No to coś dziwnego to jest. Kiedy zrobiłeś zdjęcie i czy to coś miało jakieś liście, kwiaty, owoce?
na zdjeciu nr 2 sa wlasnie bezlistne pedy tego czegoś zdjecie zrobione na pocz czerwca, 100 m dalej bluszcz ma juz w pelni rozwiniete liscie, poza tym te pedy wyrastaja bezposrednio z tych kosmatych lodyg oplatajacych pien topoli, czy stary bluszcz wytwarza takie "kosmate" łodygi? na 1 zdjeciu widac jak zdrewniala "kosmata" "lodyga" (górna częśc zdjecia) przechodzi w zielony pęd sfotografowany na zdjeciu nr 2.
tez nie jestem zwolennikiem spiskowej teorii dziejow ale litosci bluszcz to mozna rozpoznac bez trudu...
Między błotami swój żywot prowadzi
Kulig, na długich przeto nogach chodzi.
Nie wdzięcznym, ale głośnym krzyczy głosem
Pokiwając na wsze strony nosem".
Mateusz Cygański
Ptyś - zerknij do manuala N2000 jak oznaczyć
Jeżeli z Ponidzia to pewno dachówkowaty... teraz to poza Łąką Sulistrowicką nie spodziewałbym się błotnego gdzie indziej.
_________________ ...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…
no niby po bulwie sie oznacza ale nie pojadę wydzierać rośliny chronionej z matki ziemi po to zeby zobaczyć z czego wyrasta tylko chodzi mi o to ze on jakis taki rozcapierzony ten kwiatek- poza tym to jest nowa lokalizacja-poza nim-ok50 roślin na jednej małej łące {jak jest wokolo tego nie wiem bo wszystkie ląki byly z jednej strony wykoszone a z drugiej trzcinowisko ale w odleglości ok 50m na malym niewykoszonym skrawku spotkalem kilka szt - poza tym Iris sibirica,Trollius europaeus,jakieś Primula ,Ranunculus lingua i pewnie jeszcze coś jeszcze by sie tam trafilo- w odleglosci ok 200m od tego miejsca z tym mieczykiem trafiłem stanowisko D.incarnata v. macrophylla niesamowite sa te łodygi grubości palca Bardzo dużo jest turzyc rozmaitych.W następny weekend znowu tam jadę bo to co znalazlem to wydziczylem w 3 h zaledwie a tam tej ląki to są hektary do przepatrzenia
_________________ "Niczyje zdrowie, wolność, ani mienie nie jest bezpieczne kiedy obraduje Parlament" .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum