FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Rosiczki
Autor Wiadomość
Justyna 

Wysłany: 2005-05-15, 16:10   Rosiczki

Jak znależć rosiczki. Kiedy jak bylam troszkę mniejsza znalazlam rosiczkę w lasanku brzozowym na terenie podmoklym. Obecnie lasku zostalo 1/4 tego co bylo. Miejsce, które nie zostało ruszone, nie rosn? żadne rosiczki. Może wiecie, gdzie mozna prócz wigierskiego parku znależć rosiczki?

Kejbii 
moderator

Wysłany: 2005-05-15, 16:57   

Ciekawe pytanie, podpisuje się pod nim :D Rosiczki to niepozorne rolinki chyba, ja szukałem i nie znalazłem - ale to było w zadeptanym rezerwacie :/

Namor 

Wysłany: 2005-05-15, 17:11   

Prawie na każdym torfowisku, trzeba tylko zdj?ć buty i trzymać nos przy ziemi (bo to maleństwo).

amikosik 

Wysłany: 2005-05-15, 17:37   

Ja widziałem tylko raz. Jakie 15 lat temu w ...kwiaciarni w Alejach Jerozolimskich,. Zapakowane były w przezroczyste plastikowe kubeczki. Rozeszły się w błyskawicznie.

Wiacek 
moderator

Wysłany: 2005-05-15, 17:43   

Cytat:
Prawie na każdym torfowisku

... przejciowym lub wysokim. Chociaż ostatnio jest jej coraz mniej. Niestety melioracje robi? swoje.
Cytat:
trzymać nos przy ziemi

Z tym bym się nie zgodził. Rosiczki zazwyczaj rosn? masowo i mimo, że s? małe to rosn? łanowo i bardzo dobrze widoczne s? nawet z pewnej odległoci w zwi?zku z charakterystycznym czerwonym kolorem. Czasami myl? tylko torfowce, które sa również czerwone.
Co do występowania to jest jeszcze doć dużo stanowisk rosiczek w Polsce m.in na Roztoczu. Puszczy Solskiej, Polesiu Zachodnim. Ostatnio udało mi sie znależć 2 nowe stanowiska (okr?głolistnej i długolistnej) na ZamojszczyĽnie.

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2005-05-15, 18:08   

Ja widziałem w weekend majowy okr?głolistn?, jeszcze było na nie za wczesnie i rosła tylko jedna i ciężko było j? wypatrzeć.

Kruk odrzecze: Nigdy więcej!!

Strona przyrodnicza "Dziewięćsił"
browsehappy.pl

Namor 

Wysłany: 2005-05-15, 19:25   

Wiacek,
Cytat:
Cytat:
trzymać nos przy ziemi

Z tym bym się nie zgodził. Rosiczki zazwyczaj rosn? masowo i mimo, że s? małe to rosn? łanowo i bardzo dobrze widoczne s? nawet z pewnej odległoci w zwi?zku z charakterystycznym czerwonym kolorem. Czasami myl? tylko torfowce, które sa również czerwone.

Masz zupełn? rację, z tym, że mog? to zauważyć ludzie, którzy rosiczki znaj?. Ci którzy nie widzieli ich w terenie spodziewaj? się rosliny wyróżniaj?cej się z otoczenia. Prawie zawsze, gdy ja pokazuje to delikwent stoj?c przy niej nie widzi jej. Następn? typow? reakcj? jest zdziwienie, że jest taka mała. Potrafi? rosn?ć również na bardzo ubogich siedliskach (typu "szczery piach"), pod warunkim, że jest bardzo wilgotno.

maciek 

Wysłany: 2005-05-16, 06:27   

Po prostu ludzie szukaj?cy rosiczek maj? wyobrażenie że jest to roslina duża, rzucaj?ca się w oczy. Tak i ja mylałem dopiero jak ja pierwszy raz kiedys zobaczyłem zdalem sobie sprawę że to naprawdę maleństwo - rednica rozetki kilka centymetrów. Ale potem od razu zacz?łem zauważać reszte i naprawdę występuj? na torfowiskach masowo..

Justyna 

Wysłany: 2005-05-16, 12:08   

To znaczy, że nie dokladnie szukalam. Zapamiętam sobie t? poradę "nos przy ziemi" :)

kokojambo
[Usunięty]

Wysłany: 2005-05-18, 09:17   

Droga Justyno,
od 10 lat zajmuję sie hodowl? zabójczych krwiożerczych rolin, lubie rosiczki bo mi dobrze z nimi współżyć. Ostatnio spotkałem jedn? w lasku w Przemkowskim Parku Krajobrazowym, była taka samotna i w ogóle, więc j? chapn?łem. Poszedłem do domu i zjadła mi mamę, a tacie odgryzł? ręke. Straciłem 2 pieski, dobierala sie do mojej lodówki, to wkroczyłem do akcji, szkody były ogromne, straciłem 2 włosy na nodzę. Przez to musiałem ogolić nogi i jestem gładki, bo jadam sałatki. Wyrzuć rolinki, bo stracisz rodzicow i lodowke, a najgorsze wlosy (o ile je masz), pozdrawia mafia eszte peszte stefan and przemkow wykompany s.a. :res: :res: :res: :res:

Corvus 
moderator
..ichtio-mod...

Wysłany: 2005-05-18, 10:44   

o co Ci kokojambo chodzi.............................
kompletnie nie kumam Twojego wywodu........................ :?
chwalisz się czy żalisz.............

Kejbii 
moderator

Wysłany: 2005-05-18, 12:42   

halucynogenki ?

Alcedo 
Maskotka Forum ;]

Wysłany: 2005-05-18, 13:59   

Mopq napisał że kokojambo lubi sobie (chyba) podowcipkować.....

Przyznane tytuły: Tańczący z Zimorodkami oraz Al-Szybki Bill

Justyna 

Wysłany: 2005-05-18, 15:18   

kokojambo chyba wiem kim jeste koleg? Krzysia, ktory ostrzegał mnie przed glupawym listem swoich kolegow z klasy. :?

Cephalotus 
maniak przyrodnik

Wysłany: 2005-05-18, 15:24   

Witajcie, nie zwracajcie uwagi na kokojambo. To dwójka przygłupawych, niedojrzałych kolegów z klasy. Podejrzeli, jak wchodze na forum i chcieli porobić sobie jaja. Poprosiłem już Kamikazi i Tetrao, żeby ich usunoł. Aż mi wstyd, że mam takich kolegów w klasie...

Moją pasją jest natura. | Moje zdjęcia

Odpowiedz do tematu