Nie notowane (z tego co wiem) dotychczas stanowisko Śnieżyczki przebiśnieg (Galanthus nivalis) z terenu Doliny Noteci (pogranicze Wielkopolski i Pomorza). Znajduje się ono w obrębie rzeki Białośliwki (prawobrzeżny dopływ Noteci) na terenie łęgu jesionowo-olszowego (uprawa leśna!) mniej więcej 500 m przed osadą Kocik Młyn. Na obszarze tego lasu znajduje się parę kilkumetrowych płatów tej rzadkiej roślinki. Jeżeli ktośby chiał to mogę przedstawić dodatkowy opis.
Również na tym terenie (miejsca nie podam dokładnie ze względu na status tego gatunku) znajduje się fragment zalewanej terasy tejże rzeczki na którym wczesną wiosną udało mi się odszukać kilka osobników Kokoryczy wątłej (Corydalis intermedia).
Temat przeszedł bez echa... czyżby każdy zatajał swoje stanowiska? A co mi tam... rzucę coś jeszcze:
Scabiosa ochroleuca - driakiew żółtawa
Spore stanowisko znajduje się w Toruniu przy drodze na Lotnisko od fortu 7, teraz czekam na wiosnę by je "obfocić"...
Equisetum telmateia - skrzyp olbrzymi
Nowe stanowisko w Toruniu znajduje się na terenie fortu 8, na przeciwskarpie, po lewej stronie koszar szyjowych....
Korzystajcie
_________________ ...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…
Z ochroną takiego stanowiska jest problem bo przed ludźmi nic się nie uchowa a publikować można z reguły w jakiś wydawnictwach naukowych, teraz właśnie piszę większe opracowanie, ale muszę poczekać do wiosny z uzupełnieniem danych
_________________ ...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…
no właśnie jak i gdie się publikuje nowe stanowisko ??
w czasopismie przyrodniczym-ochroniarskim takim jak Chronmy Przyrode Ojczysta (wyd. IOP PAN) z tym ze malo kto to czyta a ostatnio coraz ciezej cos tam wcisnac bo zdaje sie ze punktacja im wzrosla. Niestety sama publikacja raczej nie spowoduje
markwood napisał/a:
żeby ludzie tego nie zniszczyli
. Moze powolac jakis uzytek lub inna forme ochrony Sam sie na tym nie znam i dopiero "ucze" jak dzialac w takich przypadkach.
Stanowisk skrzypa olbrzymiego jest na Pogorzu Wielickim i Wisnickim sporo a zadne z nich chyba nie jest dotad objete ochrona (zreszta prawie nic tu nie jest chronione bo po co chrobic jakies Pogorze)
Z ochroną takiego stanowiska jest problem bo przed ludźmi nic się nie uchowa
po prostu czasem warto siedziec cicho i pilnowac swoich znalezisk do momentu az im nikt nie zagrozi...
ja tez mam swoje tajemne miejsce z Equisetum maximum...i tylko prof. Kotejowa wie gdzie ono jest (bo jej powiedzialem).
Logan napisał/a:
Moze powolac jakis uzytek lub inna forme ochrony
moze byc uzytek ekologiczny... (powoluje sie go albo uchwałą Rady Gminy lub rozporządzeniem Wojewody miejscowego).
Heh.... na szczęście forty w Toruniu są chronione... al jako siedlisko nietoperzy... poza tym większość moich znalezisk jest z obszaru doliny Noteci - chronionej lub Wzgórz Białośliwskich - chronione lasy nasienne więc dla nich jakaś szansa jest....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum