Po tym jak wstawiles na forum zdjecie Dactylorhiza incarnata ssp.ochroleuca a jestes z Augustowa, mozna sie bylo migiem zorientowac gdzie fotografowales rosliny
Bardziej i mi kojarzy się to z gruszyczką - tylko nie ten ekosystem. Może ktoś jeszcze zabierze głos w tym temacie
ekosystem na gruszyczkę jak najbardziej, podobnie jak na wiesiołka metr od lipienników błotnych na piaskach można znaleźć nie tylko gruszyczki, ale i jasieńce, jastrzębce kosmaczki, brusznice i takie tam gatunki muraw szczotlichowych
..faktycznie kruszczyka wyklucza kwitnienie, na południu Polski i 25 czerwca był w pąkach
Ewidentna gruszyczka a nie kruszczyk błotny; jeśli Autor widział w naturze kruszczyka błotnego to chyba zgodzi się, że to większa roślina niż ten białas ? ; pięciornik wygląda na p.kurze ziele Potentilla erecta
Kejbii oczywiście masz rację. Wprawdzie dopiero od ponad miesiąca pstrykam fotki cyfrówką. Kruszczyk jest na pewno na slajdach w skrzynkach (zapakowany tam 10 - 15 lat temu), gdy cykałem zapamiętale zenitami wkręcając w nie teleobiektywy.
Razem ze mną z tej gruszyczki zrobił zdjęcie swoim aparatem mój brat, który określił natychmiast tą roślinkę jako gruszyczkę (nie był pewny co do gatunku). Jeżeli uda mi się go namówić to być może i on wrzuci kilka ciekawych swoich fotek. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.
Heh... a brzozy niskiej to ja szukam i szukam i szukam... w regionie nawet w jej rezerwacie ciężką ją znaleźć ze względu na zwarty Epilobion i pokrzywy... że o welonowych pnączach nie wspomnę.
_________________ ...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum