Witam,
czy są jakieś ciekawe konferencje planowane na przyszly rok, bądz jeszcze w tym roku zimą lub jesienią? Orientujecie się może? byłabym wdzięczna za info:)
Pozdrawiam
Moim zdaniem ciężko coś na przyszły rok teraz znaleźć. Ciut wcześnie. W sierpniu jest jakaś konferencja botaniczna dla młodych naukowców w Kijowie, ale więcej nie wiem, bo ze względów finansowych nie ruszam tam.
Chociaż słyszałem, że w przyszłym roku miałaby być przynajmniej jedna lub dwie konferencje murawowe.
_________________ ...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…
Hmmm... nie wiem, czy aby teraz jakiejś w Lublinie nie miało być. Poza tym knuję zorganizowanie konferencji w Krakowie z funkcjonowania muraw kserotermicznych w obrębie miast. Tylko nie wiem czy sił, czasu i środków wystarczy...
_________________ ...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…
dzieki wszystkim za odp:)
jezeli chodzi o konferencje o murawach to ja i sekcja flo.geobot piszemy sie na nia. jeśli będzie cos wiadomo, to prosze o info:) my tez myslimy organizacji czegos...
Mnie interesuje wycieczka nr 3 - Poleskie torfowiska. Niestety to przedkonferencyjny wyjazd, więc zmuszona bym była jechać od siebie sama - dlatego robię mały wywiad, Warszawa jest wielka:)
_________________ "...i rosnąć w górę i w głąb, by triumfalną zielenią zaszumieć w końcu jak dąb zwycięstwa..."
Jasne, Polesie jest bardzo fajne, prowadzę od paru lat zajęcia dla studentów na wszystkich obiektach wymienionych przy opisie wycieczki nr 3. Niesamowite jest pod względem bogactwa roślin Bagno Bubnów.
Nie będę do swojej wycieczki zachęcał, bo i tak wiadomo, że jeśli ktoś chce zobaczyć nasze najlepiej zachowane torfowiska różnej maści, to powinien na Suwalszczyznę jechać
Nie będę do swojej wycieczki zachęcał, bo i tak wiadomo, że jeśli ktoś chce zobaczyć nasze najlepiej zachowane torfowiska różnej maści, to powinien na Suwalszczyznę jechać
No i miejsc na ten wyjazd już nie ma Cóż, można było się tego spodziewać. Zresztą kto późno przychodzi...
Trudno. Nie ma tego złego, pozostałe wycieczki też zapowiadają się ciekawie. Ze studenckiego doświadczenia poleciłbym dwunastą i piętnastą.
Centrum Ochrony Mokradeł oraz Wydział Biologii Uniwersytetu Warszawskiego serdecznie zapraszają na warszawskie obchody Światowego Dnia Mokradeł. Tegoroczna impreza odbywa się pod hasłem: „Ochrona mokradeł szansą dla klimatu”, a sponsoruje ją Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Pierwszą odsłoną obchodów będzie sobotnia audycja radia TOKFM pt.: „Tok myślenia”. Z Ewą Podolską na tematy dotyczące mokradeł w aspekcie zmian klimatycznych rozmawiać będzie Paulina Dzierża (Centrum Ochrony Mokradeł) oraz Łukasz Kozub (Zakład Ekologii Roślin i Ochrony Środowiska UW). Na 31 stycznia (niedziela) zaplanowano cykl prezentacji odnoszących się do problematyki mokradłowo-klimatycznej. Wśród prelegentów znajdą się zarówno naukowcy, jak i praktycy czy fotograficy przyrody. Wstęp jest bezpłatny. Impreza odbędzie się na Wydziale Biologii UW, ul. Miecznikowa 1, w godzinach 12.00 – 16.00
Program:
OCHRONA MOKRADEŁ SZANSĄ DLA KLIMATU
12.00 – Wprowadzenie – Paweł Pawlikowski (Zakład Ekologii Roślin i Ochrony Środowiska UW, CMok)
12.15 – Zdrowe mokradła = zdrowy klimat – Łukasz Kozub (Zakład Ekologii Roślin i Ochrony Środowiska UW, CMok)
12.45 – Torfowiska i globalne zmiany klimatu – Agata Certa
13.15 – Działalność Generalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska w zakresie wdrażania postanowień Konwencji Ramsarskiej – Marek Kajs (Departament Ochrony Przyrody Generalna Dyrekcja Ochrony Środowiska)
13.45 – 14.15 - przerwa
14.15 – Flis Wisłą przez Mazowsze – Przemysław Pasek (Fundacja Ja Wisła)
14.45 – Przez Puszcze i Bagna – pokaz diaporamy Grzegorza Leśniewskiego (Związek Polskich Fotografów Przyrody)
15.30 – Projekt fotograficzny Wild Wonders of Europe – Grzegorz Leśniewski (Związek Polskich Fotografów Przyrody)
15.45 – Zakończenie
Szczegóły oraz aktualizacje programu znajdą się na stronie www.bagna.pl
Poza tym, w ramach tegorocznych obchodów Światowego Dnia Mokradeł w kolejnych dniach (1-2 lutego) na Wydziale Biologii odbywać się będzie międzynarodowa konferencja „Wetlands aLive”. Informacje dotyczące konferencji dostępne są na stronie http://www.rec.org.pl/wetlands_alive/eng/
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum