a najpierw zarysuj to wtedy sie pomysli - mam ci z gory mowic, co ma wyjsc??/ A swoja droga to w okolicy jest ciekawie:
http://www.mindat.org/loc-21254.html
nawet moje ulubione zeolity sa
Pozdrawiam - Krzysiek
To również można sprawdzić twardością i reakcją z kwasem. Kalcyt ma twardość 3, więc powinien się dać zarysować paznokciem no i z kwasem też dość mocno będzie reagować.
To również można sprawdzić twardością i reakcją z kwasem. Kalcyt ma twardość 3, więc powinien się dać zarysować paznokciem no i z kwasem też dość mocno będzie reagować.
No to tak...zarysowac sie go nie da (predzej paznokcie polamie ), ale on bardzo dobrze rysuje po szkle. Polalam go octem 10% (nie chce mi sie paprac w kwasie solnym) i nic...zero reakcji...cos jeszcze mam z nim zrobic?
no musi bankowo rysowac szklo bo kwarc klasyczny jak w poradniku dla turysty
Co do zdjecia odpisze jutro, jeszcze do domu nie dotarlem i padam z nog. Pozdrowka - Krzysiek
odejrzalem to zdjecie - pojecia nie mam jak to mozliwe, ze tej fotki nie widzialem wczesniej, bo az mnie smiech bierze ze napisalem "wapien jak byk" Na upartego gdyby nie ta sasanka to fotka jak spod Kamiennej Gory, Lubiechowej czy wspomnianego juz Rudna . Na dodatek na tym lewym gornym rogu + majac na wzgledzie owa geode kwarcowa, wychodzi na to ze skala o teksturze migdalowcowej ( na fotce z sasankami to albo porwak albo weglan zmieniony pod wplywem wody deszczowej ). To musi byc stare, "nie-trzeciorzedowe", dobra - ide na sniadanie, milego dnia
Krzysiek
P.S.Widziales kiedys brekcje wulkaniczna? Taka z komina lawowego???
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum