Czyżby kolejny kandydat do neofityzowania polskiej szaty roślinnej?
_________________ ...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…
Coś w tym jest,właśnie poczytałam sobie o niej, w Polsce są już w prywatnych ogródkach gunnery brazylijskie,sadzonki także można kupić.Czy istnieje groźba rozprzestrzenienia,nie wiem.
To na gałązkach to Sedum spurium pewnie - Rozchodnik kaukaski.
_________________ ...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…
Witam. Dostałam ostatnio szyszkę z Australii i nie mam pojęcia co to jest. Może ktoś mi pomoże w identyfikacji, lub choć ma pomysł w jakim kierunku szukać. Otóż szyszka ma kształt szyszki sosnowej, jest niewielka, 4-5cm, ciemna. Nie ma wyraźnych wyrostków, tylko brzeg zakończony wyraźnym kolcem. No i przedziwne nasiona, które pincetą udało mi się wyciągnąć - mają miękkie skrzydełko, jak kotki wierzbowe. Zresztą te miękkie skrzydełka wystają spod łusek. Załączam zdjęcia i czekam na wszelką pomoc.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum