FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Obserwacje roślin
Autor Wiadomość
Atterdag 
Śmiałek Darniowy

Wysłany: 2008-07-25, 17:59   

A dziś murawy ostnicowe i kłosownicowe Ziemi Chełmińskiej. Znó mnie wysmażyło, ale było warto się przejechać by zobaczyć Oxytropis pilosa, Stipa capillata, Gentiana cruciata... i sporo innych murawiewów + chojniak kłosownicowy jako bonus ;)
...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…

LSz FP

Atterdag 
Śmiałek Darniowy

Wysłany: 2008-07-29, 20:40   

Dziw nad dziwy

Czy ktoś może mi wyjaśnić co kępy Stipa joannis robią w solidnej łące świeżej z Arhenatherum???

I nie chodzi o to, że rośnie :]

Bo jeżeli to jest częste, chociażby na koniec jakiegoś etapu sukcesji to zastanawiam się czy warte jest to bardziej szczegółowego oglądu...

...podobnie jak to, że murawy ostnicowe, kłosownicowe i łąki świeże rosnące w identycznych warunkach glebowosiedliskowych
:powieka:
...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…

LSz FP

Pawelele 

Wysłany: 2008-08-01, 09:26   

Witam!
Wczoraj w okolicach Myszkowa wraz z kumplem troszkę zmniejszyłem swoją floritępotę :cool:

Myślę, że po łopatologicznym tłumaczeniu znajomego rozpoznam już kilka gatunków wodnych i torfowiskowych roślin. I tak udało mi się zobaczyć, a czasem i poniuchać ;) takie gatunki (jak coś przekręcam to poprawcie :idea: ):
- żurawinę błotną
- woskownicę europejską
- bagno zwyczajne
- jaskier błotny (wodny?)
- siedmiopalecznik błotny
- bobrek trójlistny
- sporo rosiczki okrągłolistnej tam rośnie, a na stawach full grzybienia białego, sporo grążela, do tego osoka aloesowata, żabiściek pływający i wiele innych ale część mi już z głowy wyleciała... i tak cieszę się, że tyle zobaczyłem. Następnym razem postaram się już z aparatem walczyć... :tup:

Kejbii 
moderator

Wysłany: 2008-08-01, 12:17   

Pawelele napisał/a:
na stawach full grzybienia białego

Gratuluję florirozwoju :d

A co do "grzybienia" - to roślina nazywa się prawidłowo grzybienie białe. Tylko za cholerę nie wiem, czy jest to rodzaj nijaki, liczba pojedyncza - czy rzeczownik posiadający tylko liczbę mnogą :? (w Wielkim Słowniku ortograficznym w mianowniku jest "grzybień" i odmieniają to słowo w liczbie pojedynczej, ale na bank botanicy piszą "grzybienie", podobnie, jak "selery błotne" !). Kto wie niech to wyjaśni, pls. :tup: (a najlepiej niech da pełną odmianę w lp. i lmn. :D )

Pawelele 

Wysłany: 2008-08-01, 12:33   

Myślę, że dobrze napisałem - w liczbie pojedynczej, w dopełniaczu będzie "grzybienia" tak jak np napisałbym, że gdzieś tam "było full srokosza, orlika"
Ale szkołę dawnom skończył, więc chciałbym jeszcze potwierdzenia jakiegoś polonisty.

edit: Kejbii
_Ha, myśleć można, boć tak intuicja językowa podpowiada, a i wiekszośc tekstów tak odmienia. Jednak czasem cuś człeka zaskoczy :D _
http://www.atlas-roslin.p...mphaea_alba.htm

pulsatilla1214 

Wysłany: 2008-08-01, 16:34   

Kejbii jak zwykle się czepia :radosc2:

Cytat:
"Nazwa grzybienie białe w oficjalnym polskim nazewnictwie botanicznym obecnie występuje tylko w liczbie mnogiej (należy do pluralia tantum podobnie jak np. spodnie, sanki) i jest rodzaju niemęskoosobowego.Błędem jest stosowanie nazwy w liczbie pojedynczej w rodzaju męskim – grzybień biały. Zanim doszło do ustalenia tej formy nazwa w liczbie pojedynczej pojawiała się jednak w szeregu źródeł, m.in. użyta została przez Józefa Rostafińskiego i Jana Kluka. Słowo grzybień odnosiło się także do żabiścieku pływającego i bobrka trójlistkowego. Zanim nazwy roślin zostały ustalone w piśmiennictwie naukowym, nazwa grzybienie była także używana w odniesieniu do grążela żółtego (=grzybienie żółte)[7]. "

też za wiki:

Cytat:
zgodnie z zestawieniem Majewskiego[7], w języku polskim stwierdzono następujące określenia tego gatunku: grzybyenye (1468), stulikep (1468) i stulikiepek, nenufar, grzibien (1491), wothna lylia (1468), lilia wodne (nazwa podawana przez autora jako popularna wśród ludu polskiego), nazwy lokalne i ludowe: gąska, grzebija, grzewija, grzybye, grzybine, kerzenka, mamałucha biała.

polszczyzna to nie tylko oficjalne słownictwo botaniczne, jak się co poniektórym wydaje ;)

więc na koniec, jak najbardziej poprawnie, przekornie napiszę, że piękna tafla jeziora, na której i biały grzybień, i grzybień żółty, w kolorowej mozaice zgodnie sobie rosną ;) Kochane stulikiepki :haha: !

A na awatarze mam grzybienia :> Śnieżnobiałego :twisted:

jerzy 

Wysłany: 2008-08-04, 08:46   

Ciemięrzyca czarna w najlepsze kwitnie w parku oliwskim,jej ciemnobrunatnobrązowe kwiaty pachną sfermentowanymi owocami co zwabia dużo much.Wiadomo że to nie obserwacja w naturze ale jak ktoś chce zobaczyć ten unikat w dodatku w pełnej krasie powinien udać się do alpinarium w tym ogrodzie.

pulsatilla1214 

Wysłany: 2008-08-05, 13:11   

Kruszczyki: z piasków i z buczynki :oki:

rdzawoczerwony.jpg
Plik ściągnięto 9 raz(y) 68.25 KB

rdzawoczerwony2.jpg
Plik ściągnięto 10 raz(y) 32.8 KB

pulsatilla1214 

Wysłany: 2008-08-31, 19:52   

czas wyciągać ciepłe kurtki - na dąbrowskich łąkach liliowymi kielichami zakwitły zimowity :tup: :oki:

mscelina 

Wysłany: 2008-08-31, 21:30   

W Bieszczadach też już kwitna zimowity. Pojawiły się też pierwsze goryczuszki orzęsione - jesień.

Kejbii 
moderator

Wysłany: 2008-08-31, 22:02   

Dziś na wale wiślanym pod Konstancinem, MAZ znalazłem rezedę żółtą (cn. kilkaset oss.) oraz wilżynę ciernistą Ononis spinosa (kilka krzaczków). Ta druga to chyba jakaś ptasia sprawka, z zachodu ? :>

Rojst 
Oenanthe

Wysłany: 2008-08-31, 22:26   

Kejbii napisał/a:
rezedę żółtą (cn. kilkaset oss.)

dość częsty gatuneczek, polecam przyjrzeć się torowiskom wokółwarszawskim - zwłaszcza na kierunkach wschodnich
Kejbii napisał/a:
wilżynę ciernistą Ononis spinosa (kilka krzaczków). Ta druga to chyba jakaś ptasia sprawka, z zachodu ?

wilżyna ciernista to pospolitak w dolinie Wisły, zwłaszcza na wałach, w rejonie warszawskim szczególnie częsta w okolicach Mostu Siekierkowskiego i na S od niego.
Kejbii napisał/a:
na wale wiślanym pod Konstancinem

zgadza się ;)

Zresztą, jak się spojrzy na mapkę rozmieszczenia, to roślinka ta towarzyszy Wiśle od Krakowa do Gdańska ;)

Atterdag 
Śmiałek Darniowy

Wysłany: 2008-09-07, 09:45   

Heh... neofitom precz i zgon... a tym czasem znaczny w roku dały plon. Będąc na podsudeciu znów dojrzałem obrazki złowrogiej ekspansji zagranicznych dziadów. Całe szczęście trzymają się one osad ludzkich, ale i tak przekracza ich ilość wszelkie ludzkie pojęcie.

Oto skład takiego zbiorowiska co na ruderałach w Szklarskiej rośnie:

Reynoutria japonica
Mimulus guttatus
Impatiens parviflora
Echinocystis lobata
Impatiens glandulifera
Marrubium vulgare

:/

LSz FP

mscelina 

Wysłany: 2008-09-07, 10:05   

W Bieszczadach Rudbeckia laciniata pochłania kolejne hektary. Również Impatiens parviflora i glandulifera sa juz tak rozpanoszone, że stały się trwałym elementem lasów i zarośli. Przybywa amerykańskich nawłoci - jeszcze piętnascie lat temu prawie ich nie było. Reynoutria japonica zasiedla nowe miejsca wraz z wywozoną przez ludzi ziemią z kłączami - w ostatnim czasie 4 nowe staowiska. Na nieużytkach i zarastających łąkach sieje się Acer negundo. Południowe ciepłe zbocza są opanowywane przez Juglans regia...itd. itp.

Łukasz L. 

Wysłany: 2008-09-07, 14:19   

Zimowit jesienny w brzeskim Parku Wolności!

Odpowiedz do tematu