FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Nasiona roslin rodzimych
Autor Wiadomość
Cephalotus 
maniak przyrodnik

Wysłany: 2008-02-16, 16:32   

pulsatilla1214 napisał/a:
a w szuwarach dobre tez oczko wodne, idealna wylęgarnia bzykaczy i pułapka na tratujących.
Dlatego warto jakieś rybki mieć w takim oczku. :]

Moją pasją jest natura. | Moje zdjęcia

nurek 
moderator
Tomasz Kosut

Wysłany: 2008-02-16, 17:04   

Ogrodnik napisał/a:
Najgorsze jest to , ze ludzie tworzac ogrody z "nierodzimymi" gatunkami , kierujac sie przy ich zakladaniu tylko i wylacznie jakimis walorami estetycznymi , moda , tym co latwo dostac w centrach ogrodniczych

Cephalotus napisał/a:
Powiedzmy sobie szczerze, nasze rodzime gatunki nie są po prostu rozreklamowane w żaden sposób.

Dodałbym do tego gotowce w periodykach typu 'Działkowiec', 'Mój piękny ogród', 'Kwietnik'... Tam aż się roi od zagraniczniaków, schematy skalniaków, ba, całych ogrodów, wszystko pięknie rozrysowane, co, gdzie, za ile, kiedy - więc po co się wysilać? :>
Ostatnio zmieniony przez nurek 2008-02-22, 21:00, w całości zmieniany 1 raz  

Ogrodnik 

Wysłany: 2008-02-16, 17:39   

nurek napisał/a:

Dodałbym do tego gotowce w periodykach typu 'Działkowiec', 'Twój ogród', 'Kwietnik'... Tam aż się roi od zagraniczniaków, schematy skalniaków, ba, całych ogrodów, wszystko pięknie rozrysowane, co, gdzie, za ile, kiedy - więc po co się wysilać? :>

.... i brak periodykow promujacych alternatywny sposob urzadzania ogrodow.
Kowalski wyboru nie ma , a biznes ogrodniczy sie kreci w najlepsze.
Co gorsza po blizszym kontakcie z owym "ogrodnictwem" , Kowalskiemu odbija i wariuje z powodu koniczynki , mchu czy mlecza w trawniku.
Podlewa , nawozi , pryska , kosi ...... i wyrzuca na smieci. Obled.

Atterdag 
Śmiałek Darniowy

Wysłany: 2008-02-16, 17:55   

Pulsat: Wiem, że naturalistyczny to nie naturalny - nie musisz mi mówić - naturalnego ogród to sformułowanie sprzeczne same ze sobą. Z mieczykiem chodzi o to iż jeżeli byśmy zwracali uwagę na prawo polskie to nikt by go nie kupił... bo skąd go ma? I czy pozyskał nasiona czy może skłusował roślinę z gruntu by potem ją dalej rozprowadzać... Ha! Nie no walka z mniszkiem na trawniku to wręcz śmieszna wizja... wszak jak zakwitnie to i kolorystyka się poprawi.

To, że tuja ładnie pachnie... wiem, że mamy w kraju własne nadające się na żywopłoty gatunki, ale jak często je widzisz? To był przykład... w fathera ogrodzie jest i miejsce dla tui i dla cisa i dla ligustru i dla pigwowca.... Chociaż cis mój... no i pilnuję by mi go nie strzygli bo chcę drzewko ;)
...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…

LSz FP

Cephalotus 
maniak przyrodnik

Wysłany: 2008-02-16, 19:52   

A płot chyba lepsza jest kosodrzewina. ;-) Naturalnie niska i przycinać nie trzeba. :D No, ja w swojej aukcji umieściłem informację, że gatunek u mnie pochodzi z zakupu bulw na Litwie i kto tylko zechce przedstawię dowód ich legalnego pochodzenia.

Malutki offtopic: ktoś zasugerował, że to jest odmiana botaniczna, jednam porównałem zdjęcia moich mieczyków z tymi, które widziałem w ogrodzie botanicznym w Warszawie i wydają mi się identyczne, z niewielkimi różnicami. Może mają tęższe kwiaty, ale to przecież może być zmiana osobnicza. :) Niestety rodzimych roślin nie mam, choć po sto kroć bym je wolał. :/

Wracając do tematu. Może skorzystam z waszej wiedzy i spytam, czy ktoś widział gdzieś nasiona, albo rośliny rodzimych goryczusek? Ptyś mi podał świetną stronę, której link umieścił na tym forum, ale mimo wysłanych dwój maili w preferowanym języku angielskim brak odzewu.

Jeszcze trochę poczekam, a potem poproszę kolegę z Czech o wykonanie do nich telefonu... Nie ma to jak międzynarodowe znajomości. :>

pulsatilla1214 

Wysłany: 2008-02-16, 21:39   

Atterdag:

Cytat:
Chociaż cis mój... no i pilnuję by mi go nie strzygli bo chcę drzewko

...a masz 100% pewność, że mnożony z nasionka :> ? bo jak nie, to chocbys nie strzygł i tak wyrośnie gęsty krzaczek.... :)

Cytat:
Z mieczykiem chodzi o to iż jeżeli byśmy zwracali uwagę na prawo polskie to nikt by go nie kupił

to nie tak. jak mówi sam tytuł przywołanego przez Ciebie rozporządzenia reguluje ono kwestię "dziko występujących gatunków roślin" ;)

Atterdag 
Śmiałek Darniowy

Wysłany: 2008-02-16, 23:30   

Pozostaje kwestia skąd pozyskany... i wiem, że ustawa jak to w Polszy dziurawa jest jak ser tylżycki...

Cis z nasionka - ze szkółki leśnej brany :D
...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…

LSz FP

Ptyś 

Wysłany: 2008-02-22, 19:10   

kupilem sobie dzisiaj 2szt dactylorhiza majalis ,2 szt Dactylorhiza maculata i poprawilem wszystko 1 szt Osmunda regalis :razz:

Cephalotus 
maniak przyrodnik

Wysłany: 2008-02-22, 19:35   

Żeby moje plany zakupowe się spełniły... Bo mam tyle roślin do kupienia w tym roku, że szok.:D

Ptyś 

Wysłany: 2008-04-03, 17:56   

dla wszystkich zwolenników biernej ochrony przyrody w stylu -zostawić ,nic nie ruszać :> :twisted: taki temacik z forum pszczelarskiego http://www.pasiekaambrozj...topic.php?t=331 dalej uwazacie ze sprzedaż nasion naszych roślin chronionych {z których bardzo wiele jest miododajnych} powinna byc zabroniona :> :twisted: Pszczelarzy w Polsce jest 40 tyś- pisać dalej jak wzbogacają pożytki :idea: :>

pulsatilla1214 

Wysłany: 2008-04-03, 19:24   

Ptyś, aleś linka walnął :>

pierwszy post w temacie:

Cytat:
Powiem wam jedno jak załatwiłem takie ugory sianie nie daje za dużych rezultatów bo trawa przerasta i głuszy ja to zrobiłem parę lat temu ; wypaliłem starą trawę oczywiście nie sam i pod kontrolą ognia aby nie zjarać lasu .poszedłem nad rzekę jak już nawłoć była dojrzała narwałem samych przekwitniętych szarych kwiatostanów z 4 worki i posiałem na świeżo wypaloną ziemię dziś mam dywan Nawloci ,, na innym kawałku też wypaliłem trawę i posiałem Niecierpek Rolyego to jest roślina jedno roczna ale jak się ją raz posieje jest na wieki bo nasiona rozsiewają się same co roku i jest wata zachodu

Oł dżizys :twisted: ! Chroń nas Panie przed takimi pszczelarzami :idea: jak Rojst to przeczyta chyba zacznie strzelać do napotkanych pszczelarzy ;)

Ptyś 

Wysłany: 2008-04-03, 20:57   

nie chcę straszyć ale ten post to jest standard na forach pszczelarskich,przejedz caly temat i zobacz co sie sieje :idea: same egzoty,a przecież ożota jest tak samo miododajna jak nawłoć,żmijowiec jak te trojeście zamiast przegorzanów mikołajki by mogły być :idea: albo ślaz zygmarek ale nie ma skąd wziąć nasion :idea: Zobaczycie za parę lat efekty takiej polityki potęzne obszary nieuzytków porośnięte nawłocią i niecierpkiem roylego.żeby sie nie cieszyć to te wierzby które sadzą to nie sa zwykle nasze tylko za zwyczaj mieszańce wierzba Smitha, wierzba Kublera ,wierzba Erdingera, wierzba IBL-7,wierzba IBL-3 co prawda są to mieszance wierzby iwy ale nie wiem z czym-w każdym razie nazwy 3 pierwszych nie świadczą o polskim rodowodzie.Na zakończenie napiszę tylko że rdestowce są takze bardzo popularne :twisted:

pulsatilla1214 

Wysłany: 2008-04-03, 22:22   

wiem, widziałem. na plus, że ktos tam nieśmiało napomknął o mikołajku :cool:

co do wierzb (mój konik :> ) wsio się zgadza, ALE - ani wierzba Smitha, ani Küblera nie rozmnażają się same raz wsadzone

czy obce..? dwa pierwsze iwa z wiciówką, trzecia iwa z wawrzynkową, a IBL-y to nasz krajowy Instytut Badań Leśnictwa mieszał :>

nazwy nie świadczą o rodowodzie, lecz o tym, kto je pierwszy opisał :> :idea:

oczywiście wszystkie wierzby pszczelarskie to osobniki męskie :oki:

P.S.

akurat jesli chodzi o nasiona mikołajka czy przegorzanów to wystarczy CHCIEĆ, nie są niedostępne ;) Co innego taki pszczelnik, żmijowiec czerwony, czy len złocisty :tup:

czarnuszka 
Devil in the bush

Wysłany: 2008-04-04, 00:28   

pulsatilla1214 napisał/a:
... czy len złocisty :tup:

Nie smiac sie tylko... oprocz zwyklego mozna przeciez kupic "zlote siemie lniane", to to nie sa nasiona tego lnu zlocistego?

Ptyś 

Wysłany: 2008-04-04, 10:29   

To nie to samo :> :P : Nasionka lnu złocistego tak jak i wlochatego są mniejsze od normalnego lnu -tak na oko ze 4 razy ;)

Odpowiedz do tematu