FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Obserwacje roślin
Autor Wiadomość
Ptyś 

Wysłany: 2008-06-15, 09:07   

Nie ma sie czym przejmować bo to nasadzenie jest :idea: :> więc wg purytańskich zasad co niektórych osób to stanowisko nie ma żadnej wartości :idea: ;)

Kejbii 
moderator

Wysłany: 2008-06-15, 09:13   

Rojst napisał/a:
piszcie proszę "na Miechowszczyźnie" zamiast takich skrótów

Zgodnie z niedawną ideą, na którą się wsie zgodzili popieram ten punkt widzenia :res:
Jak najmniej takich [**] naprowadzeń, które teraz zmoderawałem !

Pawelele 

Wysłany: 2008-06-15, 10:28   

Kejbii napisał/a:
Wpadłeś, ptasiarzu :twisted: Jakeś się zainteresował roślinką to już jezdeś nasz :lol:

A żebyś wiedział - irytuje mnie, że nie wiem co to za rośliny spotykam to tu to tam i troszkę się dokształcam żeby nie być zielonym w zieleninach :cool:

for 
moderator
Zgórmysyn

Wysłany: 2008-06-16, 12:30   

wczoraj na lakach w ispini na skraju puszczy niepolomickiej (obserwacja z Athene) Gladiolus imbricatus - Athene wrzuc fotki :>

Athene 

Wysłany: 2008-06-16, 18:08   

wrzucam :-D

Gladiolus imbricatus 4.jpg
Plik ściągnięto 9 raz(y) 92.39 KB

Gladiolus imbricatus 5.jpg
Plik ściągnięto 11 raz(y) 89.38 KB

Mrówek 
Uwaga Blondynka

Wysłany: 2008-06-16, 19:33   

Ja jestem zielona w zielsku... Trzeba się wziąć za łąki także pod względem roślin nie tylko ptaków.

mscelina 

Wysłany: 2008-06-16, 22:44   

A mi dziś udało się odnaleść stanowisko Digitalis grandiflora z Pogórza Bieszczadzkiego, które pamiętałem z dzieciństwa. Włąsńie zaczynają kwitnąć. Populacja niewielka ~ 30 osobników, z 10 kwitnących. Naparstnica rośnie w grądzie na stromym zboczu, przełomowego odcinka Sanu. Towarzyszą jej Campanula persicifolia, Luzula luzuloides, Viola mirabilis, Polypodium vulgare, Solidago virgaurea, Viscaria vulgaris, Cephalanthera damasonium.

Rano drepcząc po lesie natrafiłem na nowe stanowisko Orchis mascula, spokojnie ponad 200 osobników kwitnących i to wyjatkowo dorodnych. Rosną w takim odtwarzającym się grądzie na stromym stoku opadajacym do rzeczki. Takiej ilości i zagęszczenia to jeszcze w życiu nie widziałem, tym bardziej, że las był dość cienisty. Szkoda, że ze dwa tygodnie temu nie umyślałem sobie tam zajrzeć... Ale tam to dawno już nikt nie zaglądał.

mscelina 

Wysłany: 2008-06-17, 19:33   

Pogoda kiepska była, więc wybraliśmy się dziś z kolegą na poszukiwania nowych stanowisk storczyków na bieszczadzkich pustkowiach. No i warto było, bo gółek długoostrogowych to może z 500, a może i parę razy więcej znaleźliśmy, podkolanów białych również kilkaset, no i około 50 storczyc kulistych. Przy okazji ładny płat jastrzębca pomarańczowego się nam trafił. Dzwonek rozpierzchły w pełni kwitnienia. A nad potokami i przy drogach kwitną na całego parzydło leśne i omieg górski.

2008_0617gółki0133.JPG
Plik ściągnięto 14 raz(y) 116.83 KB

2008_0617gółki0110.JPG
Plik ściągnięto 10 raz(y) 98.3 KB

2008_0617gółki0026.JPG
Plik ściągnięto 10 raz(y) 52.75 KB

2008_0617gółki0025.JPG
Plik ściągnięto 9 raz(y) 45.95 KB

2008_0617gółki0010.JPG
Plik ściągnięto 14 raz(y) 80.81 KB

lucyna beata 

Wysłany: 2008-06-18, 11:08   

@ Marcin błagam to forum czytają neofici. Podaj proszę mi na PW co widziałeś albo podawaj też nazwy polskie o ile możesz to robić na tym forum.

Kejbii 
moderator

Wysłany: 2008-06-18, 11:48   

No nie bądźmy aż tak wygodniccy, w dzisiejszych czasach "neofita" może wyguglować polską nazwę w mniej niż 10 sekund. Ewentualnie niech neofita klika sobie tu:
http://www.atlas-roslin.pl/skorowidz.htm

:D

PS. mscelina, b. fajne fotofloriobserwacje, więcej takich :tup:

mscelina 

Wysłany: 2008-06-18, 21:48   

A w Bieszczadzie dzis pogoda na salamandrę zapanowała. Zwiedziłem do trzeciej kilka górek porośniętych kwaśnymi buczynami we mgłach, deszczu i mżawce. Tylko parę garstek kurek udało się znaleść i wszystko wskazywało, że większego botanizowania nie będzie dziś...

...do czasu aż zadzwoniła moja żona, że łany zarazy znalazła i przy okazji parę innych jeszcze ziółek. Nie było wyjścia i trza było jechać. Miło się zaskoczyłem, bo od dzieciństwa nie widziałem w swoich okolicach takich łanów Orobanche caryophyllacea przypuszczalnie (Renka pamiętam). Poza zarazą na południowych stokach pagórków sporo rosło gatunków przywiązanych do ciepłych i suchych łąk: Brachypodium pinnatum, Trifolium montanum, Briza media, Gentiana cruciata, Anthyllis vulneraria, Lotus corniculatus, Ononis arvensis, Sanquisorbia minor, Coronilla varia, Centaurea scabiosa, Polygala vulgaris, Campanula persicifolia, Silene nutans, Erigeron acris. Ze storczyków tylko Platanthera bifolia kilkadziesiąt sztuk, ale jeden okaz był taki dość dziwny, bardzo dorodny, gruby (na zdjęciu). Przy drodze rosły jeszcze cztery okazy Dactylorhiza fuchsii. Suche zbocza zarastają sosną, jałowcem, kaliną, tarniną, kaliną, dziką różą oraz, co mnie bardzo zdziwiło ligustrem - być może zdziczały, rośnie w okrajku lasu.

Przyległe lasy również bardzo ciekawe o charakterze ciepłych grądów, nawet w sukcesyjnych sośninkach runo całkiem ciekawe. Sporo Aposeris foetida, Neottia nidus-avis, Viscaria vulgaris oraz typowe gatunki grądowe. Liczyłem na Digitalis, ale nie znalazłem.

A miał być zwykły deszczowy dzień.

1a.JPG
Krajobraz Pogórza Bieszczadzkiego
Plik ściągnięto 7 raz(y) 106.49 KB

2a.JPG
Plik ściągnięto 10 raz(y) 142.23 KB

3a.JPG
Plik ściągnięto 9 raz(y) 47.12 KB

4a.JPG
Plik ściągnięto 7 raz(y) 65.93 KB

5a.JPG
Plik ściągnięto 7 raz(y) 52.76 KB

mscelina 

Wysłany: 2008-06-18, 21:51   

I parę zdjątek jeszcze:

6a.JPG
Plik ściągnięto 6 raz(y) 54.59 KB

7a.JPG
Plik ściągnięto 7 raz(y) 90.37 KB

8a.JPG
Plik ściągnięto 6 raz(y) 81.15 KB

9a.JPG
Wyjatkowo bujny podkolan
Plik ściągnięto 12 raz(y) 70.61 KB

10a.JPG
zbliżenie kwiatu podkolana
Plik ściągnięto 13 raz(y) 65.52 KB

Krzynianek 

Wysłany: 2008-06-18, 21:53   

mscelina napisał/a:
Ze storczyków tylko Platanthera bifolia kilkadziesiąt sztuk, ale jeden okaz był taki dość dziwny, bardzo dorodny, gruby (na zdjęciu).

- no musze przyznac, ze okaz faktycznie dosc dziwny bo na moim komputerze w ogole niewidoczny :)
Krzysiek

Krzynianek 

Wysłany: 2008-06-18, 21:55   

no teraz to calkiem inna inszosc :) moze hybryda? Odleglosc pomiedzy pylkowinami wieksza "na oko" niz dla bifolia , ale znacznie mniejsza niz u pretoslupow chloranthaMozesz go prosze pomierzyc i wlaczyc do wynikow????
Krzysiek

Humulus 
moderator
Sucholub

Wysłany: 2008-06-19, 04:49   

Ta zaraza to zaraza czerwonawa (Orobanche lutea).

Odpowiedz do tematu