nigdy jeszcze nie spotkałam z tym gatunkiem w stanie dzikim, może to jest zjawisko regionalne?
niestety nie, choć ma wydaje się różną skalę. Rudbekię łatwo przeoczyć - w maju, czerwcu, lipcu a nawet na początku sierpnia może być niezauważana - bo nie kwitnie wtedy. To typowo jesienny kwiat...
Ja Rudbekię kojarzę z terenów Brandenburgii gdzie pleni się na potęgę, a w swojej okolicy póki co jeszcze jej nie zauważyłem, chociaż jak Maciek zauważył jest to kwiat jesienny i czasem może nam umknąć z braku jesiennych wypraw w teren... chociaż w najbardziej interesujących mnie rejonach na całe szczęście jeszcze jej nie spotkałem.
_________________ ...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…
niestety nie, choć ma wydaje się różną skalę. Rudbekię łatwo przeoczyć - w maju, czerwcu, lipcu a nawet na początku sierpnia może być niezauważana - bo nie kwitnie wtedy. To typowo jesienny kwiat...
Mnie nie jest łatwo przeoczyć tego typu rośliny, więc to nie jest ta przyczyna. Uważnie obserwuję florę miejsca w którym za każdym razem przebywam, a obecność wysokich pędów rudbekii na pewno zwróciłaby moją uwagę. Nie jest w ogóle prawdą, że taką roślinę łatwo przeoczyć, tym bardziej osobie która zna "przeciętną" florę, typowe gatunki, więc to co mówisz jest po prostu podważeniem moich kompetencji. Małą, niepozorną roślinkę faktycznie jest łatwo nie zauważyć, ale nie wysokie zielsko rosnące łanowo. Jest to absurd nawet jeżeli chodzi o amatora a co dopiero kogoś, kto od dziecka interesuje się roślinami i obserwuje przyrodę.
to co mówisz jest po prostu podważeniem moich kompetencji. Małą, niepozorną roślinkę faktycznie jest łatwo nie zauważyć, ale nie wysokie zielsko rosnące łanowo. Jest to absurd nawet jeżeli chodzi o amatora a co dopiero kogoś, kto od dziecka interesuje się roślinami i obserwuje przyrodę.
a widzisz. Ja np. często na początku i w środku sezonu pomijam mimo woli gatunki jesienne - rudbekia i północnoamerykańskie astry na przykład. I nie uważam, aby miało jakiś związek z kompetencjami. Celowo nie będę rozwijał tego wątku... Jeśli opracowywałbym florę jakiegoś miejsca, to bym je zapewne wypatrzył, ale tak po prostu łażąc po terenie z innych powodów ich wtedy nie zauważam.
Joanna napisał/a:
Coż to za turzyca? Stanowisko Warszawa
to sitowiec nadmorski Scirpus maritimus = Bulboschoenus maritimus, faktycznie z rodziny turzycowatych. Gatunek przywiązany do miejsc umiarkowanie zasolonych, w Warszawie częsty nad Wisłą i w niektórych silnie zeutrofizowanych zbiornikach, jak jeziorko w Wilanowie np.
a widzisz. Ja np. często na początku i w środku sezonu pomijam mimo woli gatunki jesienne - rudbekia i północnoamerykańskie astry na przykład. I nie uważam, aby miało jakiś związek z kompetencjami. Celowo nie będę rozwijał tego wątku... Jeśli opracowywałbym florę jakiegoś miejsca, to bym je zapewne wypatrzył, ale tak po prostu łażąc po terenie z innych powodów ich wtedy nie zauważam.
Nie chodziło o jakieś pojedyncze przypadki niezauważenia, ale o ogólną obserwację, znajomość flory terenu. Jeżeli w ciągu iluś lat tego nie zauważyłam, to nie jest to "niezauważenie" ale wiedza, że tego nie ma w jakichś zauważalnych ilościach. Nie oznacza to, że coś przeoczyłam, ale że ewentualnie nie dotarłam w miejsce, gdzie takie okazy się osiedliły. Np. wiemy, że w środkowej Polsce mamy pas bezświerkowy, bo ogólnie świerka tam nie ma, choć pojedyncze się zdarzają, a więc może się zdarzyć, że ktoś je tam wypatrzy, np. ja widziałam w Puszczy Kampinoskiej, na pewno nie sadzone.
dział zagadek to nie roślinki stanowiące dla nas samych zagadkę, lecz znane nam, a podrzucone do zgadywania innym istnieje temat identyfikacji roślin w dziale roślin naczyniowych
rozumiem, ze identyfikacja potrzebna do wniosku o usunięcie z posesji ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum