Po prawdzie to był mój pierwszy kontakt z tą książką. Był napis wydanie drugie poprawione i uaktualnione, trochę mnie to zdziwiło, bo II wydanie to było chyba w 2004 r. Być może jest to poprawione II wydanie. Powoływali sie na uaktualnienie z checklistą i Rothmalerem, i jeszcze z jakąś pozycją (mszaki czy coś podobnego). Niestety typowy klucz, ale bez rysunków i bez szerszych opisów. Ja na podstawie Szafera oznaczyłem tylko kilka pozycji (i tak juz pozostanie) - zresztą kto posługuje się takimi kluczami - pewnie sam autor ma z tym trudności .
Ja mam to II wydanie właśnie z 2004r., które można nadal nabyć bez żadnych problemów (choćby i na stronie PWN-u) za ponad połowę mniejszą cenę! Kto wyda 100 zł, jeśli może zapłacić o wiele mniej a różnic jest pewnie znikoma ilość... Dziwnie tam sobie poczynają w wydawnictwie. Autor prosi w przedmowie o nadsyłanie wszelakich uwag, ale chyba ich tak wiele nie ma, żeby co rok wydawać poprawiony klucz
109zł?????? Skąd to się wzięło? Ja w pierwszym tygodniu od wejścia do sprzedaży kupiłem w Księgarni Uniwersyteckiej za 43 zł.... na bogów Asgaardu Empik czasem przesadza..... za 80% ich ceny miałem i Rutkowskiego i nowego Matuszkiewicza
PS A Szafera chętnie bym zakupił starego.... troszkę łagodniejszy w odbiorze...
_________________ ...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…
Klucz do oznaczania zbiorowisk roślinnych.... - o ile dobrzez nazwę pamiętam.
_________________ ...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…
Wydanie 2005 W kolorowej okładce itp itd - jedyny jej problem to to że nie jest już giętka i łatwo się łamie
Możecie mi polecić jakiś fajny, raczej tani klucz do oznaczania naszych drzew i krzewów?
To ja mogę polecić klucz do drzew i krzewów Adama Rostańskiego!
Kosztuje jakoś koło 20 zł - w pierwszej części klucza oznacza się po listkach, a w drugiej po gałązkach. Są tam tez rożne obrazeczki wyjaśniejące to i owo
Kupiłem wczoraj "Rosliny Śródziemnomorskie" - Lippert, Podlech. Niby fajna bo 400 fot. i sporo szkiców, ale nazwy polskie są powalające (mam nadzieję, że przynajmniej łacina jest w miarę - choć wydanie 1998). Przykładowe nazwy: powój, dzwonek, storczyk, jaskier itp.
To jak jesteśmy przy pytaniach o książki, to potżebuję jakąś dobra książkę do pomocy w szukaniu ziół (leczniczych), takich wyłącznie polskich,żeby było co kiedy rośnie i kolorowe zdjęcia
Są różne tłumaczenia niemieckiego. Ładnie wydane i w ogóle - zdjęcia w normie, opisy też....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum