Ty Rojst to kazdych piniedzy wartasz wlasnie mialem pytać o Succisa pratensis a tu bach i nie muszę dodatkowo dodam od siebie ze na lakach w Młynach powtórnie zakwitl nawet jeden Pelnik europejski - wielka radośc dla mnie to byla taki znak zobaczyć o tej porze roku do miejsca gdzie rosnie Gladiolus imbricatus i Trollius europaeus dodaję Gentiana pneumonanthe i to wsumie na dośc malym obszarze- wiosną muszę koniecznie tam pojechać bo dotarlem w to miejsce latem a na bank pewnym ze wiosenne gatunki schowaly sie juz przede mną Ale nic to jak mawial Pan Michał
_________________ "Niczyje zdrowie, wolność, ani mienie nie jest bezpieczne kiedy obraduje Parlament" .
Ja często jak sugeruję się stara książka Jaki to kwiat gdzie prócz tego że ilustracje mają walor artystyczny to często wprowadzają w błąd i nazwy łacińskie są czasem nieco przeterminowane .Owy czarcikęs jest na nich przedstawiony tak, że wygląda jakby miał kwiatostan w kształcie kuli ,a liście są umieszczone zaraz pod nim.Jeśli chodzi o kwitnienie wiosennych roślin to kwitną prawie wszystkie gatunki np.sasanki,magnolie u mnie w ogródku kwitnienie powtarza mikołajek płaskolistny jeszcze coś szokująco wiosennego widziałem ostatnio na Dolnym Śląsku ale nie pamiętam co, czyżby zwiastowało to mrożną i wczesną zime
edit: Kejbii
_od florysty Twojej klasy to już się wymaga gatunku, a nie "ychyy" Zapwne na to liczył też Autor fotki. Nieładnie, nieładnie. Lepiej więc milcz Waść, niż takie pisz Hej leśnicy tu obecni, co to za sosenka ? _
_________________ "Niczyje zdrowie, wolność, ani mienie nie jest bezpieczne kiedy obraduje Parlament" .
to chyba coś banalnego ale jako roślinny laik nie wiem tego i w przewodniku znaleźć nie mogę bo to badziewie musi już przekwitło. Byłbym wdzięczny okrótnie jak by mnie ktoś oświecił.
Kolejną roślinę muszę opisać bo znowu nie zrobiłem zdięcia.Myślę że jest skłonna lubić podłoże wapienne gdyż pierwszy raz widziałem ją na Połomie w Wojcieszowie gdzie zasiedlała odsłonięcia rumoszu sklalnego nad tzw "Zerówką".Ostatnio udało mi się też ją też znależć w okolicach Kolibek w Gdyni na nasypie kolejowym i na gliniastych wzniesieniach przy tzw. "Adwenture park" w tejże okolicy.Jest to roślina z rodziny jasnotowatych ma ciemnoróżowe kwiaty dość długie na szczytach pędów które po przekwitnięciu tworzą takie charakterystyczne małez , zbite suche brunatnoszare główki (owocostany).Listki są drobne zbliżone w kształcie do liści lebiodki pospolitej takie lekko kutnerowate.Roślina jak myślę ciepłolubna i wapieniolubna.Może coś wam przychodzi do głowy
Dzięki wielkie , zgadza się.Podobno czyścica jest pospolita ja widzę ją dopiero drugi raz,ale to tak jak z ostrzeniem pospolitym na oczy tego cuda nie widziałem.
Witam serdecznie. To jest mój pierwszy post. Moje hobby to fotografia. Ostatnimi czasy dużo trzaskam natury, roślinek i tak pomyślałem sobie, że dobrze by było wiedzieć co się fotografuje. No i w ten sposób trafiłem właśnie do Was. Ale do sedna. Na przestrzeni poprzedniego tygodnia pod obiektyw wlazły mi takie o to roślinki. W związku z czym pytanie do Was cóż to za twory. Oprócz dodanych zdjęć postaram się również opisać, gdzież owe cuda wypatrzyłem:
Roślinka nr. 1:
Roślinka nr 1 rosła sobie w dość gęstych "krzakach"(przepraszam za moją niezbyt wyszukaną terminologię), na brzegu obok stawu hodowlanego. Wysokość całego ustrojstwa miała ok 1,5-2m. Niektóre gałązki zwieńczał taki oto kwiat:
Roślinka nr 2:
Występowanie: okolice tego samego stawu, w odległości ok 10-15 metrów od brzegu
Opis okiem laika: Wysokość ok 1,5 metra, dość duże skupisko. Mam podejrzenie że może mieć to coś wspólnego z "jeżynami" aczkolwiek nie wiem, czy są to kwiaty właśnie jeżyn, czy może jakiejś innej rośliny, która rosła sobie obok nich(Byłem skupiony na robieniu zdjęcia, a nie na identyfikacji, wtedy jeszcze nie wiedziałem, że będę chciał wiedzieć co to:P)
Jeżeli zajdzie potrzeba, mogę tam jutro pojechać i zrobić poglądowe fotografie liści i łodyg. Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuje za odpowiedź:)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum