FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Prośba o identyfikację
Autor Wiadomość
Justyna K 

Wysłany: 2008-08-10, 19:31   

jaka to goryczka (o ile w ogóle goryczka?)

goryczka.JPG
Plik ściągnięto 11 raz(y) 37.05 KB

Mówcie sobie, co chcecie, a ja jestem przeciw znacznikom nosowym!!!

Kejbii 
moderator

Wysłany: 2008-08-10, 20:35   

Mi te kwiatki przypominają kwiaty psianki słodkogórz .. acz w tle przywrotnik i babka .. :?

czarnuszka 
Devil in the bush

Wysłany: 2008-08-10, 21:04   

Kejbii napisał/a:
Mi te kwiatki przypominają kwiaty psianki słodkogórz .. acz w tle przywrotnik i babka .. :?

a mnie goryczuszke, ale gatunku nie jestem pewna (male i niewyrazne zdjecie) moze Gentianella austriaca?

maciek 

Wysłany: 2008-08-11, 08:20   

potrzebuje się upewnic.
czy to jest ostericum palustre?

oster.JPG
Plik ściągnięto 20 raz(y) 145.75 KB

mazah 

Wysłany: 2008-08-11, 11:40   

Justyna K napisał/a:
jaka to goryczka (o ile w ogóle goryczka?)

Goryczuszka na pewno tylko austriacka czy wczesna? :/

Atterdag 
Śmiałek Darniowy

Wysłany: 2008-08-11, 18:03   

maciek napisał/a:
potrzebuje się upewnic.
czy to jest ostericum palustre?

Mi to tak właśnie wygląda... ale przydałoby się więcej fotek - w szczególności łodyga. Poszukam też porównawczych - z doliny Noteci miałem.

Jest:
...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…

LSz FP

drawn 

Wysłany: 2008-08-11, 20:28   smotrawa i czosnek?

1) czy to smotrawa okazała, czy może jest coś innego, z czym można ją pomylić?
roślina była ogromna, ponad 2 m, potężne liście (mniej więcej 50x30cm), pochylała się ku ziemi :-)

2) pytanie: jaki to czosnek? Z materiałów którymi dysponuję, żaden mi nie pasuje (może kątowaty?)

z góry dziękuję za pomoc :-)

jerzy 

Wysłany: 2008-08-11, 22:45   

To pierwsze napewno smotrawa okazała. Ta goryczuszka to pewnie Gentianella lutea czyli Goryczuszka wczesna.Do pytaniu o czosnek sam chętnie się podłącze bo zdięcia takiego zrobiłem w lipcu i nie mam pojęcia jaki to.

Ptyś 

Wysłany: 2008-08-11, 23:40   

A łodyga u tego czosnku byla obła czy kanciasta :idea: :?: bo jak kanciasta to kontowaty ,zakontowatym przemawiają takze rośliny towarzyszące :idea: ;)

Łukasz L. 

Wysłany: 2008-08-12, 15:21   

Ja bym bardziej obstawiał za czosnkiem wężowym, a nie kątowym bo kolor kwaitu mi sie nie zgadza i wysokość.

Ptyś 

Wysłany: 2008-08-12, 21:30   

no niby kolor sie zgadza ale czosnek węzowy ma na ogól w kwiatostanie takze bulwki a tu nie widzę :? poza tym ta trzcina wskazuje ze miejsce jest mokre :idea:

Andrzej71 

Wysłany: 2008-08-13, 06:59   Prośba w oznaczeniu

Roślinka pochodzi z gór Stołowych,nie posiadała chlorofilu.

Góry Stołowe. 2008 093_rs.jpg
Plik ściągnięto 8 raz(y) 41.97 KB

Ptyś 

Wysłany: 2008-08-13, 07:24   

to jest bezchlorofilowy Epipactis helleborine :idea: :>

drawn 

Wysłany: 2008-08-13, 09:23   czosnek

Ptyś napisał/a:
no niby kolor sie zgadza ale czosnek węzowy ma na ogól w kwiatostanie takze bulwki a tu nie widzę :? poza tym ta trzcina wskazuje ze miejsce jest mokre :idea:

siedlisko było na pograniczu wilgotnego i suchego - lądowe przy zarośniętym zbiorniku wodnym, kilka metrów od linii zwartego szuwaru trzcinowego. Wysokość łodygi około 45-50 cm. Chyba będę musiał odszukać jeszcze raz to stanowisko, chociaż dopada mnie lenistwo, bo konieczny będzie kilometrowy marsz przez zarośla :tup: :oops:
Jeśli to byłby czosnek kątowy, to patrząc na mapę rozmieszczenia tego gatunku, zastanawiam się, co on robi w okolicy Olsztyna? ;) :shock:

Zresztą, smotrawa okazała z mojego poprzedniego postu też raczej nie jest typowym gatunkiem flory okolic Olsztyna :)

Łukasz L. 

Wysłany: 2008-08-13, 10:23   

Ja mam 3 wielkie płaty połacia czosnku i nie jest podobny to tego, ani w okresie kwitnienia ani przekwitania :twisted:

Odpowiedz do tematu