FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Obserwacje roslin z Palatynatu
Autor Wiadomość
pulsatilla1214 

Wysłany: 2008-05-10, 12:02   

...to i ja wrzucę jeszcze marne paskudnikowe ostatki aby nie być posądzanym o czerwoną odmianę ;) teraz nieco ciemniejsze wyszły :>

...a palatynackie kserotermy jak marzenie :res:

białe.jpg
Plik ściągnięto 4 raz(y) 83.04 KB

chodnikowa.jpg
Plik ściągnięto 4 raz(y) 94.47 KB

sasanka późna.jpg
Plik ściągnięto 5 raz(y) 51.7 KB

Krzynianek 

Wysłany: 2008-05-10, 18:20   

Widze ze robi sie ciekawie :) Murawa w rezerwacie sama w sobie rewelacyjna, a za fotke 2 i 5 z tych najnowszych, serdeczne podziekowania :)
Krzysiek

Ptyś 

Wysłany: 2008-05-11, 23:30   

Widoczek super Czarnula :tup: Ale nie będę kłamał :idea: przyjeżdzaj do tego Sędziszowa :idea: na 3 dni dzień sie poświecisz dla rodziny a potem dziczyzna calkowita :idea: Pod (***) znalazlem pole orne wyglądające ze jest zarośniete maruną jakąs a to wsio był Adonis aestivalis :idea: :tup: gdzieś za tydzień -dwa będzie kwitnienie :idea: za 2 tygodnie też Dyptamy kwieciem sie popiszą nastąpi jak ja to nazywam ponidziańska powódź kwiatowa :idea: :> a tak poza tematem to dzisiaj w (***) ślimaki zólte zapasowe sznurówki do butów mi zjadły :twisted: :shock: A delta nidy z tymi kumkaniami,ptasimi skrzekami ,piskami super jest :idea: :tup:
edit: Kejbii
zmoderowane

czarnuszka 
Devil in the bush

Wysłany: 2008-05-20, 22:42   

Cytat:
...przyjeżdzaj do tego Sędziszowa...

Przyjade, przyjade... wiem nawet co mam z soba zabrac, tylko w tym roku juz chyba nie ma po co, bo....

Cytat:
... ponidziańska powódź kwiatowa...

pewnie sie zaczela... na Ponidzie to w maju trzeba...

Cytat:
...a palatynackie kserotermy jak marzenie...

Cytat:
Murawa w rezerwacie sama w sobie rewelacyjna...

Cytat:
Widoczek super...

Skoro sie podoba, to jeszcze pare zdjec z 16 maja

A to juz z innego rezerwatu (Saukopf)

Himantoglossum hircinum

i z miejscowego lasu Phyteuma nigrum

czarnuszka 
Devil in the bush

Wysłany: 2008-08-30, 00:48   

nikt nic nie pisze, nie ma co czytac... ...no to ja

rezerwat „Saukopf“ z dzisiaj (wlasciwie z wczoraj), duzo to juz tam nie wygrzebalam, ale i pora roku mniej kwietna, a bardziej owocowa...

Asperula cynanchica, marzanka pagórkowa ( blur, ale nie wytykac paluchami )

Linum tenuifolium, len cienkolistny (nie jestem pewna mojego oznaczenia, jakby ktos byl, to prosze o potwierdzenie)

Carlina vulgaris, dziewięćsił pospolity

Helianthemum nummularium, posłonek rozesłany

i... Anemone sylvestris, zawilec wielkokwiatowy... jakies mocno spoznione, albo pedziwiatry przyspieszone

Poza tym sporo innych 'popularnosci' jak lebiodka, krwawnik, resztki pszenca rozowego, nawloc pospolita, driakiew....

Ptyś 

Wysłany: 2008-08-30, 03:50   

a czegoś Origanum vulgare nie wymieniła :idea: :) Dyć wyraźnie widzę :idea: po lewej od anemonków :idea: :>

czarnuszka 
Devil in the bush

Wysłany: 2008-08-30, 11:29   

Ptyś napisał/a:
a czegoś Origanum vulgare nie wymieniła :idea: :) Dyć wyraźnie widzę :idea: po lewej od anemonków :idea: :>

Ptysienku, a przeczytaj co pisze pod ostatnim zdjeciem ... nazwy botaniczne przy piatkowej nocy, to juz sobie moglam podarowac...

Ptyś 

Wysłany: 2008-08-30, 13:00   

faktycznie bylo napisane :idea: :) Tyle ze kto by w nocy czytał takie drobniutkie literki :idea: :>

pulsatilla1214 

Wysłany: 2008-08-30, 17:03   

Cytat:
jakies mocno spoznione, albo pedziwiatry przyspieszone

coś aura spasowała :oki: kiedyś sasanki kwitły jesienią, standardowo zaś kwitną magnolie, Primula elatior, ostrokrzewy ( nawet widzę, że po raz pierwszy zawiązują owoce z jesiennego kwitnienia :haha: ).

mscelina 

Wysłany: 2008-08-30, 19:47   

A w zeszłym roku we wrześniu po lasach w Bieszczadach sporo zawilców gajowych zakwitło - ale wielkokwiatowych jeszcze nie widziałem w jesieni.

czarnuszka 
Devil in the bush

Wysłany: 2008-09-02, 00:10   

w Dabrowie przywdziewaja cieple kufajki, a Palatynacie wciaz gonia w krotkich majtkach i wygrzebuja 'letnie' kwiecie...

'ostatkowy' Stachys recta, czyściec prosty

przetacznik kłosowy, Veronica spicata

jakas tam macierzanka,Thymus sp., ale nie chce mi sie tego oznaczac ...moze praecox?

i taka 'najfajniejsza fajnosc' Linosyris vulgaris, ożota zwyczajna (wyrosla na sasankach, o ktorych duzo juz bylo w tym temacie )

Kejbii 
moderator

Wysłany: 2008-09-02, 00:55   

czarnuszka napisał/a:
Asperula cynanchica, marzanka pagórkowa ( blur, ale nie wytykac paluchami )

Nie jezd zła ta Twoja A.cynanchica :res: Tam u Francuzów na Sophy straszne kiepskie fotki w porównaniu z Twoją. A gdyby tak jeszcze uchwycić te niesamowite czerwone szlaczki na płatkach korony (vide fotka jar_mak tam na www.atlas-roslin.pl) - to by było piknie .. no ale na takie to trzeba by macro, statyw, słońce i to raczej bez keine wieterku ..

pulsatilla1214 

Wysłany: 2008-09-02, 11:38   

piękne zdjęcia... :cool:

szczególnie ożota wygląda uroczo na ciemnym tle sasankowych skałek :oki: a motylek to chyba czerwończyk żarek ;) ?

co do nietypowego kwitnienia, to też niemało V. sylvestris kwitnie, na grzybobraniu spostrzegłem :tup:

czarnuszka 
Devil in the bush

Wysłany: 2008-09-02, 17:24   

Kejbii napisał/a:
Nie jezd zła ta Twoja A.cynanchica...

pulsatilla1214 napisał/a:
piękne zdjęcia...

podziekowala

Kejbii napisał/a:
...no ale na takie to trzeba by macro, statyw, słońce i to raczej bez keine wieterku ..

wlasnie wieterek mi troche przeszkodzil, bo ta marzanka eteryczna i wiotka, slabo zawieje i bidula cala dygocze...
...a statyw mialam, ale od chwili jak odkrylam kleszcza na spodniach,to nie w glowie mi bylo tarzac sie w trawie, tylko obralam kierunek 'droga' i zdjecia robilam prawie w biegu....

...szczególnie ożota wygląda uroczo na ciemnym tle sasankowych skałek ...

na tle tych skalek chyba kazdy chwascior wygladalby ladnie, ale i tak sasanki przebija wszystko

...a motylek to chyba czerwończyk żarek...

chyba tak...

....na grzybobraniu spostrzegłem ...

tez widzialam po drodze prawdziwki, pomaranczowe kozaki, podgrzybki... alem taka gulaja (jak to na bagnach mowia), ze koszyka nie wzielam i tylko sobie je obejrzalam...

Krzynianek 

Wysłany: 2008-09-16, 23:55   

Hej - mam pytanie do jakiej wysokosci dorastaja na tym terenie Himantoglossum hircinum??
w Niemczech spotyka sie formy "klasyczne" ale tez niekiedy cos w tym stylu: http://commons.wikimedia....inum_040605.jpg , sprawiajace wrazenie jakby "przypakowanych" :)
Pozdrawiam - Krzysiek

Odpowiedz do tematu