Tak się składa, że Baldaszkowate (a może raczej selerowate) to obok turzyc moja słaba strona, dlatego proszę o pomoc w identyfikacji, często spotykam tę roślinę, a jakoś nie mogę jej nazwać...
Zdjęcia robione na początku sierpnia w rezerwacie Jez. Rakutowskie (trochę na SE od Włocławka). Taka ciekawostka. To co rośnie w tle roślinki pierwszej to kłoć wiechowata - łany tego dziadostwa tną po nogach że hej!
To, że pierwsza to tojeść pospolita Lysimacha vulgaris Yellow Loostrife, a trzecia to wierzbownica kosmata Epilobium hirsutum Greater Willowherb to nie problem. Astrowaty .. ja obstawiam oman wierzbolistny Inula salicifolia Irish Fleabane...
edit: Kejbii
zmoderowane
_info dla wszystkich zainteresowanych: kesikowy oman okazał się być łąkowym (Inula britannica), jak orzekło unisono kilku zacnych florystów na forum roślinnym przy www.atlas-roslin.pl _
_________________ "Niczyje zdrowie, wolność, ani mienie nie jest bezpieczne kiedy obraduje Parlament" .
A co do tego kozłka to wsio jest w porządku bo tak wyglądają owocki czy też nasiona{prawdę mówiąc nie przyglądałem się uważnie jak to jest w tym przypadku }
_________________ "Niczyje zdrowie, wolność, ani mienie nie jest bezpieczne kiedy obraduje Parlament" .
A co do tego kozłka to wsio jest w porządku bo tak wyglądają owocki czy też nasiona{prawdę mówiąc nie przyglądałem się uważnie jak to jest w tym przypadku }
dziękuję za diagnozę, w atlasach kozłek jest zwykle pokazany w fazie kwitnienia i późniejszy różowy kolor mógł wywołać zastanowienie
Skoro identyfikacja w tym wątku przebiega przyjemnie, to mam jeszcze jedną roślinę - rosła na brzegu jeziora, ale zastanawiam się, czy nie "uciekła" komuś z ogródka. Na kwiatach ogrodowych niestety w ogóle się nie znam Co to może być?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum