A w tle na drugim zdjęciu niecierpek drobnokwiatowy Impatiens parviflora - obcy zawleczony gatunek niestety coraz bardziej rozprzestrzeniajacy się w polskich lasach
Co do pałki - w polsce rosna dwa gatunki
pałka szerokolistna Typha latifolia
pałka w?skolistna Typha angustifolia.
Liciów na zdjęciu nie widać ale to prawie na 99% waskolistna ze wzgledu na wielkoć kwiatostanu
Pałka to już stareńki temat Chciałam zrobić porz?dek i posklejałam tematy identyfikacyjne w jeden.
Dodaję drugie zdjęcie, kolejny gatunek, tym razem chyba jaki porost do identyfikacji...
id4328.jpg
Plik ściągnięto 735 raz(y) 107.28 KB
Nie widziałam nigdy owoców Kolega zasugerował ten włanie gatunek... Mam ze 4 zdjęcia jeszcze gdyby były w?tpliwoci, mogę zamiecić... Co więcej mogę powiedzieć - rosło nad Wisł?, na suchym, niewysokim wale. Z jednej strony pole (w tym roku kukurydzy), z drugiej strony resztki łęgu, zaraz potem Wisła.
A póki co - ostatni gatunek. 2 zdjęcia, bo to co a'la z zagadki Mgiełki. Ale mam nadzieję, że rozpoznawalne...
edit: i jeszcze jedno zdjęcie, z obozu sowiarskiego tym razem Też do id.
id3740.jpg
Plik ściągnięto 711 raz(y) 189.34 KB
id3665.jpg
Plik ściągnięto 725 raz(y) 90.39 KB
id3668.jpg
Plik ściągnięto 725 raz(y) 62.1 KB
ten drugi gatunek to jeden z w?trobowców - najprawdopodobniej stożkaostrokrężna - Conocephalum conicum albo mniej prawdopodobna porostnica wielokształtna Marchantia polymorpha
costatni to chyba chrobotek szydlasty Cladonia coniocraea
A te suche "patyki" o których Marfu pisał że nie s? topinamburem?...
W?trobowca mam jeszcze 2 zdjęcia - większego skupiska i zbliżenie jednego fragmentu. Nie wiem po czym się je oznacza, więc nie wiem, czy warto je zamieszczać...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum