Mnie się udało dostać tamże za 3 dyszki, sprzedawca był z rodzinnego miasta i jeszcze mi przywiózł
Szafer pojawia się bardzo często, ale zazwyczaj niekompletny... po jednym tomie.
Przeglądałem dziś w Empiku pobieżnie klucz Rutkowskiego. Mam pytanko dla osób, które są już z tą pozycją za pan brat Czy jest możliwość oznaczania od dołu tzn. od konkretnego gatunku poprzez opisy charakteryzujące aż do rodziny. Nie wiem czy jasno się wyraziłem ale chodzi mi o coś podobnego jak w kluczu Rostafińskiego i Seidl. Tam można podążać w obie strony - od ogółu do szczegółu i dzięki indeksom, od szczegółu do ogółu.
Co sądzicie o tych książkach: "Trawy Polskie" Falkowskiego z 1982r. i "Trawy, turzyce, sity, kosmatki" Kubali z 2006r.? Czy do oznaczania traw lepiej korzystać z klucza Rutkowskiego czy innych, może łatwiejszych, ale starszych książek ("Trawy Polskie")?
książka Falkowskiego obejmuje tylko trawy, a tej drugiej pozycji nie znam.
Na pewno godna polecenia jest profesjonalna książka z ilustracjami - "Exkursionsflora" Rothmalera (do kupienia także i u nas, na przyrodniczych stronach, po niemiecku, ale liczą się i tak obrazki).
Korzystanie z samego klucza (np. Rutkowskiego) jest na początku trudne i żmudne.
Czy ta książka Falkowskiego nie jest "przestarzała" w stosunku do tego, co zawiera klucz Rutkowskiego?
gatunki są w gruncie rzeczy te same, ale nazewnictwo miejscami jest faktycznie przestarzałe. Poza tym - dla mnie, subiektywnie - to mało przystępna książka...
Za to z Rothmalera korzystają dziesiątki tysięcy botaników w całej środkowej Europie.
Mała pomyłka.... tom 3 pehhu 5 to również klucz, ale z tego co pamiętam to albo do innej grupy roślin, albo opisowy. 3 to jest klasyczny zestaw rycin.
Ja z kolei szukam tomu 1ego z roślinami niższymi.
_________________ ...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…
a jak tom 3 to spoko
a wiecie moze jaka czesc z polskich roslin jest w nim "opisana" ":) (pisze ze wszystkie gatunki z PL zach, a je mieszkam w PL wsch )
a i jeszcze jedno czy sa gdzies w necie jakies przykladowe ryciny z tego atlasu ?
Powinna być jedna czy dwie... ale jakbyś nie znalazł to daj znać i wstąp na IB - leży u mnie
_________________ ...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum