FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Obserwacje roślin
Autor Wiadomość
maciek 

Wysłany: 2008-10-07, 10:50   

być może dołączę - dam znać na telefon :tup:

Atterdag 
Śmiałek Darniowy

Wysłany: 2008-10-11, 19:02   

Okolica pikna była. Wykryto bądź potwierdzono murawki w Rząsce na kamieniołomach, w Szczyglicach, okolicach Business Parku i w Dolinie Rudawy k. Skały Kmity. Przy okazji obadałem jak ZJPK idą zabiegi ochrony czynnej :D

A z obserwacji... cóż, murawy znów kwitną co ciekawym dosyć jest.
...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…

LSz FP

Ptyś 

Wysłany: 2008-10-11, 21:32   

Zbieraj nasiona z tych roślin bo one kwitną ostatni raz- zobaczysz w przyszłym sezonie :idea: Rośliny które kwitną teraz sa w szoku pourazowym związanym z wykoszeniem,wypaleniem itp Murawy nie mają czym kwitnąć o tej porze

Atterdag 
Śmiałek Darniowy

Wysłany: 2008-10-11, 22:59   

Te najwyraźniej będą miały czym... w sumie to siedliska z lekka mezotroficzne. Śladów wypalenia nie ma, wypasu też, wykaszania też... w zeszłym roku to już widziałem. Na jesieni w kamieniołomach jeśli warunki termiczne pozwalają część gatunków ponawia bądź kontynuuje kwitnienie.
...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…

LSz FP

Ptyś 

Wysłany: 2008-10-12, 00:21   

no to jak tak to powiedz mi co sie z tzw pierwszym pokosem stało :idea: jezeli nie ma id roku to tym bardzie zbieraj nasiona :idea: :/ a dodatkowo sie wszelkie badziewie ,ze zdziwienem przeczytałem zę zródliska trawertynowe sa tez chronione bo niby sa takie na Jurze a tu się okazuje ze i ja mam kilometr od domu- zniszczone bardzo ale z 2 ingerencjami powojnnymi w sumie zostawione sobie-zero turystów,łopiany po czapke i tamy bobrowe ale jakby kto od mchów chcial namiar to oczywiście dam :idea: :)

pulsatilla1214 

Wysłany: 2008-10-12, 10:18   

na terenie Zagłębia Dąbrowskiego jest nawet jaskinia w kopule trawertynowej... :cool: też trochę zniszczona :-P

gryphus 

Wysłany: 2008-10-12, 12:13   

Rojst napisał/a:
a ja parę dni temu widziałem na Suwalszczyźnie kwitnące zawilce wielkokwiatowe

Ja zaś dziś widziałam kwitnące zawilce w okolicach Gdańska

for 
moderator
Zgórmysyn

Wysłany: 2008-10-13, 09:45   

A W GÓRACH (czyt. na Mogielicy w Beskidzie Wyspowym) kwitnace jeszcze goryczki trojeściowe ;)

nettie 

Wysłany: 2008-10-13, 12:19   

U mnie na trawniku ( okolice Warszawy ) kwitnie nadal iglica pospolita.

lookhasz 

Wysłany: 2008-10-19, 12:02   

wypad dwa tygodnie temu w Beskid Niski bardziej ornitologiczny ale kilka roślinek tez sie znalazło m.in goryczuszke orzęsiona, kłokoczkę południowa, języcznika zwyczajnego i drzewiaste formu cisa... :) pozdro

Ptyś 

Wysłany: 2008-10-19, 16:20   

Ophrys insectifera jest już nad ziemią :idea: :tup:

Kejbii 
moderator

Wysłany: 2008-10-19, 21:17   

nettie napisał/a:
U mnie na trawniku ( okolice Warszawy ) kwitnie nadal iglica pospolita.

A i owszem, widziałem ją w Piastowie jakie 14 dni temu gdym na postrzyżyny się udawał tamuj :D

JózefK 

Wysłany: 2008-10-26, 22:13   

Zima za pasem i przeszło już kilka przymrozków, a proces kwitnienia roślin trwa. Oto kilka roślin kwitnących, które znalazłem dzisiaj, w promieniu 50 kroków od mojego domu (na zdj. od lewej):
Dymnica pospolita, bodziszek drobny, iglica pospolita, krzywoszyj polny, świerzbnica polna, poziewnik szorstki, rumian polny, maruna bezwonna, ślaz zaniedbany, bniec bialy, chaber bławatek, chaber łąkowy, sporek polny, mlecz zwyczajny, psianka słodkogórz, rzodkiew świrzepa, pępawa zielona, krwawnik pospolity, żółtlica drobnokwiatowa, koniczyna łąkowa, zawilec polny, tasznik pospolity, gwiazdnica pospolita, wiesiołek sp; kuklik pospolity, kościenica wodna, stulisz lekarski i przedstawicielka traw, kwitnąca cały rok - wiechlina roczna. Proszę zwrócić uwagę na ciekawą roślinę, przedostatnia na zdj. - to stulisz lekarski, RT i RL. Roślina zielona, mniej lub bardziej owłosiona, o sztywnej i dość twardej łodydze, charakterystycznie rozgałęzionej. Roślina rośnie na stanowiskach bogatych w azot, podwórkach, placach, rzadziej na pastwiskach i łąkach. Omijana przez bydło. Liście o charakterystycznym kształcie halabardy.
Moje oznaczenia wynikają jedynie z praktycznej wiedzy rolnika, zatem będę wdzięczny za korekty id. Proszę czekać na otwarcie 3 zdjęć.

pulsatilla1214 

Wysłany: 2008-10-31, 19:46   

Dziś odnalazłem po dobrych kilku latach Aconitum variegatum w najbliższym lesie :cool: Latem chciałem zrobić zdjęcie kwitnącego i nic, myślałem, że już pokonany przez jeżyny i stał się jedynie wspomnieniem, jak pobliski paprotnik kolczysty :tup: Na szczęście teraz łatwiej przedzierać się przez gąszcz podszytu olszynki, niż w pełni lata :-P Kilkadziesiąt osobników właśnie się rozsiewa :oki:

wiadomość dla czarnuszki - nie szykuję "roślinnego arszeniku" na teściową :droczy: :cool:

czarnuszka 
Devil in the bush

Wysłany: 2008-11-01, 01:25   

pulsatilla1214 napisał/a:
...wiadomość dla czarnuszki - nie szykuję "roślinnego arszeniku" na teściową :droczy: :cool:

to tylko oficjalna wersja
... tyle lat poszukiwan, jezyny, olszynki, a wystarczylo kupic "do ogrodka" tojada mocnego
... jakby ksiadz nie chcial dac rozgrzeszenia, to zapraszam na łuncke z "kluczykami"...

Odpowiedz do tematu