Aczkolwiek może bym się i skusił edukacyjnie coby się przekonać, ile roślin juz rozpoznaję - no ale to strasznie uciążliwe zadanie policzyć, nasi ptasi twiczerzy mają łatwiej Chyba, że zliczać od początku roku jeno, no ale czy rośliny w spoczynku też liczyć, te jawory, bezlistne dzikie róze i glogi ? A jodłe ?
hm nie lazilem jeszcze konkretnie za flora ale stada stokrotek juz wychodza w okolicach frestowa . mam nadzieje ze w tym tygodniu podzicze i cos wiecej napisze
Pod koniec tygodnia ruszam na cebulice dwulistne (roślinka na fotkach Nurka to chyba cebulica syberyjska). Jak będę miał jakieś fotki to nie omieszkam wkleić .
_________________ Zamojskie Towarzystwo Przyrodnicze
Oznaczyłem to goździkowate Rogownica pięciopręcikowa.....
Gdzie zdjęcia? Nie wziąłem aparatu - za dużo waży mój staruszek Ale może następnym razem...
PS Zapraszam na kolejną wyprawę. W następnym tygodniu zrobię przeglądówkę kseroterm w Ślesinie, Samostrzelu i Białośliwiu - ktoś chętny????
_________________ ...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…
Na dolnym ślasku już żonkile mają pąki Tulipanki jeszcze nie, ale to nie ich czas Poza tym forsycja wkrótce będzie usiana żółtymi kwiatkami. Acha fiołki też już widziałam i kwitnące derenie "Wiosna, wiesna wkoło..."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum