FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Prośba o identyfikację
Autor Wiadomość
Rojst 
Oenanthe

Wysłany: 2008-09-09, 21:06   

nettie napisał/a:
nigdy jeszcze nie spotkałam z tym gatunkiem w stanie dzikim, może to jest zjawisko regionalne?

niestety nie, choć ma wydaje się różną skalę. Rudbekię łatwo przeoczyć - w maju, czerwcu, lipcu a nawet na początku sierpnia może być niezauważana - bo nie kwitnie wtedy. To typowo jesienny kwiat...

Atterdag 
Śmiałek Darniowy

Wysłany: 2008-09-09, 23:26   

Ja Rudbekię kojarzę z terenów Brandenburgii gdzie pleni się na potęgę, a w swojej okolicy póki co jeszcze jej nie zauważyłem, chociaż jak Maciek zauważył jest to kwiat jesienny i czasem może nam umknąć z braku jesiennych wypraw w teren... chociaż w najbardziej interesujących mnie rejonach na całe szczęście jeszcze jej nie spotkałem.
...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…

LSz FP

Joanna 
moderator

Wysłany: 2008-09-10, 11:52   

Coż to za turzyca? Stanowisko Warszawa
Z góry dziękuję za oznaczenie

nettie 

Wysłany: 2008-09-10, 12:15   

Rojst napisał/a:

niestety nie, choć ma wydaje się różną skalę. Rudbekię łatwo przeoczyć - w maju, czerwcu, lipcu a nawet na początku sierpnia może być niezauważana - bo nie kwitnie wtedy. To typowo jesienny kwiat...

Mnie nie jest łatwo przeoczyć tego typu rośliny, więc to nie jest ta przyczyna. Uważnie obserwuję florę miejsca w którym za każdym razem przebywam, a obecność wysokich pędów rudbekii na pewno zwróciłaby moją uwagę. Nie jest w ogóle prawdą, że taką roślinę łatwo przeoczyć, tym bardziej osobie która zna "przeciętną" florę, typowe gatunki, więc to co mówisz jest po prostu podważeniem moich kompetencji. Małą, niepozorną roślinkę faktycznie jest łatwo nie zauważyć, ale nie wysokie zielsko rosnące łanowo. Jest to absurd nawet jeżeli chodzi o amatora a co dopiero kogoś, kto od dziecka interesuje się roślinami i obserwuje przyrodę.

Rojst 
Oenanthe

Wysłany: 2008-09-10, 17:43   

nettie napisał/a:
to co mówisz jest po prostu podważeniem moich kompetencji. Małą, niepozorną roślinkę faktycznie jest łatwo nie zauważyć, ale nie wysokie zielsko rosnące łanowo. Jest to absurd nawet jeżeli chodzi o amatora a co dopiero kogoś, kto od dziecka interesuje się roślinami i obserwuje przyrodę.

a widzisz. Ja np. często na początku i w środku sezonu pomijam mimo woli gatunki jesienne - rudbekia i północnoamerykańskie astry na przykład. I nie uważam, aby miało jakiś związek z kompetencjami. Celowo nie będę rozwijał tego wątku... :shock: :roll: Jeśli opracowywałbym florę jakiegoś miejsca, to bym je zapewne wypatrzył, ale tak po prostu łażąc po terenie z innych powodów ich wtedy nie zauważam.
Joanna napisał/a:
Coż to za turzyca? Stanowisko Warszawa

to sitowiec nadmorski Scirpus maritimus = Bulboschoenus maritimus, faktycznie z rodziny turzycowatych. Gatunek przywiązany do miejsc umiarkowanie zasolonych, w Warszawie częsty nad Wisłą i w niektórych silnie zeutrofizowanych zbiornikach, jak jeziorko w Wilanowie np.

jutlandia 

Wysłany: 2008-09-11, 09:05   

co do Rudbeckia laciniata
http://www.missouriplants...niata_plant.jpg
tu dobrze widać, że to to samo co na wcześniejszej fotce

a co do pospolitości tego (o zgrozo) pospolitego gatunku
http://www.iop.krakow.pl/ias/gatunek.asp?151

nettie 

Wysłany: 2008-09-11, 13:33   

Rojst napisał/a:

a widzisz. Ja np. często na początku i w środku sezonu pomijam mimo woli gatunki jesienne - rudbekia i północnoamerykańskie astry na przykład. I nie uważam, aby miało jakiś związek z kompetencjami. Celowo nie będę rozwijał tego wątku... :shock: :roll: Jeśli opracowywałbym florę jakiegoś miejsca, to bym je zapewne wypatrzył, ale tak po prostu łażąc po terenie z innych powodów ich wtedy nie zauważam.

Nie chodziło o jakieś pojedyncze przypadki niezauważenia, ale o ogólną obserwację, znajomość flory terenu. Jeżeli w ciągu iluś lat tego nie zauważyłam, to nie jest to "niezauważenie" ale wiedza, że tego nie ma w jakichś zauważalnych ilościach. Nie oznacza to, że coś przeoczyłam, ale że ewentualnie nie dotarłam w miejsce, gdzie takie okazy się osiedliły. Np. wiemy, że w środkowej Polsce mamy pas bezświerkowy, bo ogólnie świerka tam nie ma, choć pojedyncze się zdarzają, a więc może się zdarzyć, że ktoś je tam wypatrzy, np. ja widziałam w Puszczy Kampinoskiej, na pewno nie sadzone.

jutlandia 

Wysłany: 2008-09-12, 08:28   

może to trochę nie na temat ale ja tam uważam, że rośliny mają czasem magiczną moc chowania się przed naszym wzrokiem... ;)

page 

Wysłany: 2008-09-12, 13:13   Co to za drzewo ?

Witam !
Pilnie :tup: poszukuję nazwy gatunkowej tego drzewa:

liście:
[img393.imageshack.us]

kora:
[img367.imageshack.us]

pokrój drzewa:
[img367.imageshack.us]

za pomoc z góry bardzo dziękuję

page 

Wysłany: 2008-09-12, 13:17   

liście :

http://img393.imageshack.us/my.php?image=elmg2.jpg

Kora:
http://img367.imageshack....e=koraelon3.jpg

pokrój:
http://img367.imageshack.us/my.php?image=c2yk8.jpg

przepraszam za drugi psot, ale nie widzę tutaj nigdzie możliwości edycji.

pulsatilla1214 

Wysłany: 2008-09-12, 16:56   

nie wiem :>

dział zagadek to nie roślinki stanowiące dla nas samych zagadkę, lecz znane nam, a podrzucone do zgadywania innym ;) istnieje temat identyfikacji roślin w dziale roślin naczyniowych :oki:

rozumiem, ze identyfikacja potrzebna do wniosku o usunięcie z posesji :twisted: ?

czarnuszka 
Devil in the bush

Wysłany: 2008-09-12, 17:12   

tez nie wiem... i chyba nikt nie bedzie wiedzial... ;)

pulsatilla1214 napisał/a:
... rozumiem, ze identyfikacja potrzebna do wniosku o usunięcie z posesji :twisted: ?

a jak nie zidentyfikujemy, to nie bedzie mozna go wyciac... :-P

mscelina 

Wysłany: 2008-09-12, 18:03   

Jakaś śliwka pewnie albo jabłoń.

Alcedo 
Maskotka Forum ;]

Wysłany: 2008-09-13, 10:40   

po korze wiśnia/czereśnia :>

no chyba że to jakiś niepolski dziwoląg :roll:

Przyznane tytuły: Tańczący z Zimorodkami oraz Al-Szybki Bill

Rojst 
Oenanthe