnozonego w nietypowy sposób
_________________ "Niczyje zdrowie, wolność, ani mienie nie jest bezpieczne kiedy obraduje Parlament" .
Czyżby przez podział rośliny macierzystej? no chyba, że to tajemnica mnie znudziły niekiełkujące nasiona,kiedy wreszcie coś wykiełkowało szybko padło.Zaznaczam że btyły to świerze nasiona własnoręcznie zbierane od roślin ogrodowych.
Ptyś... daruj sobie usuwanie nazw tych rezerwatów bo to nic nie da. Każdy może znaleźć informację o ich stanowiskach w literaturze i w internecie. Nie popadajmy w paranoję, proszę...
_________________ ...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…
Podobno tak sie nie da ale ja ukorzenilem sadzonkę zielną z zaledwie niewielkim fragmencikiem szyjki korzeniowej- korzonka nie było nic dostalem taki kawalek od sąsiadki bo ona coś tam robila przy swoim i taką galązka zostala oderwana -no to ja ukorzeniacz ,i w wilgotny piasek W tym roku zakwitł mi pierwszy raz W sumie nie wiem czy powinienem to pisać bo to stwarza pokusę ze jednak sie da
_________________ "Niczyje zdrowie, wolność, ani mienie nie jest bezpieczne kiedy obraduje Parlament" .
Dzięki też tak spróbuje zwłaszcza, że wypuścil mi w tym roku mase gałązek ale żadnej kwiatowej pewnie to sroga kara za przenosiny i jeden uszkodzony boczny korzonek.Wczesniej wypuszczał malo gałązek, kwitł słabo i nie zawiazywał nasionW nowym miejscu ma o trzy godziny wiecej słońca dziennie,a jakiego ukorzeniacza użyłeś?W ogródku przydomowym w Stoczku klasztornym, widziałem ogromny dyptam conajmniej poltorej metrowy pławil sie w skwarze, rozpostarty bezczelnie na boki,rosliny miały zarówno białe jak i żylkowane kwiaty więc były to dwie odmiany-prawdziwy mojżeszowy krzew w całej okazałosci prawdziwe panisko.
Może ktoś z Was sie orientuje jaki jest stan populacji miłka wiosennego na Pomorzu zachodnim? Z tego co wiem obfite stanowiska znajduja się w Niemczech.Mnie cały czas elektryzuje informacja, że roślina ta była widziana na terenie Szczecina przez moją nauczycielkę biologii w podstawówce.Niestety nie udało mi się poza lokalizacją (Wał bezleśny) uzyskać więcej informacji.W bazie rezerwatów podawany jest z "Brodogór" k.Pyrzyc co jest pewnie pomyłką.Botanik szczeciński którego pytałem o mozliwośc występowania tego gatunku w rejonie Szczecina podawał lokalizację ogólną z "cedyńskiego parku krajobrazowego".Niestety miłek nie występuje w idealnym dla siebie biotopowo rezerwacie Bielinek,pewnie występował tam kiedyś jak wiele innch roslin które niestety wyginęły.Od wspomnianego botanika wiem, że teren Szczecina i okolic został dobrze przebadany pod kątem płatów kserotermicznych ,jest tu nawet jeden rezerwat chroniący murawe kserotermiczną- "wzgórze widokowe nad Międzyodrzem" w którym takze mógł kiedyś występować miłek wiosenny.
Ukryję... a co tam. Pod spodem lista znanych mi obiektów:
Ukryta Wiadomość:
Jeśli jesteś *zarejestrowanym użytkownikiem* musisz odpowiedzieć w tym temacie żeby zobaczyć tą wiadomość --- If you are a *registered user* : you need to post in this topic to see the message ---
_________________ ...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum