FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Nowo odkryte stanowisko rosiczek.
Autor Wiadomość
Cephalotus 
maniak przyrodnik

Wysłany: 2005-04-26, 22:36   Nowo odkryte stanowisko rosiczek.

Witam wszytskich,
mam bardzo dobr? wiadomoć. udało mi się całkowicie pzrypadkiem odkryć bardzo nietypowe stanowisko rosiczki okgałolistnej Dosera rotundifolia. Jest ono o tyle wyjatkowe, ze rosiczki rosn? na golym piachu. Za niedługo postaram sie jakoe ł?dne zdjecia. Nie sadziłem, ze rosiczki moga rosn?c w takich warunkach.

Czy kto z was moze zna podobne stanowisko do tego. Mam obawy, ze jest to stanowisko zanikajace. Powstało ono podczas pobierania piachu pod budowe ceglarni niedaleko tego miejsca. Przez ponad 40 lat deszcze zmieniły teroche ten krajobraz i utworzyły liczne zbiorniczki wodne i przeliczny kanionik. Ponoć na tym terenie wystepuje masa ciekawych plazów. Postaram się lepiej poznać ten teren.

Jak an razie zauwarzyłem tam kumaka nizinnego i mase żab zielonych. Dziwny ejst fak, ze sa tam zbiorniki zaroniete całkowicie mchem torfowcem, ale rosiczek na nich nie ma, mimo, że rosn? tuż obok. Krajobraz istnie australijski! Zapomniałbym widziałem tam też zaj?ca. Być moze jest to ciekawszy teren niz myslałem.

Moją pasją jest natura. | Moje zdjęcia

maciek 

Wysłany: 2005-04-27, 07:10   

Czekam niecierpliwie na zdjęcia tej rosiczki. No i terenu.

Namor 

Wysłany: 2005-04-28, 07:32   

Cephalotus
Cytat:
Czy kto z was moze zna podobne stanowisko do tego

Tak, bodajże w N-ctwie Łagów. Praktycznie na szczerym piasku, na podmokłym terenie w wyoranych, głębokich bruzdach na uprawie sosnowej. Rosiczka rosła łanowo, setki osobników. Na scianach bruzd, na dnie tam, gdzie nie było wody. Miejscami pokrywała powierzchnię jak mech. Nigdy więcej czego takiego nie widziałem.

Kejbii 
moderator

Wysłany: 2005-04-28, 07:37   

Namor, na takich tematach to kto chyba mógłby zrobić znacz?c? pracę doktorsk? z botaniki. Right ?

Cephalotus 
maniak przyrodnik

Wysłany: 2005-05-19, 19:21   

Ja mam zamiar zrobić małe badania na temat rosiczki okr?głolistnej rosn?cej poród mchu, a na gołym piachu.

Moją pasją jest natura. | Moje zdjęcia

Odpowiedz do tematu