Ja zapytałem kiedyś pewnego szczecińskiego botanika o lilię zlotogłow w Puszczy bukowej pod Szczecinem.Potwierdził on moje pytanie czy występuje ona na tym obszarze podał nawet ilosć osobników,jednak nie udzielił mi informacji gdzie to stanowisko sie znajduje,jak widac wiele osób tak postępuje.
Ale Lilium martagon można w każdym dobrym grądzie znaleźć Chociaż znam botaników, którzy chronili stanowiska Lathyrus vernus
Cóż... jeżeli chodzi o podawanie stanowisk w rezerwatach to wg. mnie nie bawmy się w ich ukrywanie. Każda tablica przy rezerwacie, nie mówiąc już o "Rezerwatach Przyrody w Polsce..." podaje nam dokładną lokalizację obiektów i listę wszystkich gatunków niemalże, które można tam znaleźć
_________________ ...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…
jeżeli chodzi o podawanie stanowisk w rezerwatach to wg. mnie nie bawmy się w ich ukrywanie. Każda tablica przy rezerwacie, nie mówiąc już o "Rezerwatach Przyrody w Polsce..." podaje nam dokładną lokalizację obiektów i listę wszystkich gatunków niemalże, które można tam znaleźć
co innego dane z opracowań i tablic (często nieaktualne), co innego świeże, aktualne informacje...
Wiem ale w rejonie Szczecina lilium martagon stanowi autentyczną wielką rzadkość.Całe Pomorze zachodnie to pustynia liliowa.Puszcza Bukowa została niestety mocno przekształcona mimo potencjalnie doskonałych siedlisk nie rośnie tam np. wawrzynek wilczełyko,obuwik byl podawany w pierwszej połowie XIX w.z okolic Czarnowa i jest to napewno historia .Pewne zbiorowiska tego kompleksu lesnego napewno nie są wystarczająco zinwentaryzowane.Puszcza w pewnym okresie tworzyła na wskutek znacznego przetrzebienia mozaike lasów i muraw i zarośli cieplolubnych pewnie ciekawych florystycznie miejscami ,taki stan się częściowo zachował. Wracając do lilii Nawet w Jarze Raduni lilia złotoglów nie jest najczęstsza,w górach jest bardzo częsta ale tez nie wszędzie natomiast na niżu wcale nie jest pospolita.
Pomorze i Lubuskie to obszary faktycznie prawie "bezliliowe" co wynika głównie z uwarunkowań zasięgowych, ale gdzie indziej na Niżu (oprócz terenów silnie przekształconych, jak np. okolice W-wy) jest miejscami gatunkiem częstym (np. w NE Polsce)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum