FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Łopiany
Autor Wiadomość
nurek 
moderator
Tomasz Kosut

Wysłany: 2005-07-28, 21:44   Łopiany

Witam. Mam nielichy problem z łopianami. Jak rozróznić poszczególne gatunki? Mam na myli łopian mniejszy A. minus, większy A. lappa i pajęczynowaty A. tomentosum.
Czy to jest tylko kwestia rednicy koszyczków (rozumiem, że A. minus ma te koszyczki o wiele mniejsze od pozostałych) czy jest jaka lepsza cecha do rozróżnienia :?:

Marko 

Wysłany: 2005-10-26, 19:03   

Sporód tych trzech gatunków najłatwiej można rozpoznać łopian pajęczynowaty A. tomentosum. Okrywa koszyczka jest bardzo gęsto otoczona "pajeczyn?", ponadto jest charakterystycznie popielato zabarwiona, przez co raczej trudno pomylić go z innymi gatunkami. Łopiany większy A. lappa i mniejszy A. minus można chyba najłatwiej odróżnić po następuj?cej cesze (poza oczywicie wielkoc? koszyczka): kwiaty łopianu mniejszego s? sporo dłuższe od haczyków okrywy koszyczka, co daje efekt w postaci wyższej purpurowej "czuprynki". Odwrotnie jest u ł. większego. Niedawno pstrykn?łem kwiaty widoczne na zdjęciu poniżej. Wszystko wzkazuje na to, że to ł. większy. Kwiaty krótsze od haczyków zielonej, nieowłosionej okrywy koszyczka. Wydaje mi się, że to chyba najprostszy sposób na odróżnienie tych gatunków, oczywicie możliwy tylko podczas kwitnienia. No chyba że trafi się na jakiego mieszańca, które podobno się zdarzaj?.

PICT12971.jpg
Plik ściągnięto 18 raz(y) 130.35 KB

nurek 
moderator
Tomasz Kosut

Wysłany: 2005-11-22, 00:55   

Rychło w czas odpisuję :wink: ale bardzo dziękuję.
Post pisałem jeszcze przed kupnem 'klucza Lucka' st?d wynikły problem. Teraz z pomoc? Twoj? i rolinnego detektywa sobie poradzę :res:

Odpowiedz do tematu