FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Konferencje i warsztaty botaniczne
Autor Wiadomość
maciek 

Wysłany: 2007-02-02, 19:38   

green power napisał/a:
Szwagrzyk to ludzi poza uczelnią nie zna

eee tam. A gadałeś z nim kiedyś tak poza zajęciami :>

green power 
autor 100000 posta

Wysłany: 2007-02-02, 22:41   

maciek napisał/a:
eee tam. A gadałeś z nim kiedyś tak poza zajęciami
nie bo on poza zajęciami nie pogada :roll: , nawet "dzień dobry" nie odpowiada :/ i wyznaje zasade, ze "poza uczelnia to my się nie znamy"

"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu..." W. Koehler, 1961.

maciek 

Wysłany: 2007-02-03, 19:58   

green power napisał/a:
nie bo on poza zajęciami nie pogada , nawet "dzień dobry" nie odpowiada i wyznaje zasade, ze "poza uczelnia to my się nie znamy"

może nie o tym samym człoweiku mówimy :shock:

Atterdag 
Śmiałek Darniowy

Wysłany: 2007-02-03, 21:17   

Erm..... coś tu się za bardzo w off-topiki brnie :|

Pora wrócić do meritum sprawy..... czy ktoś słyszał o jakiś konferencjach i warsztatach w nadchodzących miesiącach? Miejsce nieistotne. Poza zjazdem i sesją Klubu Przyrodników bo o tym wiem....
...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…

LSz FP

Humulus 
moderator
Sucholub

Wysłany: 2007-02-04, 06:23   

W dniach 21-23 czerwca odbędzie się Biebrzańska Konferencja Storczykowa.
Lokalizacja: Centrum Edukacji i Zarządzania BPN im. prof. Adama Pałczyńskiego (CEiZ) w Osowcu Twierdzy. W programie konferencji odczyty m. in. prof. dr hab. Dariusza Szlachetko, dr Leszka Bernackiego i mgr Macieja Romańskiego. Jest możliwość zgłaszania własnych wystąpień. Więcej informacji na stronie www.biebrza.org.pl

jahod 
nosicielka Malinki

Wysłany: 2007-06-29, 17:59   

hej hej Panowie! no i jak tam ta konferencja storczykowa? gdzie sprawozdanie? :> :tup:

Humulus 
moderator
Sucholub

Wysłany: 2007-06-30, 06:12   

Cięzko będzie napisać lepsze sprawozdanie, niż to popełnione przez Marka Fiedora: http://www.storczyki.com/linkonferencja.html
Od siebie mogę napisać, że cała konferencja wypadła bardzo sympatycznie - wreszcie mogłem zobaczyć raczej niespotykane na Zamojszczyźnie gatunki, jak tajęża jednostronna Goodyera repens czy storczyk cuchnący Orchis coriophora, które dla tubylców (a raczej tambylców ;-) ) nie były niczym specjalnym oraz poznać masę interesujących osób, a także spotkać się z dawno nie widzianymi znajomymi. Jedynym zgrzytem konferencji był dzień drugi, kiedy to mocno się rozpadało a ja dałem się namówić Wiackowi na wypad na mokradła basenu północnego, choć za bagnami nie przepadam a i odpowiedniego obuwia nie zabrałem, co skończyło się totalnym przemoczeniem i zabłoceniem i w sumie nie zobaczyłem nic, czego bym nie zobaczył i na Zamojszczyźnie. Reszta ekipy, która zabrnęła znacznie dalej w biebrzańskie mokradła, wyglądała znacznie gorzej niż ja. Z konferencyjnych prezentacji największe wrażenie zrobiło na mnie wystąpienie dra Leszka Bernackiego, który zaprezentował kilka przykładowych plansz z przygotowywanego atlasu rozmieszczenia storczykowatych w Polsce, a który to robi piorunujące wrażenie ilością zawartych informacji. W ogóle miło było wreszcie osobiście poznać osobę, którą corocznie zasypuję aktualnościami z najbardziej wysuniętego na wschód stanowiska kruszczyka połabskiego Epipactis albensis.

Kejbii 
moderator

Wysłany: 2007-06-30, 12:23   

Co prawda nie byłem na pierwszym, najobfitszym merytorycznie dniu Konferencji , ale zatom zapoznał środowsko no i byłem na floidziczeniu. A tam z ciekawszych dla mnie, wsio udatnie focone :smile: :

1/ W borze:

"ta jędza" G.repens :D ,
pomocniki baldaszkowate,
gruszyczka siakaś ładniutka, jeszcze nie oznaczyłem..
widlicz spłaszczony,
porost rzadki którego nie kumłem i nie skumam :oops: ,
korzeniówka pospolita.

2/ na zalewanych łąkach poniżej Wizny:

rutewka żółta T.flavum ,
rutewka wąskolistna T.lucidum (pewna florystka utrzymywała, że T.simplex..),
storczyk cuchnący O.corophera,
(przepiórka się odzywała i żerowały rybitwy białoskrzydłe nad tą łąką, znad Narwi zalatując)

Hehe, Humulus przemokł i ublocon - a ja nie. Bom się n ie zalapał n ten wypadzik, w którym uczestniczył. Zamiast tego udałem się do Moniek i nabyłm tam ... wodery :lol:

A spałem ja prive, na kwaterze w Goniądzu, Krainie Makolągwy :smile:

Atterdag 
Śmiałek Darniowy

Wysłany: 2007-06-30, 14:06   

A czy ktoś jedzie na zjazd PTB i ma jakieś informacje odnośnie niego???
...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…

LSz FP

Rojst 
Oenanthe

Wysłany: 2007-06-30, 20:11   

Atterdag napisał/a:
A czy ktoś jedzie na zjazd PTB i ma jakieś informacje odnośnie niego???

ja jadę, a tu jest stronka:
strona zjazdu PTB w Szczecinie

Atterdag 
Śmiałek Darniowy

Wysłany: 2007-06-30, 21:41   

Dzięki :)

Może wygospodaruję jakiś czas by tam ruszyć...

LSz FP

Odpowiedz do tematu