Cześć wszystkim,
mam do was pytanie, ile gatunków, albo odmian szafranów występuje w Polsce. Występuje u nas szafran wiosenny Crocus vernus czy szafran spiski Crocus scepusiensisa, a może to jeden i ten sam gatunek. Albo odmiany, albo różne podgatunki tego samego gatunku. A może To odrębne gatunki? Jak to jest w końcu z tymi szafranami? Który jest dla naszego kraju rodzimy?
to coś odmiennego. Nie dam wiary, że to jest dokładnie ten sam gatunek. A jeżeli jest to ten sam gatunek, to dlaczego się aż tak bardzo te populacje różnią między sobą? Rozwiejcie moje wątpliwości, albo dodajcie nowe. Z góry dzięki za odpowiedź.
_________________ Pozdrawiam,
Krzysztof Ciesielski
z tego co mi wiadomo to szafran wiosenny Crocus vernus jest gatunkiem uprawianym
a szafran spiski jest gatunkiem rodzimym wystepujacym naturalnie w naszym kraju
mam nadzieje ze dokladniejsze wyjasniena ktos jeszcze napisze
Łukasz L., z tego co rozumiem, to wiosenny rodzimym nie jest, bo został przyniesiony a nie występował w PL naturalnie. To że uprawiamy w PL np. kukurydzę to nie znaczy że od wieków tu występowała a rodzima nie jest
_________________ "Those were the days of good hunting and good sleeping" Rudyard Kipling
Czyli dokładnie to co chciałem wiedzieć. Muszę delikatnie zwrócić uwagę autorowi Atlasu roślin, aby wykreślił przy tym szafranie nazwę Crocus scepusiensis jako synoim dla Crocus vernus, oraz o usunięcie mapki występowania, skoro to jest gatunek obcy. Świetnie, tak sądziłem. Dziękuję wam bardzo. Tylko w tym momencie będzie brakować zdjęć naszego Polskiego cudnego szafrana w tym świetnym atlasie internetowym, czy jest na forum ktoś z Zakopca?
Krzysztof Ciesielski
a czy przypadkiem w bieszczadach nie rośnie C.heuffelianus wiem ze rośnie na stanowisku w sudetach{góry izerskie}
Mówisz, że w polsce może być, albo jest C. heuffelianus? Ze zdjęć, które widziałem wynikałoby, że jest niezwykle podobny do szafrana spiskiego, aczkolwiek są pewne odmienne, charakterystyczne cechy. Byłoby fajnie, tylko musiałbym też samemu zobaczyć, aby móc się wypowiedzieć.
Pełek napisał/a:
Cephalotus, co chcesz jakieś fajne foty spiskiego ??
Pełku, ja zawsze chętnie oglądnę każdą ilość zdjęć tego gatunku. To jest jedna z 4 moich ulubionych roślin, która znajduje się na drugim miejscu! Tylko jak nie mógłbym dać Twoich zdjęć do tego Atlasu, nie śmiałbym. Sam je zaoferuj, może masz jeszcze coś, co by się nadało do tego Altasu, uwielbiam go ze względu na ilość zfotografowanych gatunków i też jakośc zdjęć.
Krzysztof Ciesielski
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum