FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Nasiona roslin rodzimych
Autor Wiadomość
maciek 

Wysłany: 2008-02-07, 13:48   

Cephalotus napisał/a:
pierwiosnka miniaturowego

chyba maleńkiego.... :twisted:

Ogrodnik 

Wysłany: 2008-02-07, 14:29   

Cephalotus , wyslalem priv.
Swoj projekt przedstawie w tym watku nieco pozniej.

Pozdrawiam

Cephalotus 
maniak przyrodnik

Wysłany: 2008-02-07, 16:10   

Słusznie Maćku, maleśki. :D Mylnąłem się. ;-)

Moją pasją jest natura. | Moje zdjęcia

Pełek 
Jakub Pełka

Wysłany: 2008-02-07, 16:54   

Cornus alba ;) Ma ktoś nasionka dostępne ??

Przewodnik Beskidzki

Cephalotus 
maniak przyrodnik

Wysłany: 2008-02-07, 17:23   

To jak już można napisać, że się czegoś poszukuje, to ja bardzo cierpię na brak Pulsatilla patens - sasanka otwarta. Jakby ktoś miał nasionka, albo dostęp doń, to proszę o kontakt. :>

pehh 
Piotrek H

Wysłany: 2008-02-07, 17:39   

Ukryta Wiadomość:
Jeśli jesteś *zarejestrowanym użytkownikiem* musisz odpowiedzieć w tym temacie żeby zobaczyć tą wiadomość
--- If you are a *registered user* : you need to post in this topic to see the message ---

Łukasz L. 

Wysłany: 2008-02-07, 18:03   

Ukryta Wiadomość:
Jeśli jesteś *zarejestrowanym użytkownikiem* musisz odpowiedzieć w tym temacie żeby zobaczyć tą wiadomość
--- If you are a *registered user* : you need to post in this topic to see the message ---

czarnuszka 
Devil in the bush

Wysłany: 2008-02-07, 18:07   

dopisane: Iiiiii...myslalam, ze cos dobrego daja, a to tylko Pelek obibok...

jutlandia 

Wysłany: 2008-02-14, 13:49   

http://www.allegro.pl/ite...ymierajacy.html

co o tym myśleć? :shock:

Atterdag 
Śmiałek Darniowy

Wysłany: 2008-02-14, 14:10   

Wow... nieźle... ciekawe skąd... coś mi te wszystkie nasiona dostępne w kraju kłusownictwem jakimś podłym pachną...
...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…

LSz FP

Ptyś 

Wysłany: 2008-02-14, 15:28   

Dlaczego :idea: :?: Mnie nie dziwi fakt ze ktoś sprzedaje taką roślnę, skoro nasiona są do kupienia to co szkodzi sobie wyhodować taką roślinę.W Polsce są chronione rośliny rodzime rosnące dziko :idea: I to jest słuszne natomiast zakazu obrotu roślinami chronionymi zdaje sie nie ma :idea: Zresztą nawet jeśli by byl to jak to wyegzekwować skoro takie rośliny można sobie kupić za granicą :idea: :razz: z tego co sie orientuje to taką ciemieżyce czarną można kupić za jakieś 3,5 € :>

pulsatilla1214 

Wysłany: 2008-02-14, 16:48   

we wrocku jest tak rozwinięte ogrodnictwo, ze sensacji w tym nie widzę.... :oki:

Atterdag 
Śmiałek Darniowy

Wysłany: 2008-02-14, 18:24   

A skąd wiecie, że dana forma jest czysta? I, że po wprowadzeniu gatunku zza granicy, o innym genomie, tudzież zanieczyszczonym jakąś domieszką nie dojdzie do erozji genów gatunków/odmian/populacji rodzimych?

A jeżeli znajdzie ktoś zapis o zakazie obrotu roślinami chronionymi... to w pełni majestatu prawa mógłby sobie zorganizować polowanie na czarownice. Chociaż ogrodnictwo beztroskie już nam sporo zaszkodziło... wszak udało nam się sprowadzić przy okazji gatunków ozdobnych... a ucieczek nikt nie wyeliminuje...

No i zastanawia mnie czy to wspomniane wcześniej "zbieranie nasion w terenie" nie będzie niedługo niezgodne z prawem... wszak siedliska chronione w ramach sieci N2000 są chronione nie tylko w obszarach... ale wszędzie gdzie są i nagle takie beztroskie pobieranie materiału z każdego ekstensywnego użytku zrobi się karalne.

Ciekawie zaczyna się dziać...
...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…

LSz FP

pulsatilla1214 

Wysłany: 2008-02-14, 18:52   

Cytat:
A skąd wiecie, że dana forma jest czysta? I, że po wprowadzeniu gatunku zza granicy, o innym genomie, tudzież zanieczyszczonym jakąś domieszką nie dojdzie do erozji genów gatunków/odmian/populacji rodzimych?

oczywiście nie wiemy. a o innym genomie Ptyś juz tyle razy wspominał, jak i o związanych z tym niebezpieczeństwach - własnie z tym jest związany zakaz odnosnie naszych rodzimych, dziko zyjących, także... jak nie mozna rodzimych genomow mnozyc to cóz innego pozostaje jak obce, nieprawdaż :> ?

choć jak wspominał Cephalotus w krajach bałtyckich można dostac nasionka krokusów... z Tatr :res: w Polsce nie, zabronione, nieprawdaż :> ?

wrockowy ogród botaniczny ma nieocenione zasługi we wprowadzaniu paskudnych egzotów do naszej flory (dyć jeścio od prusaków :cool: )

Cephalotus 
maniak przyrodnik

Wysłany: 2008-02-14, 22:44   

Nie nasionka, a cebulki i to paskudnie drogo. :( Ot do czego prowadzi monopol. Gościu praktycznie nie ma konkurencji, więc z cenami szaleje...

Odpowiedz do tematu