Dzięki pulsatilla1214 za odpowiedź sprzed kilku postów a propos Kuklika Pospolitego. Choć rad bym był jak by mi to jeszczae ktoś potwierdził. Fot wyżej.
krwisty, jak byk - ja tu bym się cech mieszańców nie dopatrywał
(sam brak plam na liściach nie wystarczy - są formy krwistego opisywane w randze odmiany var. haematodes, o liściach plamistych - dość często je widuję)
Pulsatilla dobrze Ci oznaczył tą roślinę jako kuklik pospolity. Żeby mieć pewność poszukaj takich samych liści gdzieś pod drzewami albo w krzakach. Tam będą pędy nasienne, jeszcze z lata, uschnięte. Takie same, jak ja dzisiaj bez trudu znalazłem. Pędy mają nieco inne liście jak liście naziemne, stąd mogą być wątpliwości po obejrzeniu rośliny w atlasie. Widać to na moim zdjęciu, choć liście na łodydze zaschnięte. Widać też główkę z nasionami, zaopatrzonymi w haczyki. To ciekawa roślina - wszyscy mieli z nią kontakt ( z nasionami), a mało kto zna jej nazwę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum