FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Obserwacje roślin
Autor Wiadomość
Pawelele 

Wysłany: 2008-06-14, 18:02   

Uwaga, uwaga - będzie post botanicznego ciemniaka :cool:

Podczas ptasich podbojów w dolinie górnej Pilicy znalazłem stanowisko kąkola polnego. Miało to miejsce w rejonie Wierbki (pow. zawierciański, woj.śląskie). Tak sobie szperałem w necie coś o jego występowaniu w Polsce i bardzo mnie zdziwiło, że tak go mało (do 100 stanowisk :shock: ). Jak to się ma do rzeczywistości?? Faktycznie taki rzadki jest??

pulsatilla1214 

Wysłany: 2008-06-14, 18:19   

w "skowronkowej" dolinie na S od Bukowej Góry też jest... ;)

Ptyś 

Wysłany: 2008-06-14, 19:06   

kąkol polny jest związany raczej z typem rolnictwa które odchodzi niestety do przeszłości :idea: :? W moich stronach jest jeszcze częsty ale pamiętam ze jeszcze kilka lat temu można go było znaleźć bez problemu a teraz to już trzeba poszukać żeby na niego trafić :idea: ;)

Kejbii 
moderator

Wysłany: 2008-06-14, 19:54   

Jest pod Tykocinem na polach gdzie pewnien rzadki ptak był dziczon przeze mnie :wink:
Parę lat temu widziałem go też na miedzy w okolicach Mikołajek, Mazury.
Chyba jego występownie zależne jest od tago, jak szeroko herbicydy stosowane ? jak to jezd, Ptysiaq ?

Pawelele 

Wysłany: 2008-06-14, 20:09   

Cytat:
w "skowronkowej" dolinie na S od Bukowej Góry też jest...

o to miło :]

Z tego co piszecie to wcale nie jest z nim tak źle - dzięki za info :oki:
A ja się nakręciłem, że to taki rarytasik mały...

Ptyś 

Wysłany: 2008-06-14, 20:32   

herbicydy to na pewno mają duże znaczenie ale kąkol jest dośc specyficznym chwastem bo on nie rośnie gdzieś na środku pola tylko na obrzeżach,przy miedzach i zeby bylo ciekawiej wyraźnie preferuje żyto a u nas żytka sie coraz mniej sieje a poza tym następuje komasacja gruntów-p ola są coraz wieksze- takie monokultury zaczynają królować.Pare lat temu z Francji do mojej mamy przyjechali znajomi z Francji i nabrali sobie nasionek chwastów chyba z kilo{latali po polach i cieszyli sie jak male dzieci i tlumaczyli że u nich chwasty typu blawatek ,kąkol to juz wyginęly dawno wiec oni sobie w ogródku posieją i będa mieli raryty :idea: :P

Kejbii 
moderator

Wysłany: 2008-06-14, 20:34   

Pawelele napisał/a:
A ja się nakręciłem, że to taki rarytasik mały...

Wpadłeś, ptasiarzu :twisted: Jakeś się zainteresował roślinką to już jezdeś nasz :lol:

Ptyś 

Wysłany: 2008-06-14, 20:53   

Kejbionie Ty mój - kwitnie nasza roślinka :idea: :> całe 7 kwiatków :idea: :tup: A w [**]** wyczaiłem Muscari comosum też kwitnie :idea: poza tym kwitnienie zaczynają lnny złocisty i włochaty, kwitnie na całego ostrożeń panoński,oman szorstki gdzieś za tydzień zacznie kwitnąć oman wąskolistny i jeszcze kupa innych rozmaitych roslinek których obecnie nie pomnę ale mniejsza z tym otóż:Wszyscy wiedzą o rezerwatach w okolicy Miechowa :idea: :) Otóż ja dzisiaj postanowilem sobie odmienic trochę powrót z dziczenia w tamtych stronach i pojechałem
(...)*

*
edit: Kejbii
zmoderowane

**
zmoderowane
(ponownie zmoderowane 15.06, bo jeszcze tu było naprowadzenie, na które zwrócił uwagę Rojst, a którem przegapił poprzednio)

Atterdag 
Kserotermanta

Wysłany: 2008-06-14, 21:43   

A na moich rodzimych gruntach kąkol to na szczęście wciąż częsty gość. Na naszych piachach herbicydy się często nie opłacają... a dzięki temu wciąż łatwo spotkać niektóre coraz rzadsze "segetały"...
...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…

LSz FP

Kamil 
K.B.

Wysłany: 2008-06-14, 21:55   

Co do kąkola - parę lat temu widziałem je w mojej okolicy (nawet zerwałem jednego i zasuszyłem ;) i chyba poszedł do zielnika na przyrodę) teraz pewnie też jeszcze są,będę musiał sprawdzić ;)

mscelina 

Wysłany: 2008-06-14, 22:10   

U mnie w Bieszczadach nie spotkałem go jeszcze na polu, poza moim ogródkiem, ale pogranicze Szkieletczyzny i Małopolski to zagłebie roślin segetalnych. A kakolu to łany tam rosną.

Corbie 

Wysłany: 2008-06-14, 22:51   

Kejbii napisał/a:
Wpadłeś, ptasiarzu :twisted: Jakeś się zainteresował roślinką to już jezdeś nasz :lol:

No, masz rację Kejbii. :oki: Mnie "zielsko" wciągnęło. ;) Takie śliczne lilie znalazłem sobie na ostatnim spacerze. Choć będę pewnie jeszcze długo molestował florystów o oznaczenia, to z czasem może coraz mniej.

lilia.JPG
Plik ściągnięto 8 raz(y) 98.8 KB

lilia 2.JPG
Plik ściągnięto 8 raz(y) 99.7 KB

Kamil 
K.B.

Wysłany: 2008-06-14, 23:19   

Corbie napisał/a:
Mnie "zielsko" wciągnęło
Ja chyba też jestem tym zagrożony ;) :P
Corbie napisał/a:
Takie śliczne lilie
Też chciałbym takie spotkać :)

Kejbii 
moderator

Wysłany: 2008-06-15, 08:37   

Kamil napisał/a:
Też chciałbym takie spotkać

Lilia złotogłów Lilium martagon jest jeszcze dość częsta, szansa na spotkanie spora jezd.
Corbie napisał/a:
Choć będę pewnie jeszcze długo molestował florystów o oznaczenia

Molestowanie florystów jest dobre bo sobie przypominają roślinki, jak fotki widzą. Przy tej ilości gatunków (kilka tys., w zależności od kryteriów padają liczby od 2,5 do bodaj 4,5 tys. dziko rosnących roślin w Polsce) trza je co jakiś czas zlukać choć na fotce, by pamiętać stale :smile:

Rojst 
Oenanthe

Wysłany: 2008-06-15, 09:12   

Ptyś napisał/a:
A w [**] wyczaiłem Muscari comosum też kwitnie

piszcie proszę "na Miechowszczyźnie" zamiast takich skrótów... Możecie sobie na privie pogadać o znanych Wam miejscach, których lokalizacja nie powinna być upubliczniana. Ja wiem, o czym mówicie, ale dla większości (na szczęście :!: ) takie zbitki to czysty bełkot. Wygląda to bez dwóch zdań na na taką "dyskrecję na oczach innych" - co niespecjalnie eleganckie jest :roll:

To tak na przyszłość.

zmoderowane

Odpowiedz do tematu