... do jakiej wysokosci dorastaja na tym terenie Himantoglossum hircinum??
Krzysztofie gdybys w maju zapytal, to moglabym cos konkretniejszego powiedziec, nawet wymierzyc...
Widzialam je w trzech roznych miejscach, wszystkie w obrebie 100km, na jednym byly mniejsze (pewnie te 'klasyczne') i tylko pare ich tam roslo, na drugim wlasnie takie 'byczki' i bylo ich duzo, jakie byly na na trzecim nie pamietam, bo bylam tam jak juz przekwitly i nie zwrocilam na nie wiekszej uwagi.
Tez mnie troche te wieksze dziwily, ale jakos tak zalozylam, ze moze im starsze tym bardziej dorodne, bo tam gdzie rosly bylam troche pozniej.
Moze podloze, na ktorym rosna ma jakies znaczenie, te "przypakowane" rosly na wapieniu... nie wiem jak te drugie, jak znajde wiecej czasu, to sprobuje troche pogrzebac...
Podaje tylko linki, bo nie kazdego to interesuje, a forum tak sie teraz slimaczy, ze wieki trwa otwieranie strony... znowu Dagi bedzie narzekal, ze mu wszystko skacze
Hehe, ta Himantoglossum hircinum, Lizard Orchid rośnie w habitacie przypominającym mi rez.Skowronno na Ponidziu jaby.. right ? To kserotermiczny storczyk ?
Ma ten storczyk jakąś polską nazwę ?
Dzjenx.
Też miałem takie skojarzenie Krzychu -tyle ze bardziej związane z nieczynnym kamieniołomem od strony Pińczowa polskiej nazwy raczej nie ma bo u nas nie rośnie ale jest slowacka Jazyckovec kozi
_________________ "Niczyje zdrowie, wolność, ani mienie nie jest bezpieczne kiedy obraduje Parlament" .
... To kserotermiczny storczyk ? Ma ten storczyk jakąś polską nazwę ?
Rosnie glownie na kserotermach i stokach porosnietych winorosla ( ubogich w zwiazki azotu, czyli wlasciwie tylko tych zdziczalych ), o polskiej nazwie nic mi nie wiadomo.
Ptyś napisał/a:
... tyle ze bardziej związane z nieczynnym kamieniołomem od strony Pińczowa
Bo jedno z tych miejsc, to wlasnie stary kamieniolom
To przypakowanie, to chyba norma, bo wyczytalam, ze osiaga wysokosc od 25 - 100 cm i te duze egzemplarze moga miec ponad 100 kwiatow.
Najwieksze, ktore ja widzialam mialy ok. 50 cm.
... mianowicie chcialbym prosic o wszelkie dane na temat storczykow z rodzajow Orchis i Anacamptis w okresie jesienno-zimowym...
Nie bede gorsza od Ptysiaczka, ktory jak smignal we wtorek, tak dopiero dzisiaj powrocil
... mnie zeszlo krocej, ale mam tylko Orchis purpurea, ktoremu nic nie wylazi, zeschnięty pęd wciaz stoi na sztorc.
nie gmyralam mu tam glebiej jak Ciasteczko, ale ni listkow ni kiełkow nie widzialam
"Koziołkow" (Himantoglossum hircinum) Krzynianeczek nie chciał, ale jak juz je mam, to pokaze co im tam wyszlo, a wyszlo calkiem sporo.
Z ciekawszych roslin, ktore widzialam kwitnie jeszcze Gentianella ciliata, goryczuszka orzesiona (fotki nie wstawiam, bo jakies obgryzione byly )
A zeby nie bylo, ze w Palatynacie tylko uschniete badyle i nadgryzione kwiatki, to cos kolorowego...
Od Ptysiaczka to Ty sie odstosunkuj dobra Niewiasto bo inaczej nic nie podpowiem przy następnych zielsko-zakupach poza tym bardzo zajęty bylem bo pierw potem zaś 2 dni a dzisiaj a teraz
_________________ "Niczyje zdrowie, wolność, ani mienie nie jest bezpieczne kiedy obraduje Parlament" .
No to jest rozeta "jak w ksiazce" Pawel, po tak zobrazowanym "przebiegu" Twoich kilku dni wcale mnie nie dziwi co wyprawiales "na ugorze" - nie odgrzebuj ziemi bo kazdy gatunek wytwarza gotowy do kolejnego sezonu kielek!!!!!!!! Nie w tym rzecz - mnie interesuja wypuszczone ponad ziemie liscie a nie to co w ziemi - to akurat wiem nie od wczoraj. Mam nadzieje, ze nie zalatwiles roslin - okolice kielka to najbardziej narazona na wirusy czy infekcje grzybowa czesc rosliny. Pozdrowka -
Krzysiek
Ja wiem co tam w ziemi jest dość dobrze odgrzebywałem tylko tyle zeby czubek kiełka zobaczyć i nic ponadto- w korzonki nie ingerowalem nic a nic A co przebiegu ostatnich dni to i tak dobrze ze sie wyrwalem bo z tego co wiem to po tym weselisku co niektórzy jeszcze teraz dochodzą do siebie nie ma nic gorszego niż tradycyjne wiejskie wesele pod tym wzgledem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum