kalatea (Ostrzeszyn) (łac. calathea) ... pokaż fotke lici ze drugiej strony (troszeczke widac zieleni na fotce.. ale moze to gra wiatła ? ) dla upewnienia sie daj druga fotke ze spodni? stron? licia
Moja wielka Kniga napisał/a:
W uprawie jest ok 15 gatunków z których do pokoju nadaje sie C.makoyana C.ornata C.lancifolia C.lietzei C.crocata
pole poszukiwan sie zawężyło
i napisz jak wysoka na oko jest ta rolinka - też przydatna do oznaczenia wskazówka
liscie maranty biało unerwionej (Maranta leuconeura) odmiana Erythroneura ....
PS Corvus znasz sie na kwiatach czy rodzina czy kniga Ci powiedziała co to jest ?
heja Al, znam się . Kiedy uprawa kwiatów doniczkowych była moim głównym hobby. poważnie zajmowałem się tym ze 4 lata. w pokoju miałem najwięcej 67doniczek, i to raczej nie małe kwiatki ale monsterry, krotony, jukki, bananowce i inne raczej większych rozmarów....
aha i dodał bym jeszcze ze moim zdaniem jest to odmiana ''Erythrophylla''
Corvus .. no to ja też sie troszke odsłonie ... przed ptakami interesowałem sie kwiatami ... ulubiony kwiat Chaber ... bławatek i górski ... i goĽdziki (brodaty) oraz mchy i porosty - miałem cos 3 doniczki z mchami
A co do licia... to ...
Moja wielka kniga która sie zwie "Encyklopedia Rolin Ogrodowych od A do Z", która ma 3 wydawców i 40 autorów oraz 1150 stron spisanych o kwiatach napisał/a:
a licie s? identyczne jak te co widnieja wyżej ... chyba ze wys?pił jaki bł?d... tak jak JA byłem podpisany pod fotk? zimka małego w ksi?zce do bioli o zakresie rozszerzonym.
To powinien być gajowiec żółty - Galeobdolon luteum. Gatunek zwi?zany z zyznymi lasami, głównie gr?dami. Ale gajowie zwykle wystepuje doć licznie w płatach - nie wiem jak w tym przypadku.
Czasami na Mazurach spotyka się również bardzo podobny gatunek - przetacznik górski (Veronica montana)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum