FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Prośba o identyfikację
Autor Wiadomość
nurek 
moderator
Tomasz Kosut

Wysłany: 2008-06-22, 23:28   

1 - czyściec błotny Stachys palustris
2 - krwawnica pospolita Lythrum salicaria
3 - komonica Lotus sp. (błotna/zwyczajna - nie mam opatrzenia)

Ptyś 

Wysłany: 2008-06-22, 23:29   

1 i 2 toKrwawnica pospolita-Lythrum salicaria ,3 to sądząc z otoczenia Komonica błotna -Lotus uliginosus a 4 to Scutellaria galericulata-Tarczyca pospolita

Karłowaty 

Wysłany: 2008-06-23, 00:41   

Dzięki, czyli same pospolitości :/ ;) .
Wydawało mi się w terenie, że 1 i 2 wyglądają całkiem inaczej (inny kształt kwiatów, kolor łodygi, wysokość).

2008_06210009.JPG
1c
Plik ściągnięto 7 raz(y) 137.97 KB

Ptyś 

Wysłany: 2008-06-23, 07:14   

no bo tak jest jak sie nie przyjrzy człek zdjęciom dobrze to 1c to Stachys palustris
Czyściec błotny

Kamil 
K.B.

Wysłany: 2008-06-23, 09:21   

Czyżby nikt nie umiał oznaczyć moich kwiatuszków :> ;)

Krzynianek 

Wysłany: 2008-06-23, 09:27   

Atterdag napisał/a:
... teraz to poza Łąką Sulistrowicką nie spodziewałbym się błotnego gdzie indziej.

Na Lace Sulistrowickiej wg "czerwonej Dolnego Slaska" nie potwierdzony badaniami od dawna, publikacje 92r,98r, i info ustna W.Berdowskiego z 2002r. Moze juz sie cos zmienilo, pojecia nie mam. Rowniez mozna by szukac mieczyka blotnego przy A4 pod Wadrozem Wielkim kolo Legnickiego Pola, tam sa izolowane relikty mokradel zachowane do dzisiaj. Z bardzo prostej przyczyny - sudeckie skaly mimo ze to nizina i do gor daleko, sa na powierzchni lub tuz pod nia, stad w wielu miejscach brak odplywu. Szkoda ze sie nikt nie pokusil na przebadanie takich wysepek, zwlaszcza w starych i nieuzytkowanych mini-kamieniolomach. Pozdrawiam - Krzysiek

mazah 

Wysłany: 2008-06-23, 10:01   

Kamil napisał/a:
Kilka kwiatków z Mazur :]

Pierwsza fotka-Bodziszek cuchnący-Geranium robertianum,
Trzecia oznaczona prawidłowo, druga fota-ciężko oznaczyć co do gatunku po samych kwiatach na pewno wiadomo tylko że to niezapominajka Myosotis sp. Pozdro

Kamil 
K.B.

Wysłany: 2008-06-23, 10:57   

mazah napisał/a:
Pierwsza fotka-Bodziszek cuchnący-Geranium robertianum,
Trzecia oznaczona prawidłowo,

Dzięki :)
mazah napisał/a:
druga fota-ciężko oznaczyć co do gatunku po samych kwiatach na pewno wiadomo tylko że to niezapominajka Myosotis sp. Pozdro
Skoro tak to dodam fotkę,na której widać liście ;) może to pomoże

mazah 

Wysłany: 2008-06-23, 11:21   

Kamilu obstawiasz błotną, z uwagi na środowisko w którym rosła? Bo jeśli sfociłeś ją gdzieś na wilgotnym terenie to prawdopodobnie masz rację. Zapewne już sobie poczytałeś że niezapominajki tworzą wiele podgatunków i mieszańców trudnych do oznaczania. Poczekamy może jakiś spec się wypowie i nas oświeci :-D

Kamil 
K.B.

Wysłany: 2008-06-23, 11:25   

mazah napisał/a:
Kamilu obstawiasz błotną, z uwagi na środowisko w którym rosła? Bo jeśli sfociłeś ją gdzieś na wilgotnym terenie to prawdopodobnie masz rację
Tak,rosła nad brzegiem jeziora.I w książce też wydawała się podobna ;)

Ptyś 

Wysłany: 2008-06-23, 15:22   

pojade takm i podkopę jednego żeby zobaczyć z czego wyrasta-choć wydaje mi sie ten sposób rozpoznawania dośc idiotycznym- w sumie = zniszczenie rośliny :idea: a jakby to byl faktycznie blotny to kwas bylby jeszcze wiekszy :idea: :?

lagopus 

Wysłany: 2008-06-23, 20:43   

mam prośbę. napotkałem dzisiaj nad Średzką Strugą (wąska dolina rzeczna o dość wysokim poziomie wody) dziwny krzew, który od razu wydał mi się jarzębem brekinią... :shock: roślina miała dość chare\akterystyczne ząbkowane brzegi liści, zielonkawe, dość duże już owoce o jarzębinowym wyglądzie ;) rosła na nasypie kolejowym... zdjęcia niestety nie mam, ale co mnie zdziwiło to cierniste gałązki a brzęk chyba nie ma cierni...
co to mogło być...?

Ptyś 

Wysłany: 2008-06-23, 20:50   

pewnie Głóg jakowyś :idea: ;)

lagopus 

Wysłany: 2008-06-23, 22:17   

Ptyś napisał/a:
pewnie Głóg jakowyś :idea: ;)

to chyba jakiś gigant!!! liście miało wielkości jarzębu szwedzkiego przynajmniej! ciernie wielkości ok. 2-3 cm... muszę jakoś fotkę pstryknąc, to się może sprawa wyjaśni...

Ptyś 

Wysłany: 2008-06-24, 06:37   

jest to możliwe u mnie w lesie jest glóg co ma pień tak ze 40 cm średnicy :idea:

Odpowiedz do tematu