No po takiej odpowiedzi Panie Juzef to nie mam już wątpliwości, no i sory w takim razie pulsatilla za niedowierzanie. Gupi jeszcze jestem i tyle.
Dzięki wszystkim piszącym.
06.jpg Solanum dulcamara Psianka słodkogórz
05.jpg jakiś płonnik Polytrichum, ale z tego zdjęcia więcej nie da się powiedzieć
04.jpg jakaś niezapominajka (może błotna) Myosotis palustris
a rosiczka to 01.jpg też pod ochroną ścisłą
Nie wiem czy dobrze oznaczyłem jesli można proszę o poprawę i uzupełnienie Pozdrawiam
1 rosiczka okrągłolistna?
2 przylaszczka?
3 zawilec gajowy?
4 niezapominajka polna?
6 żurawina?
8 bagno zwyczajne?
9 wełnianka wąskolistna?
_________________ Dawid
Małopolskie Towarzystwo Ornitologiczne
09.jpg to Eriophorum angustifolium Wełnianka wąskolistna
08.jpg Ledum palustre Bagno zwyczajne
07.jpg nie jestem pewien ale to chyba jest Geum rivale Kuklik zwisły
co do 5 i 7 nie miałem wogóle pomysłu reszte tak strzelałem bo w roślinkach to ja słabiutki jestem co do 4 to strzelałem że polna bo w polach rosła Także dziękuję za pomoc moze ktoś będzie mi w stanie powiedzieć w 100% co to 05 i 07
_________________ Dawid
Małopolskie Towarzystwo Ornitologiczne
07.jpg nie jestem pewien ale to chyba jest Geum rivale Kuklik zwisły
Rivale?
Toż to Comarum palustre jest czyli siedmiopalecznik błotny. Z pozostałym oznaczeniem się zgodzę.
Fajny teren być musiał.
_________________ ...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…
te na N od Hutek, na E od Lasek - w dolinie wyschniętej Białej, poprzedzielanej groblami, Dawid ?..? Toż kiedyś matecznik warzuchy i dwubarwnego, Atterdag...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum