Jak znależć rosiczki. Kiedy jak bylam troszkę mniejsza znalazlam rosiczkę w lasanku brzozowym na terenie podmoklym. Obecnie lasku zostalo 1/4 tego co bylo. Miejsce, które nie zostało ruszone, nie rosn? żadne rosiczki. Może wiecie, gdzie mozna prócz wigierskiego parku znależć rosiczki?
Ja widziałem tylko raz. Jakie 15 lat temu w ...kwiaciarni w Alejach Jerozolimskich,. Zapakowane były w przezroczyste plastikowe kubeczki. Rozeszły się w błyskawicznie.
... przejciowym lub wysokim. Chociaż ostatnio jest jej coraz mniej. Niestety melioracje robi? swoje.
Cytat:
trzymać nos przy ziemi
Z tym bym się nie zgodził. Rosiczki zazwyczaj rosn? masowo i mimo, że s? małe to rosn? łanowo i bardzo dobrze widoczne s? nawet z pewnej odległoci w zwi?zku z charakterystycznym czerwonym kolorem. Czasami myl? tylko torfowce, które sa również czerwone.
Co do występowania to jest jeszcze doć dużo stanowisk rosiczek w Polsce m.in na Roztoczu. Puszczy Solskiej, Polesiu Zachodnim. Ostatnio udało mi sie znależć 2 nowe stanowiska (okr?głolistnej i długolistnej) na ZamojszczyĽnie.
_________________ Sekcja Odonatologiczna PTE
Zamojskie Towarzystwo Przyrodnicze - zamtop@wp.pl
Z tym bym się nie zgodził. Rosiczki zazwyczaj rosn? masowo i mimo, że s? małe to rosn? łanowo i bardzo dobrze widoczne s? nawet z pewnej odległoci w zwi?zku z charakterystycznym czerwonym kolorem. Czasami myl? tylko torfowce, które sa również czerwone.
Masz zupełn? rację, z tym, że mog? to zauważyć ludzie, którzy rosiczki znaj?. Ci którzy nie widzieli ich w terenie spodziewaj? się rosliny wyróżniaj?cej się z otoczenia. Prawie zawsze, gdy ja pokazuje to delikwent stoj?c przy niej nie widzi jej. Następn? typow? reakcj? jest zdziwienie, że jest taka mała. Potrafi? rosn?ć również na bardzo ubogich siedliskach (typu "szczery piach"), pod warunkim, że jest bardzo wilgotno.
Po prostu ludzie szukaj?cy rosiczek maj? wyobrażenie że jest to roslina duża, rzucaj?ca się w oczy. Tak i ja mylałem dopiero jak ja pierwszy raz kiedys zobaczyłem zdalem sobie sprawę że to naprawdę maleństwo - rednica rozetki kilka centymetrów. Ale potem od razu zacz?łem zauważać reszte i naprawdę występuj? na torfowiskach masowo..
To znaczy, że nie dokladnie szukalam. Zapamiętam sobie t? poradę "nos przy ziemi"
Wysłany: 2005-05-18, 09:17
Droga Justyno,
od 10 lat zajmuję sie hodowl? zabójczych krwiożerczych rolin, lubie rosiczki bo mi dobrze z nimi współżyć. Ostatnio spotkałem jedn? w lasku w Przemkowskim Parku Krajobrazowym, była taka samotna i w ogóle, więc j? chapn?łem. Poszedłem do domu i zjadła mi mamę, a tacie odgryzł? ręke. Straciłem 2 pieski, dobierala sie do mojej lodówki, to wkroczyłem do akcji, szkody były ogromne, straciłem 2 włosy na nodzę. Przez to musiałem ogolić nogi i jestem gładki, bo jadam sałatki. Wyrzuć rolinki, bo stracisz rodzicow i lodowke, a najgorsze wlosy (o ile je masz), pozdrawia mafia eszte peszte stefan and przemkow wykompany s.a.
Witajcie, nie zwracajcie uwagi na kokojambo. To dwójka przygłupawych, niedojrzałych kolegów z klasy. Podejrzeli, jak wchodze na forum i chcieli porobić sobie jaja. Poprosiłem już Kamikazi i Tetrao, żeby ich usunoł. Aż mi wstyd, że mam takich kolegów w klasie...
_________________ Pozdrawiam,
Krzysztof Ciesielski
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum