Ale nie wszystko da się oznaczyć z kluczem... w szczególności przy braku wpraqwy lub lupy w terenie
_________________ ...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…
A czy nie wystarczy program "flora ojczysta" posiada klucz do oznaczania, można wykożystać metode eliminacji cech których nie posiada oznaczana roslina jeśli nie jest się pewnym cech które posiada, liczne zdjęcia : pokrój, kwiat, owoc, liście. Zawiera opisy i zdjęcia wszystkich roślin polskich - 1224 gatunki.
Kupiłem kilka lat temu i bardzo mi pomaga, choć przy moim poziomie wiedzy to i tak mam problemy np: z baldachokształtnymi. nie potrafię oznaczyć bardzo wielu z tej grupy.
Jest też inny program który zawiera jeszcze rośliny ozdobne-ogrodowe, i jest jescze lepszy a cena to ok. 50zł.
A czy nie wystarczy program "flora ojczysta" posiada klucz do oznaczania, można wykożystać metode eliminacji cech których nie posiada oznaczana roslina jeśli nie jest się pewnym cech które posiada, liczne zdjęcia : pokrój, kwiat, owoc, liście.
Nie wystarczy, dobry jest do upewnienia się co najwyżej. Jest wiele gatunków b. trudnych do odróżnienia nawet dla specjalistów, np. jastrzębce, jerzyny lub np. zarazy o których mamy wątek. Są więc specjaliści od zarazy, od storczyków, traw czy turzyc. Są specjaliści od roślin leśnych, a inni od np. łąkowych czy ruderalnych. Nie ma się co oszukiwać nie ma człowieka, ktory byłby w stanie mając nawet wszelkie pomoce oznaczyć wszystko. A z ptakami jest już sporo osób, które ogarniają wszystko. No ale te 440 i 4000 to istotna różnica.
rafklim napisał/a:
Zawiera opisy i zdjęcia wszystkich roślin polskich - 1224 gatunki.
Nie wszystkich - roślin rodzimych jest ok. 2500, a wraz z mniej lub bardziej rozpowszechnionymi obcymi ok. 4000.
Autor dr Moraczewski tak opisuje ten klucz:
"Flora ojczysta", oferuje użytkownikom nie tylko obszerną bazy wiedzę o oznaczanych roślinach, lecz także narzędzia identyfikacyjne wygodne i zróżnicowane w zależności od potrzeb i możliwości oznaczającego. W przypadku tradycyjnych, "papierowych" kluczy do oznaczania, inicjatywa leży zawsze po stronie autora: czytelnik nolens volens musi dostosować się do sekwencji pytań zawartej w drzewie identyfikacyjnym. Użytkownik "Flory ojczystej" ma znaczną swobodę wyboru wiadomości o roślinie, które chce wykorzystać w procesie jej oznaczania. Korzystając z tzw. klucza wielodostępnego (patrz główne okno), oznaczający może przekazać programowi swoje spostrzeżenia zaczynając od tych, których jest najbardziej pewien. Program pozwala też użytkownikowi na zadeklarowanie własności, które "rzucają się w oczy". Umożliwia też posługiwanie się cechami o drugorzędnym znaczeniu taksonomicznym (ale ułatwiającymi identyfikację), jak np. wysokość rośliny, niekiedy także wykazuje znaczną tolerancję w stosunku do cech nieostrych (jak np. barwa okwiatu). Wybór własności ułatwiają ryciny i palety. Prócz klucza wielodostępnego, "Flora ojczysta" oferuje inne sposoby oznaczania, od tradycyjnych kluczy dychotomicznych (tworzone dynamicznie przez program dla dowolnej grupy gatunków), poprzez tryb ekspertowy (pytanie-odpowiedź), do interface w języku naturalnym (roślinę opisać można "własnymi słowami"). Dołączono też atlas oraz hypertekstowy słownik botaniczny. Wymienione własności "Flory ojczystej" sprawiają, że identyfikacja rośliny z jej pomocą jest na ogół znacznie łatwiejsza i szybsza niż przy użyciu kluczy tradycyjnych.
Co sadzicie o takiej ksiazce:
"Wielka Encyklopedia Roślin" Janet Marinelli wyd.Swiat Ksiazki?
Troszke ja przegladalam i musze przyznac ze zdjecia roslin sa imponujace:)Storczyki piekne!
Ale nie znam sie na tym czy jest to dobre wydanie.
Pozdrawiam serdecznie!
_________________ Niektórzy ludzie mają wielkie, inni małe marzenia.Nieważne jakie masz Ty, ważne jest, żebyś nigdy nie przestał marzyć.
http://stokrotka.mojegory.com.pl/
Klucz Rutkowskiego to po prostu biblia dla botanika, doskonała książka, dość długo uczyłem sie korzystać z niej ale naprawdę warto było. jest nieoceniona. Prawą jest jednak ze o wiele łatwiej było by niektore gatunki rozpoznawać po zdjęciach ale jesli juz ktos jest choć troche obeznany z flora POlski to bedzie mu latwo
Szukam takiej pozycji:
Zając, A., Zając, M. - 2001 - Atlas rozmieszczenia roślin naczyniowych w Polsce.
Ma to może ktoś z Was i powie mi jak to wygląda? Z tej pozycji korzysta Snowarski w swoim internetowym atlasie roślin. Moje zapytanie: czy jest jakaś krótka charakterystyka danego gatunku, może jakaś rycina (zdjęcie) czy tylko można liczyć na samą mapkę?
No i oczywiście kwestia ceny.
Jeśli ktoś się gdzieś natknął, coś słyszał, widział - zamieniam się w słuch
Nurku: atlas o ktorym piszesz, zwany popularnie ATPOL-em, to grube tomiszcze z mapkami rozmeszczenia prawie wszystkich gatunkow roslin naczyniowych Polski. Nie ma opisow ani rycin. Niestety, nie wiem, czy i gdzie jest to teraz do dostania. Najlepiej chyba zadzwonic do autorow i wydawcow jednoczesnie, do Pracowni Chorologii Komuterowej Instytutu Botaniki UJ.
Witam. Czy ktoś z Was wie, gdzie można dostac lub chociaż wypożyczyc książkę "Nasze drzewa lesne. Wierzby" pod red. S. Białoboka (Warszawa - Poznań 1990, PWN)? A może ktoś z Was jest szczęśliwym posiadaczem tejże?
Poszukuję klucza do oznaczania wszystkich polskich roslin naczyniowych pod redakcją prof. W. szafera. Jak wiecie gdzie mozna to znalezc to piszcie. Najlepiej za friko. Z góry dzienx i pozdrowionka.
Za friko ciężko będzie zdobyć. Jest to stare wydawnictwo i wysoce cenione w związku z tym jest rozchwytywane. Na allegro ceny często osiąga kosmiczne... 80 i więcej złotych, ale jak się dobrze zasadzić to można taniej zdobyć... Poza tym był temat o Kluczach i proponuję tam przerzucić te posty
_________________ ...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum