Witam. Mam nielichy problem z łopianami. Jak rozróznić poszczególne gatunki? Mam na myli łopian mniejszy A. minus, większy A. lappa i pajęczynowaty A. tomentosum.
Czy to jest tylko kwestia rednicy koszyczków (rozumiem, że A. minus ma te koszyczki o wiele mniejsze od pozostałych) czy jest jaka lepsza cecha do rozróżnienia
Sporód tych trzech gatunków najłatwiej można rozpoznać łopian pajęczynowaty A. tomentosum. Okrywa koszyczka jest bardzo gęsto otoczona "pajeczyn?", ponadto jest charakterystycznie popielato zabarwiona, przez co raczej trudno pomylić go z innymi gatunkami. Łopiany większy A. lappa i mniejszy A. minus można chyba najłatwiej odróżnić po następuj?cej cesze (poza oczywicie wielkoc? koszyczka): kwiaty łopianu mniejszego s? sporo dłuższe od haczyków okrywy koszyczka, co daje efekt w postaci wyższej purpurowej "czuprynki". Odwrotnie jest u ł. większego. Niedawno pstrykn?łem kwiaty widoczne na zdjęciu poniżej. Wszystko wzkazuje na to, że to ł. większy. Kwiaty krótsze od haczyków zielonej, nieowłosionej okrywy koszyczka. Wydaje mi się, że to chyba najprostszy sposób na odróżnienie tych gatunków, oczywicie możliwy tylko podczas kwitnienia. No chyba że trafi się na jakiego mieszańca, które podobno się zdarzaj?.
Rychło w czas odpisuję ale bardzo dziękuję.
Post pisałem jeszcze przed kupnem 'klucza Lucka' st?d wynikły problem. Teraz z pomoc? Twoj? i rolinnego detektywa sobie poradzę
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum