FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Rzadkości botaniczne
Autor Wiadomość
Atterdag 
Kserotermanta

Wysłany: 2008-06-02, 22:48   

Trzeba by to sprawdzić w ATPOL tudzież we "Flora von Ostpreussen" z przełomu wieków :roll:
...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…

LSz FP

pulsatilla1214 

Wysłany: 2008-06-02, 23:19   

Cytat:
Podobno jest jeszcze stanowisko w Dąbrowie Górniczej typu naturalnego

ano jest, natomiast w kwestii jego naturalności proponowałbym większą dawkę sceptycyzmu... ;)

Ptyś 

Wysłany: 2008-06-03, 00:55   

wiecie dlam nie to o czym piszecie to kompletna abstrakcja :idea: :> Milka jest nieprzebrana ilośc :idea: ;)

Atterdag 
Kserotermanta

Wysłany: 2008-06-03, 09:41   

Chciałbyś w to wierzyć :]

Miłek też należy do gatunków ginących. To co się dzieje w innych częściach Polski to nic innego jak zanik siedlisk... poczekaj 20 lat to przy braku użytkowania i na Ponidziu zacznie zanikać...
...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…

LSz FP

jerzy 

Wysłany: 2008-06-03, 10:54   

Miłka wiosennego pierwszy raz i ostatni widziałem w okolicach Chełma.Rośliny te nie były tam zbyt pospolite.W rejonie Gdańska pewnie nie ma co marzyć o Miłku, bo interesujące kserotermy zaczynają się bardziej na Powiślu i w rejonie Gniewa.W Gdańsku jest ciekawy użytek ekologiczny "Murawy kserotermiczne w dolinie oruńskiego potoku"(pozostałość po dawnej winnicy,takie terasowe zbocze) ale tam największą osobliwoscia jest pszeniec różowy ,poziomka twardawa,glowienka wielkokwiatowa są osobliwosciami jesli jeszcze tam rosną bo miejsce nie jest nawet wykaszane.Zbiorowiska kserotermiczne lub coś na ich "kadłubowy" kształt sa na wszystkich ,krawędziach wysoczyzny i fortach w gdańsku, ale niema tam większych osobliwosci florystycznych,trafiają się rzadkie w skali kraju cieplolubne owady.Bardzo ciekawie (zwłaszcza z PKS-u) za to wyglądaja strome skarpy nadwiślańskie w rejonie Tczewa ciekawe jaki jest stan ich rozpracowania florystycznego tam widać całą mozaikę murawowozaroślową moze tam gdzieś trafia się miłek,napewno w rejonie Grudziądza na tych skarpach powinien być.Zazdroszcze Ptysiowi milków na codzień i obuwików i ostnic,zawrotu głowy na tym Ponidziu pewnie można dostać i oby jak najdłużej bo na Pomorzu to posucha nawet kserotermów tu nie ma zawrotnych.

Atterdag 
Kserotermanta

Wysłany: 2008-06-03, 12:04   

Ale solniska nadmorskie posiadacie :D A na Ponidziu jedyny rezerwat to teraz jakiś śmieszny ochłap dawnej świetności ;) No i jakie torfowiska! Jeżeli chodzi o te nadwiślańskie murawy to najlepiej mają się w okolicach Chełmna (Zbocza Płutowskie, Kałdus) i Świecia (Ostnicowe Parowy Gruczna). Nie wiem jak tam teraz z Adonis vernalis sprawa stoi, ale jak ostatnio tam zaglądałem to był. Ładny rezerwat stepowy jest w gminie Sztum (Biała Góra) i koło Debrzna (Miłachowo) no i pod Kwidzynem przebiega północna granica zasięgu Stipa joannis (Kwidzyńskie Ostnice). Wiosło Duże k. Gniewu z tego co pamiętam sukcesywnie zarasta... ale jeszcze trochę kseroterm tam się trzyma.

LSz FP

Rojst 
Oenanthe

Wysłany: 2008-06-03, 12:20   

miłki i niektóre ostnice to gatunki południowe i w wielu częściach Polski ich nie ma. Są za to na Pomorzu i na Suwalszczyźnie gatunki stepowe, których w Małopolsce jak na lekarstwo albo i w ogóle brak :idea: Nie ma co załamywać rąk, że na północy nie ma gatunków południowych ;)

jerzy 

Wysłany: 2008-06-03, 12:21   

Miałem szanse odwiedzic Kwidzyńskie ostnice w zeszłym roku, ale pracownik nadleśnictwa od spraw ochrony przyrody do któregpo przyszedłem po plan położenia rezerwatu ochłodzil mój zapał określajac liczebnośc stipa joannis na kilka kępek które w 2007 roku nie zakwitły.Z pulsatilla pratensis i patens ostała sie w kwidzynskich ostnicach pewnie tylko p.pratensis.Na szczęscie prowadzone sa efektywne zabiegi ochrony czynnej polegające na usunięciu drzew ni odkrzaczaniu więc moze ostnica odbuduje swój dawny areał.Miałem też prawie w ręku spis gatunków w rezerwacie Biała góra który zostal określony jako bardzo ciekawy.Żałuje ,że go nie wziałem bo nigdzie takiego spisu nie mogę znalezć, a Biała Góra to stosunkowo blisko Gdańska.

Czy może chodzi o pajecznice liliowatą,nawrot czerwonobłekitny,dąb omszony,ostnice powabną,oman niemiecki bo te rzeczywiście na Południu i Ponidziu nie występują pewnie, ten drugi i ostatni napewno? Reszta gatunków jak wisienka stepowa i płaty ostnicy włosowatej są na takich zbiorowiskach w całej w całej Polsce.Kwestia miłka to sprawa skomplikowana bo byl napewno w historiii znacznie częstszy na Pomorzu choć rzeczywiscie mego np Brodogórskie stanowisko czy te historyczne w rejonie czy samym Szczecinie są na zupelnej granicy połnocnego zasięgu.

Ptyś 

Wysłany: 2008-06-03, 14:24   

Ale milek u mnie to jest niesamowity pospoliciuch- on w niektórych miejscach w przydrożnych rowach rośnie :idea: :> ale nie powiem są i raryty np taki sierpik różnolistny,gęsiówka uszkowata,szyplin jedwabisty, stulisz miotlowy,czy w końcu dyptam :idea: Co wazniejsze ponidziańskie kserotermy mają sie nadzwyczaj dobrze :idea: jedyne co im zagraża to zalesianie przez człowieka bo samoistna sukcesja nie jest duża :idea: -w wiekszości sa to murawy o ekstremalnych warunkach i krzewy czy drzewa po prostu nie dają rady :idea: Znam bardzo wiele takich platów ostnicowych i pieknych inuletum ensifoliae które nie sa chronione w zaden sposub choc gdyby byly w innym rejonie kraju to by w te pędy robiono rezerwat :idea: W ogóle tych kseroterm jest tyle ze one nie są nawet dobrze zbadane :idea: i ciągle można znaleźć takie rzeczy ze głowa mała :tup:

jerzy 

Wysłany: 2008-06-03, 18:43   

Oj weż juz sie nie chwal bo przykro się robi :) tez chcialbym żeby mnie otaczały milki i obuwiki,sierpiki i wężymordy,choć podobny sierpik mozna i w sudetach spotkać niemalze identyczny.Muszę kiedys zawitać na to Ponidzie musi tam być bajecznie.
Pulsatilla czemu uważasz ze stanowisko dyptamu w Dabrowie nie jest naturalne przecież dyptam występował ongiś też w innych regionach śląska? W necie jest opis tego stanowiska i zmian na gorsze jakie na nim zaszły czyli wytrzebienie prawie dwóch trzecich dyptamu przez bezmyślna gospodarkę leśną.

Odpowiedz do tematu