FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Rośliny obcego pochodzenia w Twojej okolicy
Autor Wiadomość
aloes 

Wysłany: 2008-02-02, 17:01   Rośliny obcego pochodzenia w Twojej okolicy

Postępująca urbanizacja, nowe osiedla, zakładanie ogrodów z roślinami ozdobnymi, powoduje
że coraz więcej obcych gatunków jest wprowadzanych do środowiska. Dotyczy to roślin uprawnych, ale przede wszystkim ozdobnych.
Zdarza się, że rośliny te "uciekają" z pól i ogrodów i w środowisku naturalnym stanowią
konkurencje dla miejscowej flory.
Wśród kenofitów mamy gatunki już zadomowione w naszej florze, jak np. łubin trwały i gatunki
nowe, bardzo ekspansywne.
Do tej grupy w mojej okolicy należy kolczurka klapowana i barszcz sosnowskiego.
Pierwszy to uciekinier z ogrodów, drugi z pól.
Na miejskich skwerach widuje się sumaka octowca. Jest to niewielkie drzewo, które ze względu
na swoje cechy może stać się kolejnym kenofitem.
Wydaje mi się, że jest to temat godny rozwinięcia.
Napisz jakie kenofity spotyka się w Twojej okolicy.

Łukasz L. 

Wysłany: 2008-02-02, 17:48   

Oj to temat na czasie i wart dyskusji bo trzeba się brać do roboty i usuwać gatunki inwazyjne, które są na pierwszym miejscu.

Polecam wszystkim do poczytania, broszurę Polskiego Klubu Ekologicznego pt. "Rośliny inwazyjne Dolnego Śląska".

Z racji tego iż mieszkam nad Odrą to kenofitów widzę na każdym kroku.
Robinia akacjowa, Barszcz Sosnowskiego i Mantagazziego, Niecierpki, Kolczurka klapowana, tawuła kutnerowata i wszelakie rdestowce, dąb czerwony i czeremcha amerykańska, nawłocie i moczarka kanadyjska. To tak w skrócie.

Nie wiem czy te wszystkie taksony to kenofity ale wypisałem rośliny inwazyjne

Atterdag 
Śmiałek Darniowy

Wysłany: 2008-02-02, 20:05   

Jest tego trochę... ale sami sobie zgotowaliśmy ten los.

Do listy agresorów dorzuciłbym jeszcze: Klon jesionolistny i wszelkie formy amerykańskich topoli i ich mieszańców.

Lista z moich okolic byłaby dosyć długa, a i też nie widzę sensu w wypisywaniu wszystkiego. W skrócie, jak chce się zobaczyć jednogatunkowe agregacje neofitów to polecam Śląsk, jeżeli chce się zobaczyć neofityzację wilgotnych łąk to zapraszam na krakowskie łąki w Kostrzu (pełen przekrój), a jeżeli ktoś chciałby dowiedzieć się do czego jest w stanie doprowadzić klon jesionolistny i mieszańce topoli w łęgach to odsyłam do nadwiślańskich łęgów w okolicy Torunia....

Z ciekawostek:

Zaślaz teofrasta - Abutilon teofrastii - okolice Legnicy
Niecierpek przylądkowy - Impatiens capensis - okolice Szczecina
...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…

LSz FP

Łukasz L. 

Wysłany: 2008-02-02, 21:57   

Atterdag napisał/a:
klon jesionolistny

Za Brzegiem zalesia on łąkę, nie powiem jak się nazywa jest ciekawa i muszę ja przejść dokładnie, jednak to nie temat.

Tego Niecierpka przylądkowego nie widziałem. Ale to dobrze :oki:

Ale jednak nawłoć kanadyjska to wg mnie najpaskudniejszy gatunek obcy. Wszędzie gdzie nie pójdę to go widzę. Wkrada się i po jednym sezonie weg. jest go pełno.

paszcza 
Agata

Wysłany: 2008-02-03, 17:46   

Na roślinach znam się baardzo słabo i pewnie nie zdaję sobie sprawy z obcości niektórych roślin. Z wyżej wymienionych nawłoć kanadyjską mam właściwie koło domu w ilości na szczęście niezbyt dużej, 1 klon jesionolistny kawałek dalej. W lasach za to widuję sporo robinii akacjowej i dębu czerwonego :| Obcych topoli rosło kilka na mojej trasie do szkoły, ale niedawno były wycięte (chociaż nie jestem pewna, czy wszystkie).

jutlandia 

Wysłany: 2008-02-03, 18:36   

polecam te wątki:

http://forum.przyroda.org...unki-vt1790.htm
http://forum.przyroda.org...kiego-vt687.htm

i do listy dorzucę dąb czerwony :evil:

Odpowiedz do tematu