Byłam przedwczoraj w Tatrach Zachodnich Słowackich i takie cóś roslo w dużych ilościach na liptowskch łąkach. Pewnie to już jest przekwitnięte ale co to było?
5 - (Oenothera biennis L.) wiesiołek dwuletn
4 - (Thalictrum aquilegiifolium L.) rutewka orlikolistna
3 - (Lysimachia thyrsiflora L.) tojeść bukietowa
2 - (Epipactis palustris L.) kruszczyk błotny
1 - (Rununculus acris L.) jaskier ostry ale nie jestem pewien
To wydłuone z białymi kwiatkami napewno nie jest storczykiem który określasz jako Kruszczyk błotny Epipactis palustris.Mi to przypomina Gruszyczkę okrągłolistną Pyrola rotundifolia ale ten biotop się nie zgadza raczej jest bagienny a gruszyczka woli raczej las.
Zdjęcie było zrobione 7 czerwca na bagnach w dolinie Rospudy. Kruszczyk tam występuje tylko nie wiem czy nie jest to za wczesna pora na jego kwitnięcie. Bardziej i mi kojarzy się to z gruszyczką - tylko nie ten ekosystem. Może ktoś jeszcze zabierze głos w tym temacie.
Co do 1 to zdjęcie było zrobione 26 maja w Puszczy Augustowskiej. I ja myślę, że to jest pięciornik, ale jaki gatunek? Czekam na Wasze zdania.
Ostatnio zmieniony przez Borkowiak 2008-07-04, 23:56, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum