FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Mapa GoogleMapa Google
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Mieczyk błotny
Autor Wiadomość
lagopus 

Wysłany: 2007-05-07, 22:27   Mieczyk błotny

Hej,
temat ten chciałbym poświęcić mieczykowi błotnemu.
Od jakiegoś czasu zacząłem się interesować regionalną florą i trafiłem na publikacje, w której znalazła się mapka przedstawiająca rozmieszczenie mieczyka błotnego w Polsce. I okazało się, że w najprawdopodobniej w pobliżu mojego miejsca zamieszkania (Środa Wielkopolska, woj. wielkopolskie:)) znajduje lub znajdowało się stanowisko tego bardzo rzadkiego gatunku, a ponieważ w okolicy jest się troche podmokłych łąk i bagien pomyślełem sobie, że warto byłoby zainteresować się tą tematyką.
Jednak nie posiadam dokładniejszych danych o jego rozmieszczeniu, szczególnie na tym terenie, a podobno jego stanowiska w Polsce znajdują się tylko w 2 miejscach. Dlatego też proszę o ewentualne informacje na ten temat. Chciałbym również poruszyć temat ochrony tego krytycznie zagrożonego gatunku.
Jeżeli dysponujecie jakimikolwiek informacjami, lub możecie pomóc to byłbym wdzięczny:)
Pozdrawiam

Atterdag 
botanik
Śmiałek Darniowy

Wysłany: 2007-05-18, 20:38   

Aktualnie w Polsce istnieje już tylko jedno potwierdzone stanowisko Mieczyka błotnego - Gladiolus paluster. Znajduje się ono w Masywie Ślęży w województwie dolnośląskim. Poprzednie istniejące stanowisko znajdowału się w otoczeniu rezerwatu "Dziki Ostrów" koło Bydgoszczy jednakże populacja tam występująca zanikła na przełomie lat 70/80 chociaż w tym roku być może dokona się szybka weryfikacja i rekonesans terenowy na terenie tego obiektu.

Pozdrawiam!
...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…

http://przyrodniczo.blogspot.com/

lagopus 

Wysłany: 2007-05-19, 23:00   

A nie ma może żadnych nowych danych na temat ogólnopolskiego występowania tego gatunku w Polsce?
Jak już pisałem wyżej w okolicy Środy Wielkopolskiej było kiedyś jedno stanowisko. Ale nie posiadam nowych danych, a zastanawiam się nad ewentualną reintrodukcją!

Atterdag 
botanik
Śmiałek Darniowy

Wysłany: 2007-05-19, 23:11   

Reintrodukcja byłaby podejrzewam, że trudna. Jeżeli sam zanikł to oznacza, że najprawdopodobniej zmieniły się warunki lokalne - należy sprawdzić najpier taką opcję. Potem należałoby pozyskać materiał do reintrodukcji, ale stanowisko na Śląsku nie należy do zbyt obfitych - dlatego najlepiej dokładnie przepatrzeć okolicę czy aby na pewno zanikł. Jak nie zapomnę sprawdzę jutro gdzie jeszcze kiedyś występował...
...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…

Atterdag 
botanik
Śmiałek Darniowy

Wysłany: 2007-05-19, 23:20   

Cytując za manualami jest jeszcze mniej kolorowo...

Cytat:
W Polsce mieczyk błotny przedstawiony był jako gatunek wymierający E (Zarzycki, Szeląg 1992), później potraktowany za wymarły EX i podawany z 16 stanowisk historycznych (Zając, Zając 1997), nastąpnie wymieniany w „Polskiej czerwonej księdze roślin” jako krytycznie zagrożony (Baryła, Czylok 2001), a aktualnie określony jako wymarły RE w regionie Dolnego Śląska (Pender 2003). Ostatnie znane z terenu Polski stanowiska pochodziły z Dolnego Śląska; w związku z tym takson ten obecnie należy zaliczyę najprawdopodobniej do kategorii wymarłych na obszarze Polski EX.
Według podziału na województwa najwięcej stanowisk notowanych było w województwach: wielkopolskim – 5 (wszystkie po roku 1900), dolnośląskim 5 (w tym 1 XIX-wieczne), nieco mniej w kujawsko-pomorskim – 4 (w tym 2 z XIX w.); po 2 stanowiska pochodzą z opolskiego (obydwa sprzed 1900 r.), pomorskiego i podlaskiego (1+1), natomiast 1 historyczne stanowisko podawane było z województwa mazowieckiego.
W sumie z terenu Polski notowanych jest 21 stanowisk, w tym 7 – sprzed 1900 roku, 5 – z okresu 1901–1950, 7 – z okresu 1951–1990 oraz 2 po 1990 roku.

lagopus 

Wysłany: 2007-05-20, 10:12   

Tak tylko że ja nie posiadam danych o dokładnym miejscu w którym występował w mojej okolicy. Nie wiem czy tam gdzie podejrzewam go o występowanie rzeczywiście jest tym miejscem. Ale jeżeli wyginął na tym stanowisku to pewnie ze względu na sukcesję, bo poziom wód raczej się zbytnio nie zmienił.
A nie orientujesz się może ,czy jakbym napisał do wydawnictwa, które wydrukowało tę książkę to czy by mi podali ewenyualne namiary do autorów i wtedy oni by mi podali dokładniejsze dane?

Rojst 
botanik
Oenanthe

Wysłany: 2007-05-20, 10:55   

maciek31-88 - poradniki ochrony siedlisk i gatunków Natura 2000 są na stronie ministerstwa:
mieczyk błotny
ale nie znajdziesz tam dokładniejszej lokalizacji tego stanowiska;
musisz poszperać w cytowanej literaturze, ale i to nie gwarantuje dokładniejszego zlokalizowania miejsca, gdzie występował.
A poza tym - lepiej chronić to, co jeszcze zostało, niż kombinować już utraconymi walorami. Tej populacji mieczyka, któe już zanikła, nic nie przywróci... :/

Rojst 
botanik
Oenanthe

Wysłany: 2007-05-20, 11:01   

...no, chyba że "Targowa Górka" to wystarczająco precyzyjna lokalizacja.

Atterdag 
botanik
Śmiałek Darniowy

Wysłany: 2007-05-20, 17:39   

W "Czerwonej Księdze" jeszcze mniej... poza znalezieniem na terenie Łąki Sulistrowickiej bukietu z mieczykiem błotnym - zerwanego przez turystów...

lagopus 

Wysłany: 2007-05-20, 17:46   

Oenanthe napisał/a:
A poza tym - lepiej chronić to, co jeszcze zostało, niż kombinować już utraconymi walorami. Tej populacji mieczyka, któe już zanikła, nic nie przywróci...

Wiem że w wielu przypadkach lepiej chronić to co jeszcze zostało, ale w przypadku tego gatunku można osiągnąć znaczny sukces. Tak mi się przynajmniej zdaje, a poza tym gatunek ten raczej nie wyginął w sposób naturalny tylko na skutek ingerencji człwoeika, dlatego jeżeli są jeszcze jego naturalne stanowiska to czemu nie spróbować? :?

Rojst 
botanik
Oenanthe

Wysłany: 2007-05-20, 18:09   

maciek31-88 napisał/a:
raczej nie wyginął w sposób naturalny tylko na skutek ingerencji człwoeika, dlatego jeżeli są jeszcze jego naturalne stanowiska to czemu nie spróbować?

bo:
Oenanthe napisał/a:
lepiej chronić to, co jeszcze zostało, niż kombinować już utraconymi walorami.

na kosztowne i kontrowersyjne reintrodukcje jest zawsze czas, natomiast wiele gatunków ginie tu i teraz i jeśli im sie nie pomoże, to dołącządo mieczyka :?
Nie wiemy do końca ani czy na pewno wyginął, ani - jeśli tak - to dlaczego. W możu znaków zapytania wszelkie działania na mają mały sens i niewielką szansę powodzenia.
Najpierw należy przywrócic odpowiedni stan siedlisk jego potencjalnego występowania, a dopiero potem można myśleć dalej...

pulsatilla1214 
botanik

Wysłany: 2007-05-20, 18:44   

...a co do wymarłego mieczyka drobnokwiatowego (Gladiolus felicis), który rośnie koło mnie pod Sławkowem, podobno jest jedynie formą dachówkowatego.... ;-)

Rojst 
botanik
Oenanthe

Wysłany: 2007-05-20, 19:07   

pulsatilla1214 napisał/a:
...a co do wymarłego mieczyka drobnokwiatowego (Gladiolus felicis), który rośnie koło mnie pod Sławkowem, podobno jest jedynie formą dachówkowatego....

a co, rośnie naprawdę :?: Ktoś coś skrobnął ostatnio w lyteraturze ;-) na ten temat :?: Bo ja jestem w stanie niewiedzy/wiedzy, zgodnie z którym ten gatunek wymarł w całym swoim zasięgu i nie był jedynie formą G. imbricatus...

Atterdag 
botanik
Śmiałek Darniowy

Wysłany: 2007-05-20, 19:14   

A w przypadku błotnego domniemuje się iż część stanowisk imbricatusa może być również miejscem występowania właśnie jego :)

pulsatilla1214 
botanik

Wysłany: 2007-05-20, 19:53   

rośnie, rośnie, w 1996 odnaleziono ten "wymarły" takson :oki: I badając świeży material zaczęto się zastanawiać, czy podstawą wyodrębnienia powyższego z dachówkowatego nie były zmiany chorobowe tego ostatniego ;-) Jak tam efekty badań genetycznych nie wiem :mrgreen:
nawet Sławków się chwali, że jedyne miejsce na świecie występowania. coś link źle wchodzi, ale jest w połowie strony o tym w dziale PRZYRODA , drugim podpunkcie LEŚNYMI SZLAKAMI:

http://www.slawkow.pl/turystyczny/index_tu.htm

Stanowisko aktualne, wspominane w "Krainie Białej Przemszy" (Czylok, Niewdana, Tyc) z 2006 i tam o tych rozważaniach gatunkowych znalazlem własnie :oki:

Odpowiedz do tematu