FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Mało nas
Autor Wiadomość
Łukasz L. 

Wysłany: 2007-12-22, 18:56   Mało nas

Nie wiem czemu ale coś mało jest botaników :/ Z moich znajomych to sami ornitolodzy, mam sie martwić czy uważać florystów za awangardę :oki: ??

Również nie ma kół jak u ptakologów, a z TP Bocian ucichła sekcja.

Co wy o tym myslicie?

Ptyś 

Wysłany: 2007-12-22, 21:24   

kiedyś ktoś poruszał tą kwestię i wyszło na to ze botanicy to awangarda :idea: roślinek jest stanowczo więcej niż ptaszków czy innych zwierzątek - w sumie łebek jak cebrzyk trza mieć coby to po części chociaż spamiętać bo wątpię coby ktoś miał wszystkie opanowane :idea: ;-)

Atterdag 
Śmiałek Darniowy

Wysłany: 2007-12-24, 22:48   

A i owszem... chociaż może pod względem popularności tematu to jesteśmy bardziej ariergardą ;)

Ale wśród znajomych mam kilku botaników... no a w pracy to samych... i przynajmniej jestem z dala od twitcherów, którzy wyleczyli mnie z chęci powrotu do lepszego poznawania ptactwa :]
...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…

LSz FP

bodzishek 
KPStUJ

Wysłany: 2007-12-25, 00:16   

Ale przeca zaliczacze, to tylko takie hobby i dlaczego nie mają sobie funkcjonować?
A informacji dla naukowców ornitologów przy tym dostarczają tyle, że głowa mała- i to wszystko za free :idea:
Oczywiście problem jest z tymi, którzy za wszelką cenę (choćby bezpieczenstwa ptaków) chcą zobaczyc jak najwięcej ptaków. Nie należy ich traktować jak ornitologów i tyle.
Wszystko ma swoje miejsce ;-)

Ptyś 

Wysłany: 2007-12-25, 00:21   

Ale ja mam do PTASIAKóW welmi respekt :idea: :) i szacun jest jeszcze większy :idea: :cool: :oki: Może za rok-dwa jak okrzepnę poznam wiecej narodu to i hardości przybędzie :idea: :-P

Atterdag 
Śmiałek Darniowy

Wysłany: 2007-12-25, 02:07   

Bodzishku... no owszem owszem... ale nie gdy zamienia się to w fanatyzm połączony z poczuciem własnej wyższości wobec pozostałych biologów (syndrom Ornitologische Ubermensch) ;)
...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…

LSz FP

bodzishek 
KPStUJ

Wysłany: 2007-12-25, 12:53   

Toć piszę, że twitcherzy, to nie są biolodzy sensu naukowcy i po główce można ich pogłaskać, jak dziecko, które dowiedziało się czegoś nowego i wykrzykuje o tym wniebogłosy ;-)

Więc nie mieszajmy pojęć; to tak jakby porównywać wiejską zielarkę z doktorantem botaniki Atterdagiem :idea:

Atterdag 
Śmiałek Darniowy

Wysłany: 2007-12-25, 14:18   

Hmmmm.... ale ja byłem wiejską zielarką :twisted:

No wiem, ty to rozumiesz, ja to rozumiem... ale oni nie - może to i dobrze, bo jakby się wzięli za dokładniejsze poznawanie przyrody to już nic by nie ocalało :]

LSz FP

Odpowiedz do tematu