1 i 2 toKrwawnica pospolita-Lythrum salicaria ,3 to sądząc z otoczenia Komonica błotna -Lotus uliginosus a 4 to Scutellaria galericulata-Tarczyca pospolita
_________________ "Niczyje zdrowie, wolność, ani mienie nie jest bezpieczne kiedy obraduje Parlament" .
... teraz to poza Łąką Sulistrowicką nie spodziewałbym się błotnego gdzie indziej.
Na Lace Sulistrowickiej wg "czerwonej Dolnego Slaska" nie potwierdzony badaniami od dawna, publikacje 92r,98r, i info ustna W.Berdowskiego z 2002r. Moze juz sie cos zmienilo, pojecia nie mam. Rowniez mozna by szukac mieczyka blotnego przy A4 pod Wadrozem Wielkim kolo Legnickiego Pola, tam sa izolowane relikty mokradel zachowane do dzisiaj. Z bardzo prostej przyczyny - sudeckie skaly mimo ze to nizina i do gor daleko, sa na powierzchni lub tuz pod nia, stad w wielu miejscach brak odplywu. Szkoda ze sie nikt nie pokusil na przebadanie takich wysepek, zwlaszcza w starych i nieuzytkowanych mini-kamieniolomach. Pozdrawiam - Krzysiek
Pierwsza fotka-Bodziszek cuchnący-Geranium robertianum,
Trzecia oznaczona prawidłowo, druga fota-ciężko oznaczyć co do gatunku po samych kwiatach na pewno wiadomo tylko że to niezapominajka Myosotis sp. Pozdro
Kamilu obstawiasz błotną, z uwagi na środowisko w którym rosła? Bo jeśli sfociłeś ją gdzieś na wilgotnym terenie to prawdopodobnie masz rację. Zapewne już sobie poczytałeś że niezapominajki tworzą wiele podgatunków i mieszańców trudnych do oznaczania. Poczekamy może jakiś spec się wypowie i nas oświeci
pojade takm i podkopę jednego żeby zobaczyć z czego wyrasta-choć wydaje mi sie ten sposób rozpoznawania dośc idiotycznym- w sumie = zniszczenie rośliny a jakby to byl faktycznie blotny to kwas bylby jeszcze wiekszy
_________________ "Niczyje zdrowie, wolność, ani mienie nie jest bezpieczne kiedy obraduje Parlament" .
mam prośbę. napotkałem dzisiaj nad Średzką Strugą (wąska dolina rzeczna o dość wysokim poziomie wody) dziwny krzew, który od razu wydał mi się jarzębem brekinią... roślina miała dość chare\akterystyczne ząbkowane brzegi liści, zielonkawe, dość duże już owoce o jarzębinowym wyglądzie rosła na nasypie kolejowym... zdjęcia niestety nie mam, ale co mnie zdziwiło to cierniste gałązki a brzęk chyba nie ma cierni...
co to mogło być...?
_________________ Maciej Szajda
Poznańska Grupa OTOP
www.otop.org.pl
to chyba jakiś gigant!!! liście miało wielkości jarzębu szwedzkiego przynajmniej! ciernie wielkości ok. 2-3 cm... muszę jakoś fotkę pstryknąc, to się może sprawa wyjaśni...
_________________ Maciej Szajda
Poznańska Grupa OTOP
www.otop.org.pl
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum