Witajcie.
Wybaczcie, że nie udzielam się na forum, ale ja się dopiero uczę. Czy mogę czasem prosić Was o pomoc? Chciałam się upewnić, czy to jest lnica pospolita? Z góry dziękuję!
czy ktoś moglby obejrzeć w sieciowym atlasie roślin ( http://www.atlas-roslin.pl/index.html ) obejrzeć foto przetacznika rozesłanego i przetacznika leśnego bo coś mi się nie podoba inaczej mowiąc mam wrazenie ze zdjęcia są tej samej rośliny
_________________ "Niczyje zdrowie, wolność, ani mienie nie jest bezpieczne kiedy obraduje Parlament" .
Czyli czarnuszka dobrze oznaczyła. Solanka kolczysta występuje również w głębi lądu na siedliskach ruderalnych, ale tam to nie wiem czy aby inny podgatunek to już nie jest
_________________ ...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…
Witam ponownie.
Czy ktoś mógłby mi pomóc w oznaczeniu roślin których zdjęcia zamieściłem kilka postów powyżej? Z przyjemnością zrobiłbym to samemu jednak nie mam żadnej książki, która nadawałaby się do tego celu Jeżeli nie jesteście w stanie oznaczyć tych roślin to proszę chociaż o link do jakiejś dobrej strony internetowej z atlasem roślin.
Pozdrawiam.
Jeżeli nie jesteście w stanie oznaczyć tych roślin to proszę chociaż o link do jakiejś dobrej strony internetowej z atlasem roślin.
Rośliny na Twoich zdjęciach to nie są trudne gatunki. Znacznie więcej się nauczysz, jeśli sam poszukasz odpowiedzi, niż jak Ci ją ktoś da na talerzu. Proponuję skorzystanie np. ze strony www.atlas-roslin.pl
Podpowiem, że słusznie uważasz, że na drugiej fotce jest dzwonek - tylko to inny gatunek, nie okrągłolistny.
Pozdrawiam,
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum