FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Nasiona roslin rodzimych
Autor Wiadomość
Ogrodnik 

Wysłany: 2007-04-04, 00:56   Nasiona roslin rodzimych

Zagladam sobie czasami do tego dzialu i podziwiam zdjecia krajowych roslinek tu prezentowane ........ a chcialbym przynajmniej czesc z nich miec w ogrodzie.
Z lopata do lasu sie jednak nie wybiore , nie jestem barbarzynca , nie chcialbym czegos zniszczyc.
Znalazlem w sieci fajna stronke www.luczaj.com , ale moze znacie jakies inne , podobne lub miejsca w okolicach Krakowa gdzie mozna legalnie nabyc krajowe roslinki?
W szkolce lesnej juz sie zaopatrywalem , no ale tam maja ograniczona oferte.

Zastanawiam sie tez czy pozyskanie nasion z dziko rosnacych roslin byloby legalne i nie szkodzilo przyrodzie. Jesli tak , to bede jeszcze pytal o szczegoly takiego pozyskiwania.

Pozdrawiam

pulsatilla1214 

Wysłany: 2007-04-04, 03:16   

Cytat:
Zastanawiam sie tez czy pozyskanie nasion z dziko rosnacych roslin byloby legalne i nie szkodzilo przyrodzie. Jesli tak , to bede jeszcze pytal o szczegoly takiego pozyskiwania

nawet na tej stronce autor odpowiada na to pytanie :oki: :
Cytat:

Większość nasion do tych mieszanek została zebrane ręcznie z dzikich łąk i pól Podkarpacia. Nie zbieram nasion gatunków chronionych, ani nasion jakichkolwiek gatunków bardzo rzadkich, czy narażonych na wyniszczenie.

Ogrodnik 

Wysłany: 2007-04-04, 05:55   

pulsatilla1214 napisał/a:
Cytat:
Zastanawiam sie tez czy pozyskanie nasion z dziko rosnacych roslin byloby legalne i nie szkodzilo przyrodzie. Jesli tak , to bede jeszcze pytal o szczegoly takiego pozyskiwania

nawet na tej stronce autor odpowiada na to pytanie :oki: :
Cytat:

Większość nasion do tych mieszanek została zebrane ręcznie z dzikich łąk i pól Podkarpacia. Nie zbieram nasion gatunków chronionych, ani nasion jakichkolwiek gatunków bardzo rzadkich, czy narażonych na wyniszczenie.

Autor napisal tylko , ze nie zbiera takich nasion. Mozna sie tylko domyslac dlaczego tak nie czyni. Moze nie che , moze nie mozna w ogole , moze tylko w celach komercyjnych .....
Poza tym na tej stronie dostepne sa przede wszytkim rosliny lakowe.
Szukam innych miejsc gdzie mozna nabyc nasiona , cebulki , klacza , sadzonki ...... roslin krajowych. Znasz takie?

pulsatilla1214 

Wysłany: 2007-04-04, 13:19   

Autor pisze, ze "zbiera z dziko rosnących roslin", ale pod pewnymi warunkami.

Chodziło mi o samą zasadę - tak, można pozyskiwać rośliny dziko rosnące, o ile nie są to szczególnie rzadkie gatunki czy nie daj Boże objęte ochroną :oki: Nie wyrządzisz dużej szkody roślinie pozyskując niewielką liczbę nasionek, z których i tak w warunkach naturalnych kiełkuje i przeżywa znikoma część.

Ale wg mnie najprostsze jest zapatrzenie się w te rosliny na dwa sposoby - na giełdach ogrodniczych lub od osób, które juz posiadają je w swoich ogródkach.

Najlepiej udać się na jakąś wystawę ogrodniczą, zazwyczaj są w terminie wiosennym i następnie jesiennym. Można tam spotkać bardzo wiele gatunkow krajowych pochodzących ze szkółek roślin. Kiedys widziałem w sprzedazy nawet goryczkę wiosenną (Gentiana verna), choć w astronomicznej cenie ;-)

Można też pokusić sie o dokładne przeglądanie ofert nasion, które trafiaja do sklepów. Czasem można wyłuskać ciekawe krajowe roślinki (zapewne wielu ogrodników nawet nie wie, że są krajowe), ja tak z nasion kupionych w paczuszce otrzymałem np. wielosił błękitny (Polemonium coeruleum), dzwonki skupione (Campanula glomerata). Nabyte w firmowym sklepiku nasiennym na ulicy Długiej, na Nowym Kleparzu :oki: Często można trafić nasiona mikołajka płaskolistnego, w barwnych, niebieskch odmianach, efektwniejszych od roślin krajowych, przegorzany.

W sklepiku przy wrocławskim Ogrodzie Botanicznym kiedyś trafiłem zawilca wielkokwiatowego (Anemone sylvestris) czy mikołajka nadmorskiego (Eryngium maritimum), który niestety szybko mi padł :roll: Przy krakowskim tez coś pewnie można znaleźć, ja stamtąd mam egzoty, np Callicarpę czy perukowca ;-)

Często spotykany w szkółkach i efektowny dyptam jesionolistny też jest krajowy i chroniony, podobnie jak wilczomlecz złoty (rośnie dziko właśnie w DG), czy pełnik europejski lub kosaxciec syberyjski. Obie ostatie roslinki najczęściej można spotkać w postaci odmian ogrodowych, znacznie bardziej okazałych niż czyste , dzikie gatunki.

Zwykły ogrodowy barwinek czy bluszcz, konwalie, pierwiosnki, też krajany i to częściowo chronione ;-) Nawet wiciokrzew pomorski, który najczęściej w ogródkach jest w odmianie "Serotina", o żółto-czerwoonyh kwiatach (ja akurat mam czysty gatunek i nie żałuję ;-) )

I mozna tak wymieniać w nieskończoność, gdyż roślin krajowych dostępnych w szkółkach (ale bez tabliczki, ze to krajan, czesto tylko z nazwą lacinską) można znaleźć bez liku. Jak wiele, dopiero mozna przekjonać sie poznawszy dokładnie naszą krajową florę :res:

W nieco podobnym temacie kiedys juz pisałem - nie musimy trzymac się ściśle krajowych gatunków, aby np. naszym krajowym zwierzątkom zapewnić spiżarnię :oki: Sam wysiewam mini poletko facelii tylko w tym celu :mrgreen: I budleję, choć egzot, bardzo lubię :oki:

Poza tym jaka to frajda rozmnożyc samemu z nasionek coś :oki: Ja tak otrzymałem np jakies kocanki z Krymu z nasionek, które zachowały się w bukieciku suszek przywiezionych przez moja siostrę :mrgreen:

Ogrodnik 

Wysłany: 2007-04-04, 15:56   

Dzieki pulsatilla1214 za konkretna odpowiedz :oki:

Piotr_k84 

Wysłany: 2007-04-06, 18:34   

Warto zajrzeć też tutaj
http://www.dendrona.com.pl/
tu jest wiele nasion gatunków dziko u nas rosnących.

pulsatilla1214 

Wysłany: 2007-04-09, 21:09   

:res:

dzięki Piotr_k84 , coś czuje że i ja skorzystam :tup: :oki:

:mrgreen:

Ogrodnik 

Wysłany: 2007-04-10, 00:05   

Przylaczam sie do podziekowan :oki:

Maja tam nawet w ofercie wawrzynka wilczelyko , roslinke chroniona. Czy jest to legalne?

maciek 

Wysłany: 2007-04-10, 20:31   

nie tylko wawrzynka: również miłka wiosennego, arnikę górską, naparstnice itp...
legalne jeśli nasiona są z hodowli a nie pozyskane ze stanu dzikiego.

Ogrodnik 

Wysłany: 2008-02-02, 16:17   

Przypominam temat , jako ze czas na zakupy nasion.

Na razie udalo mi sie zakupic
stokrotke pospolita ( lakowa) Bellis perennis w sklepie nasienym pod Hala Targowa
zlocien wlasciwy Chrysantheumum leucanthemum , smagliczke skalna Alyssum saxatile , rumianek pospolity Matricaria chamomila w Obi przy Wielickiej.

Pozdrawiam

Ptyś 

Wysłany: 2008-02-02, 16:41   

W Polsce to Ty nie nawalczysz :idea: :> ale jak chcesz zaszaleć za granica to : http://pl.kpr.sk/floraeu.php spory wybór w tym dużo roślin chronionych w Polsce :idea: :tup:

Ogrodnik 

Wysłany: 2008-02-06, 13:35   

Ptyś , rewelacja .... dziekuje.

Cephalotus 
maniak przyrodnik

Wysłany: 2008-02-07, 13:09   

Ogrodniku, coś słabo czytasz forum, wiesz... :] Nie wiesz, że największą kolekcję ciekach Polskich roślin mam ja. ;-) Żaden ogród botaniczny nie ma chyba tylu co ja. :D

Zapraszam na Priv, załatwię Ci praktycznie KAŻDY gatunek jaki Ciebie interesuje. Od pierwiosnka miniaturowego, poprzez szafrana spiskiego, włącznie z wawrzynkiem główkowym czy storczykami. (Obecnie sam posiadam ok. 70 fajnych gatunków, a szykują się 4 nowe. Problem jednak stwarza brak miejsca na sadzenie tylu różnych roślin.) A strona, którą Ci Ptyś podał jest wyrąbista, tylko szkoda, że nie odpowiadają na maile, bo pisałem do nich już pare razy po angielsku i zero reakcji nie wiedzieć czemu.

Moją pasją jest natura. | Moje zdjęcia

Ptyś 

Wysłany: 2008-02-07, 13:27   

Ty Krzychu sie nie chwal bo napiszę coś ostatno "pokazał" w uprawie storczyków i wstyd bedzie :P

Cephalotus 
maniak przyrodnik

Wysłany: 2008-02-07, 13:48   

Początki zawsze są trudne, ale potem zobaczysz. :]

Moją pasją jest natura. | Moje zdjęcia

Odpowiedz do tematu