Hej, czy ktoś z Kolegów może mi podpowiedzieć, czego o tej porze szukać, na co zwracać uwagę ciekawego/kwitnącego w:
a) borach Puszczy Piskiej,
b) na "szlaku Krutyni [wiadomo, jakie rezerwaty; szuwar na brzegu krutyni, etc.]
Moje dotychczasowe florisukcesy z tamtąd [fotki lub egzemplarz zielnikowy] to:
bagnica torfowa, sporo różnych turzyc z owocostanami - do opisania w zielniku, wroniec widlasty, kłoć wiechowata z małego rezerwaciku (bez owocostanów była ale brzeg liścia rżnący..)
Nie tylko "borach" Kejbii
Pn i zach część puszczy Piskiej to fajne grądy i olsy. Tam przede wszystkim polecałbym Ci pojechać. Konkretnych stanowisk nie pomnę ale Mazury poznałem z tej strony, że nawet jadąc samochodem drogą leśną można coś ciekawego whaczyć (czego tobie nie polecam - znaczy jazdy samochodem - boś nie leśnik i mandacik można pauczic)
A jeśli bedziesz się obracał w okolicy Pisza to polecam Las ochronny Szast - na południe od Pisza. Fajne miejsce...
Obecnie spływam Krutynią, a tu z ciekawszych/fajniejszych:
jaskry wielkie
dużo szaleju jadowitego
napatoczył się bobrek trójlistkowy
zespoły z osoką aloesowatą (fotki kwitnącej)
rdestnica połyskująca (w koncu wiem, czemu - jej liście rzeczywiście połyskują pod wodą !)
zespół Nupharo-nymphaetum albae bardzo malowniczy
no i zespół z tym skrzypem co zaraz zapytam w temacie do oznaczania.
Spirodela wielokorzeniowa Spirodela polyrhiza
Rdestnica przeszyta Potamogeton perfoliatus
Rdestnica pływająca Potamogeton natans
Rdestnica nitkowata Potamogeton bodaj capillaris albo podobnie (ze łba piszę)
Tatarak zwyczajny Acorus calamus
Sitowie jakowęś (zbiorowiska pomiędzy dominującą trzciną pospol.)
rogatek jakowyś zapewne pospolity (nie ma tu książki z wodno-bagiennymi )
mięty wodnej Mentha aquatica
jeżogłówka gałęzista Sparganium erectum - wcale nie tak wiele..
psianka słodkogórz kwitnąca Solanum dulcamara
dużo strzałki wodnej Sagittaria sagittifolia - tu jeszcze nie kwitnie..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum