potrzebuje się upewnic.
czy to jest ostericum palustre?
Mi to tak właśnie wygląda... ale przydałoby się więcej fotek - w szczególności łodyga. Poszukam też porównawczych - z doliny Noteci miałem.
Jest:
_________________ ...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…
1) czy to smotrawa okazała, czy może jest coś innego, z czym można ją pomylić?
roślina była ogromna, ponad 2 m, potężne liście (mniej więcej 50x30cm), pochylała się ku ziemi
2) pytanie: jaki to czosnek? Z materiałów którymi dysponuję, żaden mi nie pasuje (może kątowaty?)
To pierwsze napewno smotrawa okazała. Ta goryczuszka to pewnie Gentianella lutea czyli Goryczuszka wczesna.Do pytaniu o czosnek sam chętnie się podłącze bo zdięcia takiego zrobiłem w lipcu i nie mam pojęcia jaki to.
no niby kolor sie zgadza ale czosnek węzowy ma na ogól w kwiatostanie takze bulwki a tu nie widzę poza tym ta trzcina wskazuje ze miejsce jest mokre
siedlisko było na pograniczu wilgotnego i suchego - lądowe przy zarośniętym zbiorniku wodnym, kilka metrów od linii zwartego szuwaru trzcinowego. Wysokość łodygi około 45-50 cm. Chyba będę musiał odszukać jeszcze raz to stanowisko, chociaż dopada mnie lenistwo, bo konieczny będzie kilometrowy marsz przez zarośla
Jeśli to byłby czosnek kątowy, to patrząc na mapę rozmieszczenia tego gatunku, zastanawiam się, co on robi w okolicy Olsztyna?
Zresztą, smotrawa okazała z mojego poprzedniego postu też raczej nie jest typowym gatunkiem flory okolic Olsztyna
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum