FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Klucz do oznaczania roślin
Autor Wiadomość
nurek 
moderator
Tomasz Kosut

Wysłany: 2007-08-21, 20:29   

Atterdag napisał/a:
jak się dobrze zasadzić to można taniej zdobyć...

Mnie się udało dostać tamże za 3 dyszki, sprzedawca był z rodzinnego miasta i jeszcze mi przywiózł :]
Szafer pojawia się bardzo często, ale zazwyczaj niekompletny... po jednym tomie.

kiwi_84 

Wysłany: 2007-09-26, 15:18   Klucz Rutkowskiego

Witam ;-)

Przeglądałem dziś w Empiku pobieżnie klucz Rutkowskiego. Mam pytanko dla osób, które są już z tą pozycją za pan brat :) Czy jest możliwość oznaczania od dołu tzn. od konkretnego gatunku poprzez opisy charakteryzujące aż do rodziny. Nie wiem czy jasno się wyraziłem ale chodzi mi o coś podobnego jak w kluczu Rostafińskiego i Seidl. Tam można podążać w obie strony - od ogółu do szczegółu i dzięki indeksom, od szczegółu do ogółu.

Dzięki :)

Kejbii 
moderator

Wysłany: 2007-09-26, 19:54   

Jako floriamator - nie odpowiem na Twoje pytanie.

Ale napiszę - kupić, wdrażać się i smakować :D (już używam "Lucka" ze smakiem)

kiwi_84 

Wysłany: 2007-10-11, 18:54   

Na pytanie postawione przez kiwi_84 (chyba kolesia znam :> ) odpowiadam: da się ... no to wracam do lektury :) . Pozdrawiam.

Łukasz L. 

Wysłany: 2007-11-19, 15:51   

Każdy klucz działa w dwie strony, a raczej powinien. Prof. Rutkowski odwalił kawał dobrej roboty klucz jego autorstwa jest świetny.

Ad 

Wysłany: 2007-11-25, 12:51   

Co sądzicie o tych książkach: "Trawy Polskie" Falkowskiego z 1982r. i "Trawy, turzyce, sity, kosmatki" Kubali z 2006r.? Czy do oznaczania traw lepiej korzystać z klucza Rutkowskiego czy innych, może łatwiejszych, ale starszych książek ("Trawy Polskie")?

Rojst 
Oenanthe

Wysłany: 2007-11-25, 16:57   

książka Falkowskiego obejmuje tylko trawy, a tej drugiej pozycji nie znam.

Na pewno godna polecenia jest profesjonalna książka z ilustracjami - "Exkursionsflora" Rothmalera (do kupienia także i u nas, na przyrodniczych stronach, po niemiecku, ale liczą się i tak obrazki).

Korzystanie z samego klucza (np. Rutkowskiego) jest na początku trudne i żmudne.

Pozdrawiam,

Ad 

Wysłany: 2007-11-26, 22:35   

Czy ta książka Falkowskiego nie jest "przestarzała" w stosunku do tego, co zawiera klucz Rutkowskiego?

Rojst 
Oenanthe

Wysłany: 2007-11-26, 22:48   

Adam Bronowicki napisał/a:
Czy ta książka Falkowskiego nie jest "przestarzała" w stosunku do tego, co zawiera klucz Rutkowskiego?

gatunki są w gruncie rzeczy te same, ale nazewnictwo miejscami jest faktycznie przestarzałe. Poza tym - dla mnie, subiektywnie - to mało przystępna książka...

Za to z Rothmalera korzystają dziesiątki tysięcy botaników w całej środkowej Europie.

pehh 
Piotrek H

Wysłany: 2007-12-15, 00:20   

wie ktos moze, gdzie mozna dostac atlas Rothmaler Exkursionflora von Deutschland tom 5 ??

Atterdag 
Śmiałek Darniowy

Wysłany: 2007-12-15, 03:23   

Mała pomyłka.... tom 3 pehhu :) 5 to również klucz, ale z tego co pamiętam to albo do innej grupy roślin, albo opisowy. 3 to jest klasyczny zestaw rycin.

Ja z kolei szukam tomu 1ego z roślinami niższymi.
...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…

LSz FP

IrekM 

Wysłany: 2007-12-15, 08:29   

pehh napisał/a:
wie ktos moze, gdzie mozna dostac atlas Rothmaler Exkursionflora von Deutschland tom 5 ??

Jeżeli chodzi faktycznie o tom 3, to tutaj:
http://www.lkp.org.pl/
Albo szperajcie na niemieckiej wersji amazona, chyba jakoś tak: www.amazon.de

MOJA OKOLICA

IrekM 

Wysłany: 2007-12-15, 09:05   

Można jeszcze próbować tutaj: http://www.deutschesfachb...ltskin&keyword=

MOJA OKOLICA

pehh 
Piotrek H

Wysłany: 2007-12-15, 12:38   

Atterdag napisał/a:
Mała pomyłka.... tom 3 pehhu :)

a jak tom 3 to spoko :)
a wiecie moze jaka czesc z polskich roslin jest w nim "opisana" ":) (pisze ze wszystkie gatunki z PL zach, a je mieszkam w PL wsch :) )
a i jeszcze jedno czy sa gdzies w necie jakies przykladowe ryciny z tego atlasu ?

Atterdag 
Śmiałek Darniowy

Wysłany: 2007-12-15, 12:44   

Powinna być jedna czy dwie... ale jakbyś nie znalazł to daj znać i wstąp na IB - leży u mnie ;)
...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…

LSz FP

Odpowiedz do tematu