FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Obserwacje roślin
Autor Wiadomość
Kejbii 
moderator

Wysłany: 2008-09-07, 21:17   

Atterdag napisał/a:
Reynoutria japonica
Mimulus guttatus
Impatiens parviflora
Echinocystis lobata
Impatiens glandulifera
Marrubium vulgare

Huh, tego kroplika żółtego Mimulus guttatus na oczym nie widział dotąd. Takoż tej szanty zwyczajnej Marrubium vulgare. Inne dziady dobrze są znane w okolicach Wawy, na Mazurach; połnocnym wschodzie kraju...

PS. Nieśmiało apeluję do osób z zawodowym zwiazkiem z roślinami, aby na tym forum były uprzejme zamieszczać nazwy polskie roślin obok nazw naukowych (mnie to wsio rawno, jak nie znam łacinki to sobie zalukam tu i tam, ale "ja się interesę bardziej", a zaglądających tu amatorów skutecznie odstrasza maniera stosowania nomenklatury naukowej :wink: )

nettie 

Wysłany: 2008-09-08, 13:49   

Ja widziałam sporo szanty w okolicach Warszawy

Atterdag 
Śmiałek Darniowy

Wysłany: 2008-09-09, 09:48   

W Polsce zachodniej jest mocno rozpowszechniona. Stąd dla mnie to nie nowum... podobnie jak pozostałe dziady. Poza kroplikiem, którego widziałem po raz pierwszy właśnie tam, ale z tego co się dowiedziałem to powoli zaczyna się upowszechniać. Tylko czekać, aż niecierpek przylądkowy ruszy...
...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…

LSz FP

Ptyś 

Wysłany: 2008-09-09, 11:12   

Wczoraj do mnie napisal pewien pszczelaż z pytaniem o ożotę :idea: Wszystko niby pieknie ale za chwile wyskoczył ze żmijowcem bibersteina :idea: :twisted:

jerzy 

Wysłany: 2008-09-09, 15:38   

Widziałem w Szklarskiej te Kropliki wydawały mi się bardzo osobliwe w tym miejscu.Zwłaszcza w rejonie strumyków było tego od groma.

Atterdag 
Śmiałek Darniowy

Wysłany: 2008-09-09, 16:16   

Dokładnie. Tam ich i pozostałych neofitów było najwięcej.
...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…

LSz FP

mscelina 

Wysłany: 2008-09-30, 21:20   

Coś widzę jesień wszystkich ogarnęła i nic nie oglądacie ciekawego. A w Bieszczadach na łąkach kwitną jeszcze brodawniki, świetliki, chabry łąkowe i austriackie. No i pełnia kwitninia zimowitów przypada teraz. Znalazłem dziś łączkę (niecałe 0,5ha) na której na m2 5-10 kwiatów jest. Kwitną również goryczuszki orzęsione. A poza tym to kolory fantastyczne po lasach i górach.

nettie 

Wysłany: 2008-10-01, 13:44   

U mnie na balkonie nawet wilec nie chce kwitnąć, zastopował się coś biedak, więc co tu spodziewać się po dzikich gatunkach? :-D

pulsatilla1214 

Wysłany: 2008-10-01, 14:17   

Ipomea otwiera kwiaty wyłącznie w odpowiednich warunkach :cool:

dziewięćsiły za to jeszcze miejscami kwitną, dokwita też szałwia okręgowa, owocem czerwienią się róże, żółtym liściem pozdrawia grusza :)

mscelina 

Wysłany: 2008-10-01, 14:22   

A dziś w rowie kwitnace kaczeńce trafiłem :shock:

Rojst 
Oenanthe

Wysłany: 2008-10-01, 18:51   

mscelina napisał/a:
dziś w rowie kwitnace kaczeńce trafiłem

a ja parę dni temu widziałem na Suwalszczyźnie kwitnące zawilce wielkokwiatowe. Jaskrowate mają zdaje się szczególna tendencję do powtórnego, jesiennego kwitnienia.

mscelina 

Wysłany: 2008-10-01, 18:57   

Rojst napisał/a:
mscelina napisał/a:
dziś w rowie kwitnace kaczeńce trafiłem

a ja parę dni temu widziałem na Suwalszczyźnie kwitnące zawilce wielkokwiatowe. Jaskrowate mają zdaje się szczególna tendencję do powtórnego, jesiennego kwitnienia.

Też mi się tak zdaje. Wiele jaskrów powtarza jesienią kwitnienie, a w tamtym roku we wrześniu zakwitło w gradach na pogórzu sporo zawilców gajowych.

Ptyś 

Wysłany: 2008-10-03, 23:08   

Ja ostatnio kwitnący szyplin jedwabisty widzialem :idea: :razz:

nettie 

Wysłany: 2008-10-04, 16:19   

pulsatilla1214 napisał/a:
Ipomea otwiera kwiaty wyłącznie w odpowiednich warunkach

Właśnie to miałam na myśli

Atterdag 
Śmiałek Darniowy

Wysłany: 2008-10-07, 09:41   

No ja w łykend zamknę sezon terenowy wyprawą po Krakowie. Jak kto się pisze niech da znać... zobaczymy co jeszcze na murawkach zostało i ile ruderałów tam powłaziło. Przy okazji zamierzam przejrzeć kawerny Fortu Bodzów i Góki Pychowickiej :]

LSz FP

Odpowiedz do tematu