Jeżeli chodzi o bukiety to ciekawy przypadek to ostatnie notowanie Gladiolus paluster (palustris) gdzie został on znaleziony w bukiecie porzuconym przez turystę
A tu ostatnie obserwacje. Stanowisko łąki w typie bielawy (częściowo zalesionej przez UM Krakowa) i zarastającego rezerwatu stepowego w pobliżu. Tia, Skołczankę.
_________________ ...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…
Kilka roślinek z dzisiaj z Bieszczadów. Tylko ten stoplamek wygląda na D.maculata, ale nie wiem czy jeden to nie D.fuchsii. Ophoglossum znalazłem dziś w lesie przy takiej starej kapliczce. Przed wojną kapliczka stała na skraju niewielkiego bukowego lasu w typie kwaśnej buczyny, a dookoła były pastwiska i łąki. Teraz jest w środku lasu, bo zamiast pastwisk i łąk są przedplonowe lasy jesionowo-olchowo-sosnowe. W każdym bądź razie z tej części Bieszczadów nie był wcześniej podawany. Moneses uniflora przytrafił mi się w lesie gromadzkim. Jakieś 30 lat temu był jeszcze stosunkowo częsty - teraz musiałem się trochę natrudzić by go znaleść. Załączam parę fotek do obejrzenia.
I jeszcze ze trzy kwiotki. Orchis mascula u końca kwitnienia już, ale za to listera w pełni. Rozkwitają pierwsze gruszyczki. W buczynce natrafiłem na Orthilla secunda.
Natrafiłem dziś na sporo tych stoplamków. Jedne są takie dość delikatne w budowie, a inne takie masywniejsze. Poszperam kiedyś w zdjęciach to wrzucę tu. W każdym bądź razie jakąś zmienność da się zauważyć.
Jedne są takie dość delikatne w budowie, a inne takie masywniejsze.
właśnie, właśnie. Pokrój, ulistnienie itp. to dobre cechy pomocnicze. Ale jeśli chodzi o górską zmienność gatunków z sekcji Maculata to wolę się nie wypowiadać - na pewno jest trochę inaczej niż na Niżu (chyba trudniej - maculata od fuchsi jest trudniej rozróżnialny a do tego w niższych położeniach częste jest skundlenie z majalis).
kiedyś w markecie ogrodniczym pięknie ćwierkały z okolic worków z podłożem... świerszcze polne
a dziś na kserotermie natknąłem się na 4 doniczki z podejrzanym młodym zielem Liście jak na koszulkach pacyfistów, po roztarciu bardzo intensywnie pachnące
Zbieraj zbieraj... zrób arkusz zielnikowy i wyślij do oznaczenia
_________________ ...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…
no niestety, najwyżej innym razem a może więcej tych arkuszy na wszelki wypadek ? podejrzanego storczyka z zeszłego roku już uwieczniłem na kliszy, jakiś dziwny przedstawiciel Chamaecytisus o soczyście żółtych kwiatach i wzniesionych pędach w tym roku nieodnaleziony... ale poziomki przepyszne
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum