Dziś na działkach przy Polach Mokotowskich, między ul.Rostafińskiego a Cmentarzem żołnierzy sowieckich:
masa przebiśniegów Galanthus nivalis
masa ranników zimowych Eranthis hyemalis
kilka kęp, jak się okazuje, hodowanej po ogrodach
śnieżycy wiosennej Leucojum vernum (ładna !)
i sporo "mutantów" - wielki biały kwiat ponad 5-8 cm niczem zmutowany zawilec, 5 płatków, pęk kilkudziesięciu żółtych pręcików, gruba łodyga czasem na palec, dłoniastosieczne liście odziomkowe - kilka; odcinki lancetowate, nierówno ząbkowanopiłkowane. Cała roślina 10-30 cm wys. Byłem podłamany, że nie wiem, co to. Przypadkowo był przy ranniku w książeczce Ammana i był też w jednym z niemieckich przewodników. to alpejska wczesnokwitnąca (II-IV) roślina z jaskrowatych:
Na ogródkach działkowych kwitną bratki, mam fotkę, ale i problem z programem do przetwarzania zdjęć, więc nie wysyłam na razie Ale brateczki śliczne niebieskie
Dziś byłem w lesie, ale jak na razie posucha poza kilkoma krokusami przy leśniczówce. Nawet modrzew pąków nie puścił.... coś się widać szykuje jeszcze...
_________________ ...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…
Ziarnopłon wyrasta (ale nie kwitnie) na całego... w Parku Prezydenckim w Toruniu pokrycie przekracza 4 i zdąża śmiało ku 5 Cebulice wypuściły pączki kwiatowe, a piwonie przebiły glebę. Mój cis zamierza kwitnąć a modrzew powoli się zieleni. Do tego brzoza koło wydziału prawa wciąż popłakuja wodą bo ktoś (a to szubrawca) ją niecnie przyciął..... tyle wieści wiosnneych
Jutro ruszam na wyprawę FloriAwi w dolinę to będzie więcej....
_________________ ...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…
Eeeeech! A w moim lesie nie znalazłam nic oprócz trzech wyleniałaych podbiałów
Ale dzisiaj floripolowanie na 3 stawach więc może też będę miała się czym pochwalić (w końcu!!!)
No i ja ruszyłem wczoraj w końcu obierając kierunek zachodni do Samostrzela
Wynurzyłem się z pociągu - osamotniony - w to piękne słoneczne popołudnie (bo zaspałem ) i ruszyłem na pobliski las łęgowy. Nie spodziewałem się, aby coś już tu kwitło ale zapisałem co wynurzyło się już śmiało spod ziemi:
kuklik zwyczajny
trybula leśna
poziomki
sadziec konopiasty
turzyca błotna
turzyca nibyciborowata też się zazieleniła
przytulia błoyna
porzeczka czarna nabrzmiała pąkami
glistnik
wąkrota
babka zwyczajna
do tego trafiło się kilka okazów kwitnącej śledzienicy skrętolistnej
Dodatkowo patrząc na ilość wschodzących pierwiosnek to będzie dobry rok dla nich...
Łąki na Błotach były puste niestety co umożliwiło mi ruszenie (a zaczął już kropić deszcz w stronę zboczy północnych doliny Noteci). Tam też niestety nic nie kwitło ale spod ziemi wyrosły już ziarnopłony...
Wracając na wiejskiej drodze znalazłem 2 kwitnące już - ku memu zaskoczeniu - roślinki. Były to: przetacznik bluszkowy oraz jakiś malutki okaz z rodziny goździkowatych, ale muszę go jeszcze dokładnie oznaczyć
Dalej ruszyłęm zaplątany pomiędzy wypełnione wodą rowy melioracyjne aby zerknąć jeszcze na dno doliny (i ptakowo na stawy) co przypłaciłem przemoczeniem obu nóg i stratą buta gdy zagłębiłem się po kolano w zawilgocony mursz Ludzie się na mnie dziwnie patrzyli gdy wracałem po kolana w błocie i bez buta ale przeżyłem to (dobrze że nie widzieli gdy się boso po łąkach włóczyłem)
Obchód był udany w sumie - przynajmniej ukazał mi iż za tydzień mogę ruszyć i już badać
Waldek - twarda sztuka z Ciebie ale olać buta, gdzie są fotki
Dzisiaj wybrałem się pohaczyć trochę pospoliciaków i ku mojemu niekłamanemu zadowoleniu cosik się trafiło
Fiołek leśny, przetacznik perski i wszędobylski już podbiał pospolity a na działkach z nowych bratki, prymulki (tego Wam oszczędzę ) i coś czego nie znam (fota 3).
Jak znajdę więcej fajnych fotek to wstawię
A dzis byłam na wizycie w arboretum, tam to dopiero kwitnie ! tez mam fajne fotki.
Aha, a z dzikich roślin w lesie widziałam jeszcze, że już duże liście i pąki kwiatowe maja zawilce (nie pytajcie czy żółte czy gajowe, bo póki nie rozkwitną dla mnie nie do rozpoznania są )
_________________ Pleiades & zwierzaki
depression mode on
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum