FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Klucz do oznaczania roślin
Autor Wiadomość
Namor 

Wysłany: 2006-03-04, 21:22   

Jest poprawione wydanie klucza Rutkowskiego z 2006 r.(flora nizowa) - cena w MPiK-u 109 zł. Pooglądałem i nie kupiłem.

nurek 
moderator
Tomasz Kosut

Wysłany: 2006-03-04, 21:31   

No chyba ciutkę przegięli z tą ceną....... :? Co uległo poprawie Namorze?

Namor 

Wysłany: 2006-03-04, 22:00   

nurek napisał/a:
Co uległo poprawie Namorze?
Po prawdzie to był mój pierwszy kontakt z tą książką. Był napis wydanie drugie poprawione i uaktualnione, trochę mnie to zdziwiło, bo II wydanie to było chyba w 2004 r. Być może jest to poprawione II wydanie. Powoływali sie na uaktualnienie z checklistą i Rothmalerem, i jeszcze z jakąś pozycją (mszaki czy coś podobnego). Niestety typowy klucz, ale bez rysunków i bez szerszych opisów. Ja na podstawie Szafera oznaczyłem tylko kilka pozycji (i tak juz pozostanie) - zresztą kto posługuje się takimi kluczami - pewnie sam autor ma z tym trudności ;) .

nurek 
moderator
Tomasz Kosut

Wysłany: 2006-03-05, 00:03   

:shock: Ja mam to II wydanie właśnie z 2004r., które można nadal nabyć bez żadnych problemów (choćby i na stronie PWN-u) za ponad połowę mniejszą cenę! Kto wyda 100 zł, jeśli może zapłacić o wiele mniej a różnic jest pewnie znikoma ilość... Dziwnie tam sobie poczynają w wydawnictwie. Autor prosi w przedmowie o nadsyłanie wszelakich uwag, ale chyba ich tak wiele nie ma, żeby co rok wydawać poprawiony klucz :|

Namor napisał/a:
zresztą kto posługuje się takimi kluczami

Ci co się bawią w te klocki od niedawna? :)

Atterdag 
Śmiałek Darniowy

Wysłany: 2006-03-06, 10:33   

109zł?????? Skąd to się wzięło? Ja w pierwszym tygodniu od wejścia do sprzedaży kupiłem w Księgarni Uniwersyteckiej za 43 zł.... na bogów Asgaardu Empik czasem przesadza..... za 80% ich ceny miałem i Rutkowskiego i nowego Matuszkiewicza :D

PS A Szafera chętnie bym zakupił starego.... troszkę łagodniejszy w odbiorze...
...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…

LSz FP

Namor 

Wysłany: 2006-03-06, 10:42   

Atterdag napisał/a:
nowego Matuszkiewicza
jak pozycja?

Atterdag 
Śmiałek Darniowy

Wysłany: 2006-03-06, 11:07   

Klucz do oznaczania zbiorowisk roślinnych.... - o ile dobrzez nazwę pamiętam.
...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…

LSz FP

lotr 

Wysłany: 2006-03-06, 11:42   

Atterdag napisał/a:
Ja w pierwszym tygodniu od wejścia do sprzedaży kupiłem w Księgarni Uniwersyteckiej za 43 zł....

Ja też ;)

Namor 

Wysłany: 2006-03-06, 11:59   

Atterdag napisał/a:
Klucz do oznaczania zbiorowisk roślinnych
Przewodnik...
a z którego roku? bo ja znam wydanie z 2001.

Atterdag 
Śmiałek Darniowy

Wysłany: 2006-03-06, 12:07   

Wydanie 2005 :D W kolorowej okładce itp itd - jedyny jej problem to to że nie jest już giętka i łatwo się łamie :(

LSz FP

jahod 
nosicielka Malinki

Wysłany: 2006-03-07, 17:01   

Pawelele napisał/a:
Możecie mi polecić jakiś fajny, raczej tani klucz do oznaczania naszych drzew i krzewów?

To ja mogę polecić klucz do drzew i krzewów Adama Rostańskiego!
Kosztuje jakoś koło 20 zł - w pierwszej części klucza oznacza się po listkach, a w drugiej po gałązkach. Są tam tez rożne obrazeczki wyjaśniejące to i owo :)

jahod 
nosicielka Malinki

Wysłany: 2006-03-07, 17:02   

nurek napisał/a:
Ma ktoś może namiary na obie części "Roślin polskich" Szafera, najlepiej wydanie z '88 (te jest chyba najnowsze... nie wiem)?

Ja to chyba ostatnio widziałąm w antykwariacie na Mickiewicza w Katowicach :)

Namor 

Wysłany: 2006-03-08, 22:34   

Kupiłem wczoraj "Rosliny Śródziemnomorskie" - Lippert, Podlech. Niby fajna bo 400 fot. i sporo szkiców, ale nazwy polskie są powalające (mam nadzieję, że przynajmniej łacina jest w miarę - choć wydanie 1998). Przykładowe nazwy: powój, dzwonek, storczyk, jaskier itp.

pieczara 

Wysłany: 2006-03-08, 23:08   

To jak jesteśmy przy pytaniach o książki, to potżebuję jakąś dobra książkę do pomocy w szukaniu ziół (leczniczych), takich wyłącznie polskich,żeby było co kiedy rośnie i kolorowe zdjęcia :cool:

Atterdag 
Śmiałek Darniowy

Wysłany: 2006-03-09, 09:07   

Są różne tłumaczenia niemieckiego. Ładnie wydane i w ogóle - zdjęcia w normie, opisy też....

LSz FP

Odpowiedz do tematu