FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Prośba o identyfikację
Autor Wiadomość
jerzy 

Wysłany: 2008-09-15, 18:18   

Zgadza się to dokładnie to.Dzięki :)

Ptyś 

Wysłany: 2008-09-15, 23:56   

Ty Rojst to kazdych piniedzy wartasz wlasnie mialem pytać o Succisa pratensis a tu bach i nie muszę dodatkowo dodam od siebie ze na lakach w Młynach powtórnie zakwitl nawet jeden Pelnik europejski - wielka radośc dla mnie to byla taki znak zobaczyć o tej porze roku :idea: :tup: do miejsca gdzie rosnie Gladiolus imbricatus i Trollius europaeus dodaję Gentiana pneumonanthe i to wsumie na dośc malym obszarze- wiosną muszę koniecznie tam pojechać bo dotarlem w to miejsce latem a na bank pewnym ze wiosenne gatunki schowaly sie juz przede mną :idea: :? Ale nic to jak mawial Pan Michał :> :twisted:

jerzy 

Wysłany: 2008-09-16, 06:18   

Ja często jak sugeruję się stara książka Jaki to kwiat gdzie prócz tego że ilustracje mają walor artystyczny to często wprowadzają w błąd i nazwy łacińskie są czasem nieco przeterminowane :) .Owy czarcikęs jest na nich przedstawiony tak, że wygląda jakby miał kwiatostan w kształcie kuli ,a liście są umieszczone zaraz pod nim.Jeśli chodzi o kwitnienie wiosennych roślin to kwitną prawie wszystkie gatunki np.sasanki,magnolie u mnie w ogródku kwitnienie powtarza mikołajek płaskolistny jeszcze coś szokująco wiosennego widziałem ostatnio na Dolnym Śląsku ale nie pamiętam co, czyżby zwiastowało to mrożną i wczesną zime :?

Zyga 

Wysłany: 2008-09-19, 16:30   

Czy to jest sosna?

Obraz 094.jpg
Plik ściągnięto 10 raz(y) 98.62 KB

Ptyś 

Wysłany: 2008-09-19, 17:55   

ychyyy :>

edit: Kejbii
_od florysty Twojej klasy to już się wymaga gatunku, a nie "ychyy" :mad: Zapwne na to liczył też Autor fotki. Nieładnie, nieładnie. Lepiej więc milcz Waść, niż takie pisz :P Hej leśnicy tu obecni, co to za sosenka ? :> _

Soszyn 

Wysłany: 2008-09-20, 23:03   

to chyba coś banalnego ale jako roślinny laik nie wiem tego i w przewodniku znaleźć nie mogę bo to badziewie musi już przekwitło. Byłbym wdzięczny okrótnie jak by mnie ktoś oświecił.

xxx 078'.jpg
Plik ściągnięto 12 raz(y) 41.04 KB

jerzy 

Wysłany: 2008-09-20, 23:06   

To tzw. Krwiściąg lekarski Sanguisorba officinalis

Kejbii 
moderator

Wysłany: 2008-09-21, 14:39   

Soszyn napisał/a:
bo to badziewie musi już przekwitło

Takie onci ma właśnie kwiatostany, a kwitnie wg ksiąg do września. Jak najbardziej kwitnący krwiściąg lekarski :smile:

mscelina 

Wysłany: 2008-09-22, 11:03   

Propo soseniki to arcy rzadki gatunek w Polsce zwany Pinus sylvestris z łaciny.

Soszyn 

Wysłany: 2008-09-22, 22:28   

krwiściąg lekarski, no prosze, przynajmniej nazwa wcale nie jest banalna tak jak żem przypuszczał. Wielkie dzięki obu dobroczyńcom-komentatorom.

nettie 

Wysłany: 2008-09-23, 16:54   

Na jego kwiatach żerują larwy rzadkiego motyla modraszka teleiusa - jest to więc ważny gatunek dla ochrony przyrody :tup:

jerzy 

Wysłany: 2008-09-28, 20:54   

Kolejną roślinę muszę opisać bo znowu nie zrobiłem zdięcia.Myślę że jest skłonna lubić podłoże wapienne gdyż pierwszy raz widziałem ją na Połomie w Wojcieszowie gdzie zasiedlała odsłonięcia rumoszu sklalnego nad tzw "Zerówką".Ostatnio udało mi się też ją też znależć w okolicach Kolibek w Gdyni na nasypie kolejowym i na gliniastych wzniesieniach przy tzw. "Adwenture park" w tejże okolicy.Jest to roślina z rodziny jasnotowatych ma ciemnoróżowe kwiaty dość długie na szczytach pędów które po przekwitnięciu tworzą takie charakterystyczne małez , zbite suche brunatnoszare główki (owocostany).Listki są drobne zbliżone w kształcie do liści lebiodki pospolitej takie lekko kutnerowate.Roślina jak myślę ciepłolubna i wapieniolubna.Może coś wam przychodzi do głowy :)

mscelina 

Wysłany: 2008-09-28, 22:35   

Może to czyścica storzyszek Calamintha clinopodium?

jerzy 

Wysłany: 2008-09-29, 10:07   

Dzięki wielkie , zgadza się.Podobno czyścica jest pospolita ja widzę ją dopiero drugi raz,ale to tak jak z ostrzeniem pospolitym na oczy tego cuda nie widziałem.

Piwko86 

Wysłany: 2008-09-29, 17:56   

Witam serdecznie. To jest mój pierwszy post. Moje hobby to fotografia. Ostatnimi czasy dużo trzaskam natury, roślinek i tak pomyślałem sobie, że dobrze by było wiedzieć co się fotografuje. No i w ten sposób trafiłem właśnie do Was. Ale do sedna. Na przestrzeni poprzedniego tygodnia pod obiektyw wlazły mi takie o to roślinki. W związku z czym pytanie do Was cóż to za twory. Oprócz dodanych zdjęć postaram się również opisać, gdzież owe cuda wypatrzyłem:

Roślinka nr. 1:
Roślinka nr 1 rosła sobie w dość gęstych "krzakach"(przepraszam za moją niezbyt wyszukaną terminologię), na brzegu obok stawu hodowlanego. Wysokość całego ustrojstwa miała ok 1,5-2m. Niektóre gałązki zwieńczał taki oto kwiat:

Roślinka nr 2:
Występowanie: okolice tego samego stawu, w odległości ok 10-15 metrów od brzegu
Opis okiem laika: Wysokość ok 1,5 metra, dość duże skupisko. Mam podejrzenie że może mieć to coś wspólnego z "jeżynami" aczkolwiek nie wiem, czy są to kwiaty właśnie jeżyn, czy może jakiejś innej rośliny, która rosła sobie obok nich(Byłem skupiony na robieniu zdjęcia, a nie na identyfikacji, wtedy jeszcze nie wiedziałem, że będę chciał wiedzieć co to:P)

Jeżeli zajdzie potrzeba, mogę tam jutro pojechać i zrobić poglądowe fotografie liści i łodyg. Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuje za odpowiedź:)

Odpowiedz do tematu